Keresés

Hajvágás ára: mennyi az annyi Magyarországon 2022-ben?

Egy hajvágás ára is fontos kérdés manapság. Mutatjuk mennyi az annyi!

Azért, hogy átfogó képet kapjunk a fodrászati szolgáltatások áráról, elkészítettük a Fodrászinfó anonim kérdőívét, melyet 1097 fodrász töltött ki. Az összesítést követően a válaszokból az is kiolvasható, mekkora a szakadék a fővárosi és a vidéki szalonok árképzése között, illetve arra is fény derült, mennyire telítettek a szalonok és melyik az a szolgáltatástípus, mely a legmagasabban árazott.

A hajvágás ára a világszintű mérce

Ha külső szemmel tekintünk a fodrászatra, akkor hajlamosak lehetünk az túlzott leegyszerűsítésre. Így tehát ha szeretnénk megtudni a fodrászati szolgáltatások árát, esetleg területi vagy akár régiós/országonkénti összehasonlítást tennénk, akkor minden esetben a hajvágás árát vesszük alapul. Egy 2021-es NetCredit által, 102 ország megkérdezésével készített nemzetközi kutatás szerint:

 • a világon összességében Dániában a legdrágább a hajvágás, az átlagár 75,20 dollár.
 • szintén Dániában a legdrágább a női hajvágás: 102,20 dollár.
 • a férfiak legdrágább frizurája átlagára Norvégiában 64,50 dollár.
 • a legnagyobb nemek közötti árkülönbség arányaiban Nigériában van, ahol egy nőnek a férfi hajvágás árának 634%-át kell kifizetnie.
 • a legnagyobb nemek közötti különbség dollárban kifejezve Angliában van, ahol egy női hajvágás 58,97 dollárral kerül többe, mint egy férfié.
 • a legolcsóbb hajvágás átlagára a nemek között Argentínában 5,24 dollár.
 • Magyarországon a férfi hajvágás átlagára 13,92 dollár, míg a női hajvágásé 22,72 dollár.

(Forrás: NetCredit 2021)

Fodrászinfó körkép áttekintése

Felmérésünk sok érdekességet mutatott, több összefüggésre is rávilágított. Eszerint az 1097 fodrász válaszaiból elmondható az, hogy Magyarország árazás tekintetében abszolút főváros központú, tehát a legmagasabb árak átlagosan Budapesten vannak e szektorban. (A teljes képhez az is hozzátartozik, hogy a válaszadók túlnyomó része, 24,8%-a budapesti.)

Ami meglepő lehet, hogy a legmagasabban árazott szolgáltatás átlagosan a hajegyenesítés. Vagyis a balayage átlagára is alacsonyabb a hajegyenesítés átlagáránál.

fodraszati-szolgaltatsok-ara-magyarorszagon-fodraszinfo

Mi ebből több dologra is következtettünk:

 1. A hajegyenesítés kevesebb szalonban van jelen, ahol viszont igen, ott magasabb átlagáron kerül értékesítésre. Ami azt is jelentheti, hogy az árazása átgondolt és minden tényezőt figyelembe vesz a rezsitől a munkaórán át az anyagárig.
 2. Ezzel szemben pedig vegyük a balayage-t, (ami minden régióban megtalálható), ennek a műveletnek az átlagára országos szinten 12.700 és 33.100 Ft között mozog. Így tehát a legalacsonyabb átlagár egy balayage esetében 12.700 forint, ami jelenlegi viszonyokat tekintve – ha csak a termékek beszerzési árát és a rezsiköltségeket nézzük, – kérdéseket vet fel, hogy a munkadíj és a nyereség hogyan került kalkulálásra (hogy a továbbképzést már ne is említsük).

Grafikonok értelmezése békés megyei példával

Ha egy megyére ránézünk, és azt látjuk, hogy a férfi hajvágás ára Békés megyében 2.200-2.400 forintig terjed, az azt jelenti, hogy a válaszadók körében a férfi hajvágás ára átlagosan 2.200 és 2.400 forint között van

Mivel ez egy átlagár, erre ekként is kell tekintenünk. A konkrét példánknál maradva, van olyan szalon Békés megyében, ahol 800 forintért vágják a férfi hajat, és van olyan, ahol 3.800 forintért. Ha egy vendég bemegy egy szalonba Békés megyében, akkor nagy valószínűséggel 2.200-2.400 forint körüli összeget fog fizetni az adott szolgáltatásért.

Mi a kérdőívünkkel arra voltunk kíváncsiak, hogy mi a fodrászati szolgáltatások átlagára.

De akkor mennyi is a hajvágás ára Magyarországon?

Férfi hajvágás ára

Ha a férfi hajvágást nézzük, akkor 2.200-3.600 forint a hajvágás átlagára vidéken, míg Budapesten 4.000-4.500 forint.

Női hajvágás ára

A női hajvágás ennél specifikusabb, hiszen itt a szalonok általában hosszúság szerint áraznak. Így tehát létezik rövid, félhosszú, hosszú és esetenként extra hosszú hajvágás ár, mi ennek most a két pólusát, a rövid és a hosszú női hajvágás átlagárát néztük.

