Keresés

Henna hajfestés fodrász szakemberként: tények és tévhitek a növényi hajfestésről

intro

A nők több ezer éve használják a növényi hajfestés praktikáját a hajuk megújítására. Sokan nem tudják, de ilyenkor a szépítés mellett az ápolás is kulcsfontosságú szereppel bír, ugyanis a frizura még fényesebbé és erősebbé válik. Ennek ellenére a környezettudatos és az alternatív megoldásoktól sokan ódzkodnak, mert tartanak a hatékonyság fokától. Épp ezért a témában számos tévhit kering, amit most Horváth Gabriella fodrászmester szakmai tudásával teszünk tisztába. Henna hajfestés fodrász szakemberként. Lássuk, mit kell tudni általánosságban a henna hajfestésről!

Henna hajfestés fodrász szakemberként: hajszínváltoztatás és szemléletmódváltás

Horváth Gabriella 1995 óta, azaz 26 éve dolgozik fodrászként. Egészségtudatos életmódját szépen lassan alakította ki, és ekkor szembesült vele, hogy szakmáján belül is érdemes lenne egy természetesebb vonalat képviselni. A fodrász saját megfogalmazása szerint a változást egyszerre szerette volna beiktatni önmaga, és vendégei egészségmegőrzése érdekében. Így jött képbe a hennával történő hajfestés, aminek hátterét komplex tapasztalataival támasztotta alá. Hamar kiderült, hogy nem véletlen a sok tévhit a témakörön belül, hiszen a piacon valóban elérhetők olyan lehetőségek, amiket növényi hajfestés címszó alatt adnak el, azonban valami egészen másról szólnak. Gabriella immáron 10 éve kizárólag természetbarát eszközökkel, tisztítószerekkel dolgozik az üzletében, miközben a hajszínváltoztatást is új, naturálisabb alapokra helyezte.

Horváth Gabriella fodrászmester, a henna hajfestés szakértője

Tévhitek a henna hajfestésről: mi okozza az ellenmondásokat?

A henna hajfestésről szóló tévhitek több okból kifolyólag születtek meg. Ennek egyaránt köze van ahhoz, a növényi hajfesték:

 • minőségéhez/állagához: léteznek ugyanis olyan termékek, amik durvára őrült növényekből készülnek. Ezek nehezen kenhetőek, és nem is igazán tudnak megtapadni a hajon. Aki ilyen készítménnyel találkozik, hamar elveszti a lelkesedését. Ezzel szemben viszont a jó minőségű készítmények festő pép állaga finom, krémes és könnyen kenhető.
 • összetevőihez: miszerint olyan anyagok vannak benne, amiket a professzionális termékek már nem tartalmaznak, mint például PPD vagy a fémsós színező. Tény, hogy valóban vannak olyan növényi hajfestéknek álcázott vegyi festékek, amelyek csak nevükben “hennák és természetesek”, és ezeket valóban kerülni is kell! Ezzel szemben a tisztán növényi hajfestékek valóban csak növényi összetevőkkel dolgoznak, tanulság: mindig el kell olvasni az apró betűs részt és az összetevők listáját!
 • hatóidejéhez: azaz, hogy hosszú órákig kell a hajon hagyni. Az igazság viszont az, hogy növényekkel is a fodrászatban megszokott hatóidővel lehet festeni, 30-45 perc elegendő a legtöbb szín megfestéséhez. Azzal viszont fontos számolni, hogy erőteljes színváltozatáshoz – sötétbarna vagy fekete színek készítéséhez –, egy alapozó festésre és egy színt adó festésre is szükség van, tehát egy szalonlátogatás alatt két festés történik.
 • lehetőségeihez: mert sokan azt hiszik, hogy csak vörös és fekete árnyalatot lehet vele elérni, és nem alkalmas az őszhajfedésre. Ez nem igaz, ugyanis a világosszőkétől kezdve az aranyszőkén át, egészen a meleg– és sötétbarna tónusokig, bármi megvalósítható vele.

