Keresés

Hamvas szőke hajszín

A szőkék között örök trend a hamvas szőke.

Mit jelent a hamvas szőke hajszín?

A hamvas szőke hajszín napjaink egyik legkedveltebb trendje. Emiatt egyre többen érkeznek úgy a szalonba, hogy egy ilyen típusú hajszínváltoztatást szeretnének. A hátterét azonban annál kevesebben ismerik, ezért most segítünk az eligazodásban. Vendégek, most figyeljetek! 🙂

Kezdjük is az elején! Mit is teszünk akkor, amikor lehuppanunk a fodrászszékbe és hamvas szőke hajszínt kérünk? Kiválasztjuk a színmélységet – ami ez esetben a szőke -, és megadjuk a színirányt, avagy a tónust, amit a hamvas jelöl. Ezt azért fontos tisztázni, mert sokan úgy gondolják, hogy a hamvas szőke önmagában egy árnyalat, de valójában a szőke színmélység és a hamvas tónus kombinációja.

A HAMVAS SZÍNIRÁNY A SZÍNKÖR HIDEG OLDALÁN TALÁLHATÓ

A hamvas szőkét definiálhatjuk a füstös szőke haj egy még hidegebb verziójaként is. Összetételében fel lehet fedezni egy csipetnyi szürke, kék, fehér, zöld és lila árnyalatot. A hamvas színirány a színkör hideg oldalán található, szemben az olyan meleg tónusokkal, mint amilyennek például az aranyszőke számít. Ennek értelmében nem tartalmaz vörös és narancs árnyalatokat és összhatásában egy teljesen más lookot ad viselőjének.

Tehát, hamvas szőkék között találkozhatunk sötétebb és világosabb lookokkal is, de jelen cikkünkben most elsősorban az utóbbiakra koncentrálunk, hogy bárki könnyebben megérthesse ennek a trendnek és technikának az alapjait.

Nem vitás, a szőke haj a vendégek körében mindig is etalon volt és lesz! Íme néhány variáció a hamvas témára. Melyik a kedvenc?

A hamvas szőke öregít?

Attól függ. Egy rosszul megválasztott árnyalat bárkit képes öregíteni, ezt azonban nem a hamvas színirány befolyásolja. Egy másik tévhit ugyanis, hogy sokan úgy gondolják, csakis a meleg hajszínek képesek visszaverni a fényt, de ez nem igaz.

A haj csillogását nemcsak az adott tónus, hanem a kutikula (avagy a kéreghártya) fényvisszaverő képessége is befolyásolja, amit professzionális otthoni hajápolással könnyű pozitívan befolyásolni. Továbbá a hamvas szőkék esetében is alkalmazhatók olyan anyagok, amik a szemünk által nem érzékelt UV-sugárzás energiáját nyelik el, majd a “látható tartományban” ezáltal fényt bocsájtanak ki. A végeredmény pedig? Még több fény!

Egy szó mint száz, egy hamvas árnyalat öregíthet, de ez sokkal inkább függ a hajszín viselőjének bőrtónusától és szemszínétől, mint a hamvas színek sajátos adottságaitól.

Kinek ajánlott ez az árnyalat?

Használhatod a barnától a szőkéig minden olyan szín árnyalására, amely nem kívánt melegséggel rendelkezik. Emellett akkor is tökéletes választás, hogyha a hajadban természetesen előforduló melegséget szeretnéd lágyítani.

Passzol hozzád, ha:

  • hűvös bőrtónusod van (a csukló vénái kékek vagy lilák),
  • bőröd rózsaszínbe hajló.

A hűvös bőrtónusúak számára nem ajánlott a nagyon vibráló hajszín, számukra jó választás a hamvas tónusok finomsága, mert képes együtt harmonizálni a teljes megjelenésükkel.

Szükséges szőkíteni a hajat az árnyalat eléréséhez?

Amennyiben a hajad tele van narancs és vörös pigmentekkel (ez 8-as színmagasságtól lejjebb mindenkinél így van), 100%, hogy a hamvas tónus eléréséhez szükség lesz szőkítésre.  Abban az esetben is, hogyha végeredményként egy sötétebb szőkét szeretnél hamvas színiránnyal.

Viszont a tényleges folyamatról mindenképp konzultálj fodrászoddal, mert a haj felvilágosításához szükséges beavatkozások nem általánosíthatók; minden hajszerkezet egyedi kezelést igényel!

