Keresés

Egységes parkolási rendszer Budapesten

Átláthatóságért egységes parkolási rendszer a fővárosban.

A jelenlegi 27 féle parkolási zóna helyett átlátható, 4 zónatípusból álló egységes parkolási rendszer, amit bevezet a Fővárosi Önkormányzat ősztől. Mivel a fővárosi fodrászatok vendégkörének nagy része autóval érkezik a szalonba, érdemes az egységes parkolási rendszerre és a megemelkedett díjakra előre felhívni a figyelmet!

Az egységes parkolási rendszer zónái és a díjak

Az új, egységes parkolási rendszer a korábbi 27 zónatípus egységesítésével 4 könnyen átlátható és értelmezhető zónát hoz létre. A négy zónában egyértelműen szabályozva vannak a parkolási árak, az üzemidők és az időtartam-korlátozások.

AZ ÚJ RENDSZERBEN AZ ALÁBBI ZÓNÁK JÖNNEK LÉTRE

A zóna: 600 forint, 8.00-22.00, max 3 óra

B zóna: 450 forint, 8.00-20.00, max 3 óra

C zóna: 300 forint, 8.00-18.00, max 3 óra

D zóna: 200 forint, 8.00-18.00, időtartam-korlátozás nélkül

Az egységes rendszer célja, hogy az autóval közlekedők könnyen értelmezhető zónarendszert használhassanak, az egységes rendszerhez megújuló információs rendszer is tartozik majd.

Mutatjuk a parkolási zónák határait

A legdrágább „A” tarifazónában ezentúl a Vámház körúttól egészen a Thaly Kálmán és Dandár utcáig terjedő terület tartozik, ahol 600 forint lesz egy órányi parkolás és maximum három órán keresztül lehet várakozni. Fontos változás, hogy ezentúl reggel 8 órától este 22 óráig lesz fizetős a parkolás.

A „B” tarifazónában 450 forint lesz egy órányi parkolási díj, reggel 8 és este 20 óra között, a zóna határa marad a Haller utca, illetve a Soroksári út a Rákóczi hídig.

A „C” tarifazónában 300 forintért lehet egy óra hosszat parkolni, 8 órától 18 óráig. Ennek a zónának a határa nem változik, azt továbbra is a Vágóhíd utca. Mindkét zónában maximum három órát lehet parkolni.

A „D” tarifazónában a József Attila lakótelep fizetős részén 2022. szeptember 5-étől 200 forint lesz egy órányi parkolás reggel 8-tól este 18-ig időkorlátozás nélkül.

A nemzeti mobilfizetési rendszer átállása, továbbá a parkolóautomaták átprogramozása 2022. szeptember 2. üzemzárás és szeptember 5. üzemkezdet között történik, ezért péntek este és hétfő reggel 8 óra között nem lehet majd előre váltani parkolójegyet a tarifa változása miatt.

Az új rendszer átláthatóbb

Az új, egységes parkolási rendszer részeként új, egységes információs táblák is megjelennek az utcákon, amelyek egyértelművé teszik az egyes parkolási zónák jellemzőit, így azokat könnyebben használhatóvá és gyorsabban felismerhetővé teszik az autóval közlekedők számára.

Az új, egységes parkolási rendszerhez illeszkedő parkolási díjak, valamint a három órás időtartam-korlátozás kiterjesztése a közterületi parkolóhelyek gyorsabb cserélődését ösztönzik. Ezzel elérhető, hogy az utcai parkolóhelyek elsősorban a gyors, rövid időtartamú parkolási igényeket szolgálják, ezzel javítva ezeknek a parkolóhelyeknek a hatékonyságát.

Pótdíjak összege

Az egységes parkolási rendszerben nem csak a befizetett, hanem az elmulasztott jegyváltásért járó bírság is drágább. Mutatjuk a pótdíjak összegét:

Forrás: Ferencvárosi Parkolás

Mikor lép életbe az egységes parkolási rendszer?

Az új, egységes parkolási rendszer a Fővárosi Közgyűlés döntése értelmében 2022. szeptember 5. 8:00-tól lép életbe.

Fodrászinfó Pro tipp

Mi azt javasoljuk, feltétlenül figyelmeztesd vendégeid, mielőtt a szalonba érkeznek, és amikor a szalonba beértek, mert súlyos összegekkel drágulhat egy szolgáltatás, ha még a pótdíjat is ki kell fizetni a parkolásra.

Szórólap az új parkolási rendszerről

Forrás: Főpolgármesteri Hivatal Sajtókapcsolati Csoport

Ha hasznosnak találtad a cikket, oszd meg kollégáiddal és vendégeiddel is! Ne érjen senkit sem meglepetés. 👌