A henna hajfestés hatásmechanizmusa

A növényi hajfestékek más hatásmechanizmussal működnek, mint a kémiai hajszínváltoztatók. Amíg a kémiai festék a hajszál középső részében (=cortex) mesterséges színpigment segítségével (a saját hajszínt megváltoztatva) alakítja ki az új árnyalatot, addig a növényi színezőpor a haj külső részének, a kutikulának a rétegei között tapad meg. Ennek eredménye, hogy az eredeti hajszín változatlan marad, de kap egy “áttetsző vörös fátylat”, végül tehát a természetes szín és a henna rézvörös árnyalata együtt adja meg az új hajszín egyediségét és személyre szabottságát. Amennyiben idővel ősszé válunk, a hajban csak annyi színanyag marad, hogy a henna kizárólag kívülről képes megtapadni. Többszöri ismétlés után azonban a színtelen részek is újra egy szép árnyalatban pompázhatnak.

A növényi hajfestékek más hatásmechanizmussal működnek

AMIVEL MÉG ÉRDEMES TISZTÁBAN LENNI A HENNA HAJFESTÉS KAPCSÁN:

 • Hennával nem lehet a natúr vagy a festett hajat felvilágosítani.
 • A kiinduló hajszín meghatározó, ugyanis annak függvénye, hogy milyen színkombinációk jöhetnek számításba.
 • Világos és ősz hajszín esetén a lehetőségek száma sokkal nagyobb, mintha a kiindulási hajszín sötét lenne.
 • Az eltérő kémiai festett színek megnehezíthetik a hennás hajfestés folyamatát: a saját hajszíntől világosabb festett haj esetén a hajhosszon lévő világos rész többszöri festést igényel, ha egyszínűre végeredményt szeretnénk.
 • Fontos szempont: a sok festés a saját hajszínt még sötétebbé teheti.

A HAJFESTÉS EREDMÉNYE FÜGG:

 • a saját hajszíntől,
 • a festett színtől,
 • a keverési aránytól,
 • a víz hőfokától,
 • az egyéb hozzávalóktól,
 • a hatóidőtől,
 • a melegítéstől (hajszárítóbúra),
 • a hajvastagságtól,
 • natúr vagy ősz tincsektől,
 • a festék felkenési technikájától,
 • a növényi hajfesték alkalmazásától (hányszor volt már ilyen módon, színezve a haj).
A hennával történő hajfestés végeredménye több tényezőtől függ

Tippek az első növényi hajfestéshez

1. A legelső beavatkozás egy alapozó festés, amihez érdemes egy világosabb árnyalatot választani. Mivel még sosem hennáztad előtte a hajadat, ennek eredménye alapján még ne alkoss rögtön véleményt! Ez az alapozás ugyanis egy finom pakolás, amely alapján végül eldől, hogy milyen irányba kell a színt változtatni, ha szükség van rá.

2. Megfelelő körültekintés mellett vágj bele! A hennát nem lehet eltávolítani, hogyha nem tetszik, épp ezért érdemes egy próbatincsen kipróbálni, hogy mi történik a teljes festés alkalmával!

3. Legyél türelmes! Elsőre lehet, hogy nem sikerül eltalálni a kívánt színt, de ez még nem ad okot az aggodalomra! A növényi színezőporok eltérő hatásmechanizmusa miatt, például ugyanattól a színkeveréktől ismételt festés alkalmával kaphatjuk meg a vágyott színt.

Bízd magad szakemberre!

Ahogyan minden más esetben, most is arra biztatunk, hogy szakember segítségével vágj bele a hennával történő hajszínváltoztatási folyamatba! Az eljárás ugyan 100%-ban naturális, de egyáltalán nem mindegy, hogy:

 • milyen anyag kerül a hajadra (utalva a korábban említett nem megfelelő termékekre),
 • mennyi ideig marad fent,
 • milyen technikával történik a színezés,

továbbá azt sem szabad elfelejteni, hogy a szakmai tudás itt is ugyanolyan átfogó ismereteken nyugszik, mint a kémiai anyagokkal történő hajfestés kapcsán. Ha nem szeretnél a magad ellensége lenni, akkor otthon kizárólag a haj ápolásával foglalkozol, hiszen a hennát nagyon nehezen lehet eltávolítani. Azt ajánljuk, keresd meg a hozzád legközelebb található növényi hajfestéssel foglalkozó fodrászt, és úgy próbáld ki, hogy mire képes a természet ereje!

HA TOVÁBBI KÉRDÉSED AKADT A TÉMÁBAN KATTINTS IDE, ÉS KERESD BIZALOMMAL HORVÁTH GABRIELLÁT!

Kövesd a természetes szépséget!

Forrás és képek: https://hennahajfestes.hu/