Keresés

5+1 tipp az energiatakarékos fodrászathoz

Légy Te is energiatakarékos fodrász!

Minden évben március hatodikát az energiatakarékosság világnapjaként tartjuk számon. Ez a téma pedig környezetünk védelme érdekében is fontos, valamint mindannyian érezzük a megnövekedett energiaárak negatív hatásait. Ezért most elhozunk Neked 5+1 olyan tippet, melyekkel te is lehetsz energiatakarékos fodrász!

Takaríts rendszeresen!

Szalonodban a legtöbb energiát használó rendszer a fűtés, hiszen ennek szinte folyamatosan mennie kell, hogy elérd és megtartsd a kívánt hőmérsékletet. Mostani tippünk is ehhez kapcsolódik. Ez egy rendkívül egyszerű, de nagyon hatékony szabály. A por mindenhol jelen van és gyakran telepszik meg használati tárgyaidon, például a lámpán, a bútorokon és a fűtőtesten is. Ez utóbbin minél több a por, annál kisebb a hatékonyság. Ezért szalonodban a megfelelő hőmérsékletet sem fogod tudni elérni és ugyanannyit, vagy többet kell majd fizetned. Érdemes tehát kiemelt figyelmet fordítanod a takarításra, különösen a portalanításra. Emellett foglalkozz még radiátoraid rendszeres, éves légtelenítésével is. Ezekkel a módszerekkel az MVM szerint akár 10%-kal is csökkentheted fűtőberendezéseid éves költségeit.

Rendszeres portalanítással növeled a fűtőtestek hatékonyságát

Ha nem vagy szalonodban: Vedd lejjebb a fűtést!

Egy fodrász szalonban a húsz-huszonkettő fok körüli hőmérséklet az ideális. Erre azonban csak akkor van szükséged, amikor Te és vendéged ott tartózkodtok. Így például éjszakára lejjebb veheted a fűtést két-három, tartós távollét esetén pedig 3-5 fokkal is. Ezzel jelentősen csökkentheted költségeidet, ugyanis minden lejjebb vett fok körülbelül 6%-os fűtési energia spórolást jelenthet az MVM szerint.

Ha nem vagy szalonodban: Vedd lejjebb a fűtést!

Energiatakarékos hajmosás a L’Oréal Professionnel Water Saver zuhanyfejjel

A L’Oréal Professionnel a Gjosa svájci startup céggel együtt fejlesztette ki a Water Saver zuhanyfejet. Ez egy új és energiatakarékos megoldást jelent a haj öblítéséhez, hiszen percenként 2,74 liter vizet ereszt át. Mindez az egyedülálló cseppbontási technológiának köszönhető, amely a vízcseppek precízen szabályozott összeütköztetésével valósul meg. Ennek következtében az egymással szemben álló vízsugarak nagy sebességű mikrovízcseppeket hoznak létre, melyek garantálják számodra és vendéged számára a megszokott öblítési hatékonyságot.

Egyszerű energiatakarékos megoldás: a függöny

Biztosan te is észlelted már hogy a szalonod még akár jól szigetelt ablaka télen a hideget, nyáron pedig a meleget sugározza a szalonodba. Nem is gondolnád, de egy megfelelő vastagságú függöny is megkímél téged a téli mínuszoktól valamint a nyári hőségtől is. Ez ugyanis az ablakhoz akasztva kevésbé engedi be a hideget vagy éppen a meleget. Fontos azonban hogy a függönyöd behúzva mindig teljes egészében takarja az ablakot, azonban amikor az be van kapcsolva semmiképpen ne lógjon a fűtőtest elé.

A függöny meggátolja hogy a kint uralkodó hőség vagy a mínuszok beszökjenek szalonodba

IQ Új Generációs okos hajszárító a Gama Professional-tól

Ez a kompakt készülék új szintre emeli a hajszárítás élményét számodra és vendégeid számára is. Az IQ ugyanis mindössze 282 g, tehát fele olyan könnyű, mint az eddigi hajszárítók, valamint három sebességfokozattal és öt hőmérsékleti beállítási lehetőséggel rendelkezik. Ezek mellett háromszoros élettartammal bír és hétszer erősebb a hagyományos hajszárítóknál. Gyors használata után a haj elektrosztatikussága csökken és az puha lesz.

Bővebb információkért és a rendelésért kattints ide.

Az IQ hétszer erősebb a hagyományos hajszárítóknál

Növeld a hőérzetet!

Biztosan Te is érzékelted már, hogy a tavasz beköszöntével a 20-22 fokban sokszor sétálnak pulcsiban, rövid ujjú pólóban a járókelők, míg télen otthonunkban ugyanebben a hőmérsékletben fázni szoktunk. Ez a hőérzet miatt van, amit most Te is tudsz növelni. Mutatjuk hogyan!

A kulcs a párásítás. Ezt megteheted úgy, hogy zöld, sok vagy nagylevelű növényeket telepítesz szalonodba, ezek ugyanis oxigéntermelésük miatt alkalmasak a párásításra és még a levegőt is tisztítják. A növényeken kívül egy fűtőtestre helyezhető párologtatóedénnyel vagy párologtató készülékkel is el tudod érni ugyanezt a hatást, melybe illóolajat is tehetsz a kellemesebb légkör megteremtéséért. A hőérzetet ezek mellett növelni tudod még a melegebb színek használatával is.

A növényekkel párásítasz, ezzel növelheted a hőérzetet

Ugyanakkor arra nagyon fontos odafigyelni, hogy az ideális páratartalom a helység méretétől, szellőzésétől, szigetelésétől és a benne tartózkodó személyek számától függően 45-55% között van. A 30%-nál alacsonyabb vagy 65%-nál magasabb páratartalom pedig már egészségtelen lehet az általunk megszokott éghajlat miatt, illetve könnyen a falak penészedéséhez vezethet. Ezért mindenképpen érdemes beszerezned egy páramérő készüléket, hogy kordában tudd tartani a folyamatot.

Ha szeretnéd, hogy szalonod energiatakarékos és környezetbarát legyen, itt is találsz tippeket:

Környezettudatosság a fodrászatban 5+1 tipp

Képek: Pinterest