Keresés

Fodrász mindennapok - Ungvári Cecília humoros megközelítésével

Fodrász mindennapok bemutatása egy csipetnyi humorral megspékelve.

Fodrász mindennapok. Sokunknak ismerős lehet: vannak helyzetek, amiket egyszerűen nem lehet másképp megközelíteni, csak humorral. Ungvári Cecília fodrász zseniális írásaiban szedte össze egy vendégével töltött pár óráját. Az első felvonásban a vendég, míg a másodikban a fodrász gondolataiba nyerhetünk betekintést. Vigyázat, ez csupán humor! Jó szórakozást kívánunk hozzá.

Fodrász mindennapok: a vendég szemével

FODRÁSZNÁL

“Tök jó időt futottam! Hat óra hét perc. Két szatyorral a kezemben, a laptop táskával a vállamon, hátizsákomban egy kulacs víz tart egyensúlyban. Inkább a tömegközlekedés bármilyen kényelmetlen. Autóval kiszámíthatatlan, parkolóhely sincs de legalább drága. Kezem már a kilincsen, hú a maszk! Majdnem elfelejtettem! Az irodában hordom de most hómofiszból jöttem. Már fent is van, dizájner cucc, nézzen már ki jól, ha hordani kell.

“Sziasztok!”

A szalonba lépve ott áll a fodrászom talpig feketében -de sz@rul áll neki, full sápadt tőle. Vajon miért nem visel valami előnyösebb színt? A többi fodrász is feketében van, na mindegy.

Szól is rögtön, hogy a csomagjaimat a ruhatárban tegyem le ne a kanapéra. Oké, ha ettől jobban érzi magát..

Azért a gépemet magamhoz veszem és a hátizsákomat is a két telefonnal, úgy terveztem hasznosan, munkával töltöm az időt amíg ücsörgök.

Szól, hogy a bejáratnál találom a kézfertőtlenítőt – mintha nem tudnám- majd megkínál egy ronda egyszer használatos maszkkal. Remek! A kék nem az én színem, de ha ezt akarod, legyen!

Mutatom is a telefonomon mit találtam ki mára – volt időm keresgélni az alatt a négy hét alatt mire időpontot kaptam.

Az órára pillant, nem értem. Hat húsz van.. most akkor nem tetszik neki az ötletem?

“Csak dobjuk fel valami színnel, hogy ne legyen olyan uncsi!” de azért alapszínt is fessd be, az ősz hajszálaimnak, mind a három szálnak el kell tűnnie!

Nem is értem mit akar. Milyen összhatás? Mindig megmagyarázza az miért nem jó nekem amit találok. Fésülgeti, elválasztja a hajamat, a maszk miatt nem tudom leolvasni az arcáról mit gondol de biztos azt milyen igénytelen vagyok.

“Tegnapelőtt mostam hajat, bocsi.” Most meg méricskéli, valami tincseket tesz a tövéhez, az arcomhoz, a hajvégeimet húzogatja. Mire jó ez? Ne húzzuk az időt már fél hét, sietek!

Amíg kevergeti a cuccait belekezdek egy sztoriba de nem hagyja, visszakísér a székhez mert ő most számol vagy mi. Mit számol? Biztos van egy olyan festék, hogy instacelebszőke, nyomja a tálba, keverje össze aztán kész!

Három tállal jön vissza, egy rakás alufóliával, két furcsa fésűvel es valami vágódeszka szerűvel- hasonló van nekem is, az ikeában vettem. Mi lesz ebből?

Végre elkezdi. Csipeszek, fóliák egyre durvábban nézek ki. Csak tudja mit csinál..

Ebben a fényben minden szarkalábat látok, úristen mi lett az arcomból, karikák a szemem alatt.. Ő meg csak keni a festéket, mostmár a fejbőrömre “Úhh de hideg!” miért nem lehet ezt egy kicsit megmikrózni?

Dolgoznék, de ahogy előveszem a szemüvegemet leállít, fogja és a szárára ráhúz valami műanyag biszbaszt. “Áj-glász-protektor” mi a franc! Hogy ilyet is gyártanak?

Mostmár tényleg úgy nézek ki mint egy ufó!

Szerencsére hagy dolgozni.

“Mi? Hogy már le kell mosni?”

Még gyorsan ezt elküldöm, elfutok mosdóba, iszom egy pohár vizet -“Ja, hogy a műanyagot ne ebbe a kukába..” nem hiszem el, folyton edukál!

Sorra szedi ki a fóliákat, közben arra gondolok, mennyi dolgom van még!

