Keresés

Így érinti a fodrászokat az adóellenőrzés - a NAV válaszolt!

Így érinti a szakembereket a 2024-es adóellenőrzés!

Mint korábban megírtuk, a NAV 2024-es ellenőrzései a fodrászokat is szigorúbban érinthetik. Hogy pontosan miért és hogyan, arra most megtudtuk a Nemzeti Adó- és Vámhivatal válaszait! Azt is megkérdeztük, hogy milyen papírokat ellenőriznek a szervezet munkatársai.

A szervezet válaszait változtatás nélkül közöljük!

Miért számít a szépségipar, így a fodrászat is kockázatos tevékenységi körnek?

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) – korábbi ellenőrzési tapasztalatok alapján – idén is kiemelt figyelmet fordít a szépségiparban dolgozókra. Tavaly több mint 400 ellenőrzés folytattak le a hivatal munkatársai, amelyből minden ötödik adózónál találtak valamilyen szabálytalanságot.

Mire kell figyelnie egy fodrásznak a nyugta vagy számla adása kapcsán?

Ha a vendég átutalással fizet

Ha a vendég az ellenértéket a szolgáltatásnyújtás teljesítéséig bárhogy (készpénzben, bankkártyával, átutalással) kifizeti, és számlát nem kér, akkor – feltételezve, hogy az ellenérték nem éri el a 900 ezer forintot – a fodrász mentesül a számlakibocsátás alól.

Ha az átutalás későbbi időpontban történik, akkor a fodrásznak számlát kell kiállítania.

A kiállított számlákról az adózót az Online Számla rendszerben adatszolgáltatási kötelezettség is terheli.

Ha terminál van a szalonban

A bankkártyaterminállal kiállított bizonylatokhoz kapcsolódó bankkártyás fizetés (pénzügyi) bonyolítása történik, így az a nyugta vagy számla kiállítási kötelezettség a) pontban részletezett előírásainak teljesítésén túl nem bír relevanciával.

Az ellenőrzés során milyen papírokat ellenőriznek a NAV munkatársai?

Az ellenőrzéseknél az adóellenőrök – próbavásárlás keretében - elsődlegesen azt vizsgálják, hogy szolgáltatók a tevékenységüket adószám megléte mellett végzik-e, a bevételeikkel kapcsolatos bizonylatolási kötelezettségüknek eleget tesznek-e.

Emellett vizsgálják a foglakoztatással kapcsolatos kötelezettségek megfelelő teljesítését is. Ilyenkor a kollégák azt ellenőrzik, hogy a foglalkoztatott megfelelő módon és időben eleget tett-e a bejelentési, bevallási kötelezettségének.

A helyszíni ellenőrzéskor a revizorok ellenőrizhetik még a helyszínen fellelhető kézi nyugta- és számlatömböket, pénztárgépnaplót, szigorú számadású nyomtatványok nyilvántartását, munkaszerződéseket, beszerzési számlákat is.

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)