A rövid női hajvágás átlagára vidéken 3.500-5.300 forint között van, míg Budapesten 6.400-6.700 forint. Ugyanez a számpár hosszú haj esetén vidéken 4.500-7.000 forint, és Budapesten 8.100-8.600 forint között alakul.

Balayage ára vs. szőkítés ára

A fodrászcsoportokban parázsviták zajlanak arról, hogy mennyinek is kellene lennie a balayage árának, vagy esetleg, hogyan történjen a szőkítés árazása. Ez azt gondolom, mindenképp több összetevős. Egy árat nem szabad önmagában nézni, látni kell a mögöttest is. Aki az árképzéssel komolyan foglalkozik, az pontosan tudja, hogy ez nem csak hasra ütés-szerű. Az ár többek között tartalmazza

 • az anyagköltséget,
 • a munkaidőt,
 • a raktárkészletet,
 • a rezsi díjakat,
 • bérleti díjat,
 • a szakembernek azt a szakmai tudását, amit hosszú évek alatt "gyűjtött" magába. Mindemellett a díjnak tartalmaznia kell egy haszonkulcsot is, hiszen nullszaldós üzletből sem megélhetés, sem fejlődés nincs!

a szakembernek azt a szakmai tudását, amit hosszú évek alatt „gyűjtött” magába. Mindemellett a díjnak tartalmaznia kell egy haszonkulcsot is, hiszen nullszaldós üzletből sem megélhetés, sem fejlődés nincs!

Balayage ára

Mutatjuk is, Magyarországon mennyi az annyi. Ha valaki balayage-t szeretne, akkor a legolcsóbban Békés megyében készíttetheti el, hiszen ott 9.900-14.800 forint az átlagára, és Budapesten kell érte a legtöbbet fizetnie, ott 20.700 és 33.800 Ft között mozog az átlagár.

Esküvői frizura ára

Felmérésünk szerint Hajdú-Bihar megyében kell a legkevesebbet fizetniük a menyasszonyoknak frizurájukért a nagy napon, hiszen ott átlagosan 6.600 Ft a legolcsóbb menyasszonyi frizura, míg Budapesten a legalacsonyabb átlagár 16.600 Ft. Tolna és Hajdú-Bihar megyében a legmagasabb átlagár is megáll 10.600 Ft-nál, míg Komárom-Esztergom megyében ez 17.400 Ft, a fővárosban pedig 22.600 Ft.

Fodrászati szolgáltatások ára Magyarországon

Jól látszik, és érthető is, hogy a fodrászati szolgáltatások ára az ár szerint növekvő sorrendben így alakul: férfi hajvágás, női hajvágás, tőfestés, göndörítés, teljes festés, menyasszonyi frizura, szőkítés, balayage, hajegyenesítés.

Magyarországon átlagban a legkevesebbet a férfi hajvágásért, a legtöbbet a hajegyenesítésért kell fizetni. Fontos megjegyezni, hogy a felmérésben nem szerepelt a póthaj felrakása, melynek ára nagy mértékben függ a felrakott pótrész árazásától is.

Fodrászatok telítettsége árlistájuk függvényében

Ennek a kérdésnek a megválaszolására van egy nagyszerű grafikonunk. Erről a grafikonról az olvasható le, hogy az ár önmagában nem határozza meg azt, hogy mennyire telített a fodrász naptára. Ha nagyon meghatározó lenne, akkor a pöttyök valamelyik átló mentén helyezkednének el. Itt viszont bőven látunk olcsóbb, de pangó fodrászatokat és teltházzal üzemelő drágább szalonokat is.

Azt fontos kiemelni, hogy mi ebben a kérdőívben csak annyit kérdeztünk, hogy mennyire telített a napló, és azt nem kérdeztük, hogy az illető szeretné-e, hogy telítettebb legyen.

Függőleges tengelyen:

1: napló 1/4-ig van tele

2: napló félig van tele

3: napló 3/4-ig van tele

4: napló teljesen tele van

Vízszintes tengely:

Összes szolgáltatás átlagára.

Fodrászati szolgáltatások áremelkedése 2022-ben

Felmérésünkben kitértünk arra is, hogy megkérdezzük a fodrászokat a 2022-es áremelésről.

Többségük egyszer, de egy nagy részük akár kétszer is emel (vagy már emelt) idén árat. Világosan látszik, hogy a háború és minden egyéb tényező hatására drasztikusan emelkedő árakat a piac is lekövette. Összességében azt látjuk, hogy a fodrász szakágban 10-20% áremelkedés tapasztalható 2022-ben, amivel együtt az új ár még mindig nem éri el azt az összeget, amit Nyugat-Európában elkérnek egy fodrászati szolgáltatásért.

A grafikon megmutatja nekünk, hogy a kitöltők 42,5 %-a 10%-os, 24%-uk 15%-os áremelést eszközölt a szolgáltatásainál. És a korábbiaktól teljesen eltérő módon a fodrászok több mint fele (pontosan 55%) két áremelést tervez idén, ami eddig jellemzően egyszeri és év eleji volt.

A Fodrászinfó körképet jövőre is elkészítjük! Ezúton is nagyon köszönjük a kitöltőknek!

Forrás: Fodrászinfó körkép (készült Magyarországon, 1097 fodrász kitöltővel 2022. 07-09. hóban)

Képek: Fodrászinfó

A képek és a szöveg felhasználása engedélyköteles!