Keresés

25 év után szabadúszóként: Bódi Ákos kreatív hajvágásoktatásán jártunk

Bódi Ákos szabadószúként munkálkodik, amelyhez egy kis betekintést kaptunk.

Minden túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy Bódi Ákos mind a hazai színtéren, mind külföldön egy fodrászikonná vált. Bár tudjuk, hogy ő önmagával szemben soha nem használná ezt a jelzőt, számunkra mégis ilyen, és ehhez hasonló szavak jutnak eszünkbe, hogyha a munkásságára gondolunk. Ákosnak nemcsak szakmai pályafutása, hanem személyisége is egy követendő példa, nem csoda, hogy hazalátogatásakor oly sokan kíváncsiak voltak rá élőben. Többek között mi sem szerettünk volna kimaradni az élményből, ezért ellátogattunk a kreatív hajvágásoktatására, amit immáron szabadúszó fodrászként tartott meg. Mutatjuk, hogy milyen gondolatokkal gazdagodtunk!

Bódi Ákos szabadúszóként folytatja tovább

Magyarország számos olyan tehetséges fodrásszal büszkélkedhet, aki nemcsak a hivatásában, de karakterében is ugyanannyira motiváló és inspiráló személyiség. Bódi Ákost mindig is egy ilyen szakembernek tartottuk, hiszen miután az életútját mélységeiben is megismertük, hamar világossá vált számunkra, hogy tehetsége és sikerei mögött milyen mértékű elszántság, alázat és szorgalom állt, és áll a mai napig. Nem olyan régen (egészen pontosan október végén), egy hatalmas változás történt az életében, 25 év után búcsút intett a TIGI-nek és a kreatív igazgatói szerepkörének. Egy fejezet ugyan véget ért, de ennek köszönhetően új kapuk nyíltak meg Ákos előtt: fodrász pályafutását immáron szabadúszóként folytatja tovább.

Kreatív hajvágásoktatás Bódi Ákossal

Egy újabb mérföldkő kezdetén sok izgalom és kihívás vár az emberre, még akkor is, hogyha valaki már akkora utat bejárt a szakmájában, mint Bódi Ákos. Ezt bizonyította számunkra a fodrász Magyarországon megtartott kreatív hajvágásoktatása is, aminek 2021. november 18-án az Haute Couture Academy adott otthont. Hiába, hogy Ákos ezúttal már szabadúszóként vágott bele a képzésbe, a meghívást és az eseményt a TIGI Hungary csapatának köszönhettük.

Bódi Ákos szabadúszóként, Magyarországon tartotta meg az első kreatív hajvágásoktatását

Egy progresszív gondolkodású divatvilág frizurái között

Ákos 5 év után most először érkezett haza azért, hogy a magyar kollégáinak is átadja a modern frizurákról alkotott szemléletét és tudását. Azok közé a szerencsések közé tartozunk, akik első sorból követhették nyomon a szakember minden mozdulatát és gondolatát. Nem túlzás, de ittuk Ákos szavait, ugyanis nemcsak a hajak formavilágának kialakításában törekedett az egyensúly megteremtésére, de a tapasztalatainak megosztása is épp annyira volt szakmai, mint személyes.

A nap folyamán négy hajvágást követhettünk nyomon, amik természetesen a progresszív divatfrizurák megvalósításáról szóltak. Hogy miért tesszük ezt ennyire egyértelművé? Szerintünk 25 év a TIGI színeiben épp elég magyarázat. A képzés elején Ákos maga is megfogalmazta, hogy annak ellenére, hogy több mint két évtized után elbúcsúzott a márkától, szellemiségében, szakmai kultúrájában, valahol mindig képviselni fogja a brand sajátos jegyeit.

No, de visszatérve a hajvágásokra: progresszív, de meglepő módon leginkább félhosszú-hosszú frizurák elkészítését követhettük nyomon, amikben a legkorszakalkotóbb évtizedek (’70-es, ’90-es évek) stílusjegyei köszöntek vissza. A nap folyamán Ákosnak Bernáth Tímea volt a segítője, aki nagyon különleges, antik hatású árnyalatokat készített a modelleknek. Ahogyan a hajvágások úgy a színváltoztatások is vagányra és bevállalósra sikerültek, ugyanis most nem kizárólag a balayage, sokkal inkább a panelfestések kerültek az előtérbe.

LOOK #1

Az első modellnek egy félhosszú frizura készült, ami stílusjegyeiben a ’90-es évek ideáljaihoz nyúlt vissza. A rövidebb rétegek játéka adta meg a forma kibontakozását; Ákos célja mindvégig a hajhossz és a fazon egyensúlyának megteremtése volt. Színvilágban a szőke panelek, a meleg, antik hatás dominált.

LOOK #2

A második frizura hasonló technikákon alapult, mint az első modell esetén, de a megközelítés mindvégig más maradt. Ezt a formát Ákos gyakorlatilag ott helyben, a színpadon tervezte meg, aminek köszönhetően egy szakmai improvizációba is betekintést nyerhettünk. A hajvágás érdekessége volt még, hogy az utolsó simítások során a legfontosabb szerepet nem a technika, hanem az összhatás játszotta. Ákos úgy fogalmazott, hogy ilyenkor el kell távolodni a formától, és “nem a fát kell látni, hanem az erdőt.” Célja itt is a hajhossz és –forma közötti balansz megteremtése volt.

LOOK #3

Nagyon örülünk, amikor egy képzésen nem kizárólag a rövid női frizurák kerülnek a fókuszba, hanem a hosszú fazonok is szerepet kapnak. Ákos oktatásán szerencsére egy hosszú haj formakialakítását is nyomon követhettük, ami során az arckeretezésnek, az apró kontrasztok elrejtésének, illetve a véletlenszerű, esetleges és nem túl markáns vonalak megalkotásának technikájába pillanthatunk be. A színek tekintetében a telt barna árnyalatok domináltak, aminek különlegességét szintén a szőke panelek biztosították.

LOOK #4

Végül, de nem utolsó sorban egy extrém, frufrus frizura készült a színpadon, aminél a rövidebb és hosszabb tincsek összedolgozása játszotta a főszerepet. Röviden összefoglalva egy “nem nyilvánvaló” – azaz nem erős vonalvezetéssel készített –, kapcsolatnélküli hajvágást nézhettük végig lépésről lépésre. A hajszín ebben az esetben sikerült a legmarkánsabbra, köszönhetően a modell bevállalós stílusának.

Az oktatás pillanatképei:

KORÁBBAN KÉSZÍTETT PODCAST BESZÉLGETÉSÜNKET ITT TALÁLOD:

Képek: Gódor Virág