Így ápold a hamvas tincseidet

Azért, hogy a csodaszép hamvas tónusokkal rendelkező haj sokáig tündököljön, ápolására is nagy figyelmet kell fordítanunk. Mivel a sárgás-vöröses pigmentek a színváltoztatás után is a hajban maradnak (ezt ellensúlyozza a hamvasító adalék), ezért amint kikopik a hamvasító adalék, egy nem kívánt hajszínt eredményez. Te is találkoztál már “csibesárga” frizurával, igaz?

De van egy jó hírünk – professzionális hajápolók otthoni használatával mindez könnyedén elkerülhető! Két dolgot azonban mindig tarts szem előtt:

  • Kerüld a drogériás termékeket!
  • Kérd ki fodrászod véleményét arról, hogy pontosan mit ajánl a hajszíned védelme érdekében!

Magyar fodrászok hamvas szőke munkái

HETESI HAJNALKA:

“Én mindig a szem és a bőr színéhez igazodva próbálom elkészíteni a színt.”

LANG DÓRA

“A legfontosabb szerintem, hogy két szalonlátogatás között is megfelelően legyen ápolva a haj, különös tekintettel a szőkített, szőkére festett hajak esetén. Szerencsére a vendégeim megfogadják a tanácsomat, így kifejezetten szőke hajra való, professzionális hajápolókat használnak.”

GULYÁS ESZTER

Facebook oldal itt!

“A hamvas szőke megtartásának titka: kötéserősítő sampon + balzsam + hővédő használata.”

VASS ERIKA

Facebook oldal itt!

“Mivel nagyon fontos az otthoni ápolás, professzionális parabén- és szulfátmentes hamvasító sampont és maszkot ajánlok. Időközönként keratinos hajkezeléssel építjük vissza a szőkített hajat.”

KISS VIKTÓRIA

Facebook oldal itt!

“Hamvas szőke hajat tudni kell hordani. Nagyon fontos hozzá a bőrszín, szemszín, stílus. Nagyon dögös tud lenni. Elkészítés után a L’Oréal Detox sampont és pakolást szoktam ajánlani, illetve egy Fanola hamvasító sampont, mert nagy fontos az utóápolás.”

PRÁVICS VIVIEN

Facebook oldal itt!

“Figyelembe kell venni a vendég szemszínét, bőrszínét és a stílust. Fontos az otthoni ápolást professzionális termékekkel végezni; a szín megtartásáért hamvasító sampont kell használni. A haj védelméért szalonkezeléseket is szoktan ajánlani.”

PETRUC-PRAJCZER MELINDA

Facebook oldal itt!

“A hamvasszőke babylights melírokat azoknak ajánlom, akik nem szeretnek havonta fodrászhoz járni (elég 3-4 havonta visszamelírozni) és megfelelően tudják ápolni őket. Világos alaphajszínben mutat a legjobban, így nem feltűnő a lenövés.”

SZŐKE DORINA

Facebook oldal itt!

“Én olyan vendégeimnek javaslom, akik tudom, hogy lelkiismeretesen ápolják. Otthoni hajápolásként szőke hajra való sampont ajánlok, hajszerkezet-újjáépítő pakolást, hővédőt, hajvégápoló-olajat.”

PRO TIPP HAMVAS SZŐKE HAJ ELKÉSZÍTÉSÉHEZ SAS DETTY FODRÁSZTÓL FODRÁSZOKNAK:

A tő rész mindig a bőr tónusához megy, míg a hajhossz a szemszínhez. Ha a vendég egy színt kér, akkor is lehet játszani a haj telítettségével. Ilyenkor például érdemes a hajtöveket intenzívebben és a hajhosszt lágyabban árnyalni, mert a végeredmény így a színskála szerint egységes lesz, annak ellenére is, hogy telítettségében lesz eltérés. Ez a minimális játék teszi áttetszőbbé a hajvégeket és még szebbé a végeredményt.

Ez a tipp viszont nem csak hamvas szőkék, hanem minden hajszín esetén helytálló. Vöröseknél extrán menő, hogyha kipróbálod/kipróbáljátok, mert nagyon szép, irizáló hatást lehet vele elérni.

Szakmai segítség: Farkas Magdolna, Lukács Krisztina, Sas Detty, Szikriszt József fodrászmesterek)

Cover: Pinterest, Hairfinder