Hogy megint ráken valami “árnyalót” vagy mit? Biztos elrontotta, nem akarja, hogy lássam. Ez is hideg! Miért nincs itt is egy tükör?

Na végre! Megérkeztünk! A fejmasszázsnál a lábam ujjáig bizsergek. Miért nem ezzel kezdtünk? Nem, még ne hagyd abba! Már nem is érdekel milyen lesz a színe. Ez kellett már nekem, egy kis nyugi!

Szinte felriadok amikor szól, hogy végeztünk.

Vonszolom magam a székig de a vágásnál figyelnem kell, nehogy túl rövid legyen.

“Jól van na! Tartom ahogy mondod !” csak akkor nem látom mit csinálsz. Elég fura a színe. Á, hogy vizes? Persze, persze.

De hangos ez a hajszárító. Neki milyen könnyen megy! Magamnak soha nem tudom így megcsinálni. Szép lett! Milyen puha és fényes. “Hogy a hajápolás?” És kezdi! Ha nem állítom le, órákig beszélne a kötéserősítésről, a haj azonos aminosavakról meg a peptidekről. Teljesen rá van kattanva témára, lehet kicsit autista. Legalább három terméket kell használni? De ki tudja ezt végigcsinálni amikor max húsz percet szánok erre és abban már a szárítás is benne van. “Most olyan szép!”Hogy lehetne mindig ilyen?

Háromnegyed kilenc! Rohannom kell! “Fizetek!” Készpénz? Olyan régimódi!

“Időpont?” “Majd hívlak!” “Hogy akkor megint várnom kell?”

“Na jó, írjunk be valamit!”

Határidőnapló, tiszta retró!

Beírom a telómba.

“ Várj, nem jó helyre mentette el!”

Na mindegy, ha nem találom, felhívom.

“Hogy elküldöd üzenetben? Oké, az jó lesz!”

Rohanok, mindjárt kilenc óra! Tök jó, hogy ilyenkor is nyitva vannak! Szatyor, laptop, telefonok, minden megvan.

“Jó lett, nagyon! Köszi! Puszi”

Fodrász mindennapok: “Na végre! Megérkeztünk! A fejmasszázsnál a lábam ujjáig bizsergek.”

Fodrász mindennapok: a fodrász szemével

A NAP UTOLSÓ VENDÉGE

Már hat óra múlt, remélem nem késik sokat, csak telefonálna ha valami gond van. Óra tízig várok, annyi belefér -én is van, hogy megcsúszom- aztán felhívom. És befutott! Szuper! De régen láttam..

“A csomagokat inkább a ruhatárhoz légyszi! “ Köszi!

Remek, már megint van egy szőkített folt a pólómon. Hiába, a fodrászok feketében dogoznak, a kukások narancssárgát, a kőművesek szürkét, mi fodrászok feketét viselünk. Minden fodrásznak van legalább egy szőkített pólója. Még jó, hogy vettem hat egyformát leárazáskor, legalább olyan mintha mindig ugyan azt hordanám.

“Akkor csinálok helyet a gépnek is a polcomon.”

“A táskádnak ott találod az akasztót.”

“Cseréljük le ezt a szép maszkot mert festékes lesz!” és mert úgy nem férek a hajadhoz, hogy a tarkódon át van a megkötve.

“Akkor, ha fertőtlenítettünk, kezdhetünk is!”

“Készültél fotóval? Lássuk!”

Értem, ugyan ilyen legyen mint a fotón. Instafotó imádom!

“Persze, én is láttam már!” a szín neve filter 495.

Tényleg nagy a hasonlóság.

“A modellnek kék szeme van.” neked barna és nincs ennyire hosszú hajad, a formája sem ilyen, neked frufrud van.

“Nem lenne ugyan az az összhatás.” Jól van ha minden áron szeretnéd, megfestem a tövét is bár fölösleges az a három őszhajszál úgyis beleolvad majd a színbe. Mindjárt kitalálom hogyan tudom a folyamatokat optimalizálni, azzal is nyerünk úgy negyven percet. Már fél hét van. Kapd már össze magad! Haladjunk.

Nincs frissen mosva a haj. Helyes! A festéshez ideális! Akkor lássuk! Alaphajszín hatos, oké. Végek nyolcasra fakulva, de szőkíteni kell az átmenethez, a meleg árnyalatot tompítani kell de nem túl hidegre az nem állna jól neked.

Akkor szőkítő, fólia, egyes szín a tőre, kettes szín a hosszra, melírfésű, effektlapát, balayage tábla. Plusz egy kéz jól jönne!

“Kezdhetjük?”

