Keresés

Fodrászokat érintő hatályos jogszabályok érthetően: számla vagy nyugta?intro value is valid

Hasznos információk következnek: fodrászokat érintő hatályos jogszabályok.

Az év elején a NAV bejelentette, hogy szigorít az adatszolgáltatási kötelezettségein. A módosítások miatt, azóta is sokakban felmerülnek a nyugta-, illetve számlaadáshoz kapcsolódó kérdések. Éppen ezért egy könnyen emészthető cikk keretein belül, összegyűjtöttük azoknak a hatályos jogszabályoknak a lényegét, amelyek a fodrászokat is érintik – tájékozódj velünk!

Fodrászokat érintő hatályos jogszabályok

Amire érdemes odafigyelni:

A NAV változtatásai során a legtöbb félreértés a számlaadási kötelezettség kapcsán generálódott, kifejezetten a szépségipari dolgozók körében. A legtöbben úgy értelmezték a módosításokat, hogy 2020. július 1-jével, minden szakembernek kötelezően számlát kell biztosítania a vendége számára. Ez azonban ebben a formában nem igaz, mutatjuk is, hogy miért:

1) Nyugtaadás

A hatályos jogszabályok valóban számlakibocsátási kötelezettségre intik a vállalkozókat, azonban nem minden esetben. Bőven elég nyugtát adni akkor, amikor:

  • egy magánszemély számára állítod ki,
  • a magánszemély készpénzben fizet és nem kér számlát,
  • illetve a “vásárlás” nem éri el a 900.000 forintos összeget.

Természetesen ebben az esetben is vannak kivételek, akik a nyugtaadási kötelezettségüket kizárólag pénztárgéppel végezhetik, mint például a vendéglátósok, a taxisok vagy a kiskereskedelmi tevékenységet végzők stb.

2) Pénztárgép-használat

Ahogyan az előbb kiderült, vannak olyan vállalkozások, amelyek pénztárgépre kötelezettek. Ez azt jelenti, hogy ilyenkor mindent be kell ütni a pénztárgépbe, kivéve, ha valaki számlát kér. No de, ha valaki pénztárgépre kötelezett, de mégsem szeretne pénztárgépet használni, akkor mindenről számlát kell kiállítania.

VÁLTOZÁS: ennél a pontnál érdemes megemlíteni a 2020. július 1-jével hatályba lépő változásokat. Ekkortól kezdve ugyanis, azokat a számlákat, amelyeket adóalanyok részére – azaz adószámmal rendelkező cégek és vállalkozók – számára állítasz ki, jelenteni kell egy online számlázó rendszerben. (Korábban csak akkor volt erre szükség, amikor a számla ÁFA tartalma túllépte a százezres értékhatárt.)

TIPP: a következő évtől kezdve, azaz 2021. január 1-je után, minden számlát jelenteni kell majd, ezért érdemes még most áttérni az online számlázásra!

A téma összefoglalása

A fent elhangzottak tükrében, minden szépségipari dolgozóra egyaránt igaz – bár valójában minden magánszemély részére szolgáltatást nyújtó egységre is -, hogy továbbra is elegendő a nyugtahasználat.

KIVÉTEL: pénztárgépre kötelezettek

SZÁMLA KIBOCSÁTÁSA: ha valaki mégis igényli a számlát, akkor azt kötelező kiállítani + céges névre kért számlák esetében 2020. július 1-től jelenteni kell a NAV felé is.

PÉNZTÁRGÉPRE KÖTELEZETTEK: azok a vállalkozások, amelyek pénztárgépre kötelezettek, de még nem rendelkeznek vele, azoknak legkésőbb 2021. január 1-től érdemes áttérniük az online számlázásra, mert onnantól kezdve minden egyes számlát jelenteni kell online a NAV irányába.

Forrás: https://www.kenter.hu/adozas/fodraszok-kozmetikusok-maganszemelyeknek-szolgaltatok-figyelem/

Képek: itt és itt