Jó ötlet volt a két plusz lámpa, ha besötétedik jobban látom mit csinálok.

Milyen szép vonásai vannak ennek a nőnek, a szeme mindent elárul. Régóta ismerem, ahogy érik egyre szebb! Vajon a férje tudja milyen szerencsés?

“Oké, mindjárt hozok egy töltőt csak befejezem.”

“ Most hagylak kicsit dolgozni!” bár jobban örülnék ha kicsit pihennél ez idő alatt.

“Ne! Várj egy kicsit a szemüveggel!” Persze, hogy van ilyen szemüveg védő biszbasz. Én persze meg is veszem, mert a festék nem csak a hajat ‘fogja be’ hanem a szemüveget is. Azt sem szeretném ha a festéket a beterítőbe kennéd onnan pedig a székbe, vagy a ruhádba.

Ma is későn végzek, ez van. De legalább nem kezdtem túl korán. Ha jól számolom a kilencedik munkaóránál tartok éppen..

“Idő van! Le kell mosni!” “Persze, a mosdót ott találod.” Addig töltök neked vizet és kikeverem az árnyalót azzal is nyerünk egy kis időt. Haladni kéne, kivárom. Mindegy.

“ Kényelmes így?” Jól van! Megérkeztél! Megadod magad a masszázsnak. Jó jel! Pihenj csak! Ez a te időd! Végre megérted, hogy itt pihenni kell, megpróbálni kizárni a mindennapi gondokat.

“ Akkor lássuk a hajvágást!”

“Nem, nem lesz rövid!”

“Légyszi tartsd a fejedet!” Nem látom így, nem férek hozzá. Már megint a testtartásommal próbálok korrigálni a vendég fejtartása helyett. Így is elég görbén állok, fáj a hátam.

A hajszárító monoton zaja elálmosít. Ébresztő! Ki kell bírni még ezt az egy órát ami hátra van. Az étteremben sem érdekel senkit, hogy a szakács tíz órája dolgozik, csak finom legyen az étel!

A csuklóm is elfáradt. Minden mozdulatnál belehasít ahogy a körkefét forgatom. Vajon maradt még otthon Flector tapasz? Mindegy, holnap veszek, a patika már úgyis bezárt.

“ Fontos lenne, hogy a hajápolásra nagyobb hangsúlyt fektess!” Mert a hajad színkezelt, hogy a színe és az állaga is rendben legyen, otthon is professzionális ápolást igényelne. Annyi jó termékem van, kötéserősítő, regeneráló, hidratáló, színvédő, hővédő, formázó, különböző állagúak, permet, krém, hab, olaj. Imádom őket. Jobbnál jobb illattal, mintha egy spa-ban lennék. Azt sem tudom melyikhez nyúljak. Megint elszaladt velem a termékek iránti rajongás lova.

“Nincs időd erre?” Persze, hogyne, nekem is jó lenne egy csodaszer ami öt másodperc alatt hat és mindenre is jó. Rendbe rakja a hajat és a színvédelemtől a hidratáláson át nem csak formáz de még a forró levegő ellen is véd. Nem kéne napokat tölteni továbbképzésen és megvenni minden haj típusnak megfelelő terméket..

Szerintem nagyon jó lett a színe. Feltűnő a változás de nem tolakodó. Elégedetten megveregetem a vállam. Ügyes vagyok! Megérte! Magamban örvendezek a maszkom alatt.

“Örülök, hogy tetszik! Akkor számolok!” Igen, én a készpénzt preferálom. Tudom, haladni kell a korral és ha nem lesz más lehetőség akkor online fizetés is lesz, de valahogy így jobban érzem mennyit kerestem és mennyit költhetek.

“ Következő időpont?”

A határidő napló nélkül végem van! Mindent ide jegyzek fel. Tudom, régimódi vagyok és még grafomán is, még ebbe is post it van ragasztgatva.

“Az időpontodat elküldöm üzenetben!” hogy nyoma legyen és még most, amíg el nem felejtem. Régen mindent meg tudtam jegyezni, most inkább felírom.

“Örülök, hogy elégedett vagy!”

Hiába mosolygok, a maszk alatt nem látni..

Amúgy milyen szép munkám van! Nem tudom elképzelni, hogy mást csináljak. Csak kevesebbet kellene dolgozni. Nagyon elfáradtam ma. Kilenc óra? Jesszusom, már egy órája zárva vagyunk! Akkor gyorsan elpakolok, elmosogatok, felsöprök, kiteregetek, letörölgetek, lekapcsolgatok, átöltözöm és már indulok is!

Szöveg: Ungvári Cecília

Kép: Fodrászinfó