Keresés

Ki költ többet hajvágásra: a nők vagy a férfiak?

Fény derül a nagy kérdésre, hogy ki költ többet hajvágásra.

Mostanában – elsősorban a világban jelenleg zajló eseményektől késztetve – az emberek kénytelenek naponta végig gondolni, hogy mire és mennyit költenek, költhetnek. Valószínűleg benneteket is érdekelni fog, ha tájékozódás címén bepillantunk egy Amerikai cikkbe, ami ezt a témát járja körül. Az összegzés nemcsak vélemény, hanem szakszerűen, adatokkal alátámasztott elemzés is. Ki költ többet hajvágásra: a nők vagy a férfiak?Tippelj, mielőtt olvasnál!

Mielőtt elolvasnád a cikkünket, kérünk, vedd azt figyelembe, hogy

1. nyilván nem lehet az összegeket egy az egyben átvenni a magyar viszonyokra, mivel a fizetések, árak stb. nálunk nem dollárban vannak, viszont a számok, adatok egymáshoz viszonyított arányát össze tudjuk vetni a hazai adatokkal.

2. az eredeti cikk 2017-es adatokat tartalmaz!

Mindemellett egy érdekes gondolatkísérlet következik, olvasd el cikkünket!

Az alapfelvetés

Az eredeti cikk írója, egy bizonyos George, egy srác, aki a borbélynál ülve kezdett el azon gondolkodni, hogy mennyibe kerül az, hogy mindig rendezett megjelenése legyen, ami – ugye – a hajjal kezdődik. Minden egyes látogatás a borbélynál 30 dollárba (kb. 13 200 Ft) kerül, ami évente összesen 360 dollár (kb. 158 400 Ft), ez, arányait tekintve több, mint amit az író olyan egyéb, életvezetéshez szükséges szolgáltatásokra költ, mint pl. Internet, villany vagy az Amazon Prime.

És akkor felbukkantak a kérdések…

                                                 Vajon mindenki ennyit költ a hajvágásra?

                      Sajnálom a lányokat, ők biztos, hogy ennél sokkal többet költenek fodrászra.

                                                   De tényleg többet költenek a lányok?

A női barátok gyakran panaszkodtak arra, hogy felháborító, hogy a nők többet fizetnek a hajvágásért, mint a férfiak. A cikkíró kezdetben ezt a véleményt “készpénznek” vette, és feltételezte, hogy a nők valóban többet költenek hajvágásra, mint a férfiak. Majd pedig adatokat gyűjtött a barátai körében, utána számolt, és hát a számok makacs dolgok, és a kapott számok tükrében ez a vélemény már korántsem állt olyan biztos lábakon.

A lányok évente 2-3-szor vágatják a hajukat, nem 12-szer, mint a fiúk. Ez ébresztette a legnagyobb kétséget benne, és adta fel újra az eredeti kérdést: ki költ többet hajvágásra, a nők vagy a férfiak?

Nyilván adódnak ennél sokkalta fontosabb kérdések is, de a mi szemszögünkből – a fodrászszék mögül, kezünkben az ollóval – ez nagyon is húsbavágó (akarom mondani “hajbavágó”) dilemma.

 Megígértem magamnak, hogy nem a barátaim véleményét, hanem tudományosan                    megalapozott, hiteles választ fogok adni a kérdésre: tényleg a nők költenek többet hajvágásra?

Ki költ többet hajvágásra: a nők vagy a férfiak? A kutatás eredménye

George nekiveselkedett és eleinte ő maga kezdte el faggatni a barátait, lányokat és fiúkat, vegyesen a fenti kérdés kapcsán. Nagyon nagy szórást tapasztalt: a fiúk havonta, 2 havonta 20-30 (8 800-13 200 Ft) dollárért vágatják a hajukat, míg a lányok 3 havonta – 2 évente 50-100 dollárért (22 000-44 000 Ft).

Csakhogy a hölgyeknél megérkeznek a képbe a kiegészítő szolgáltatások:

 • hajegyenesítés,
 • hajfestés,
 • szalonbéli hajápolási rituálé,
 • hajfeltöltés,

alkalmi frizura,

 • dauer vagy tartós hullámosítás,
 • stb.

Reprezentatív kutatás

A barátok közötti felmérés azonban nem tudományos merítés, több adat kellett. Így George készített egy reprezentatívnak mondható anonim felmérést, amiben 202 (70% nő, 30% férfi) fő vett részt.

A kérdések nagyjából ezek voltak:

 • milyen gyakran jársz fodrászhoz?
 • mennyit fizetsz egy-egy alkalommal?
 • mik a hajvágási szokásaid?
 • igénybe veszel-e kiegészítő szolgáltatást?
 • ha igen, annak mennyi az ára?

MEGLEPŐ VÁLASZ SZÜLETETT AZ ALAPKÉRDÉSRE, AZAZ ARRA, “KI KÖLT TÖBBET A HAJVÁGÁSRA?”

Merthogy az attól függ, hogyan definiáljuk a hajvágást.

Mert a hajvágás ≠ hajvágás + kiegészítő szolgáltatások

A kutatás pontos eredménye

Tekintsük át először a kérdőívek alapján a számokat (ez itt kemény számtan, de érdemes lassan, figyelmesen elolvasni – éves adatokkal dolgozunk):

Egy férfi átlagosan évente 5,84 alkalommal, azaz valamivel több mint 8 hetente, míg egy nő évente 3,81 alkalommal, azaz 13 és fél hetente megy fodrászhoz vagy fodrászüzletbe. Egy férfi körülbelül 22,93 dollárt (10 120 Ft) költ egy alkalommal, míg egy nő ennek több mint kétszeresét, 54,34 dollárt (24 000 Ft).

Ha az egyes válaszadók éves fodrászlátogatásait megszorozzuk az egy látogatásra jutó kiadásokkal, akkor az átlagos férfi évente körülbelül 154,44 dollárt (68 200 Ft) költ fodrászatban, míg az átlagos nő 257,42 dollárt (113 300 Ft).

Első pillantásra a nők sokkal több pénzt költenek a hajukra, mint a férfiak. Ezek a számok azonban tartalmazzák a hajfestésre, hajegyenesítésre, egyéb szolgáltatásokra költött pénzt is.

Ha pusztán csak a hajvágásra költött pénzt nézzük, az átlagos férfi 22,74 dollárt (10 120 Ft) költ hajvágásonként, míg az átlagos nő 29,55 dollárt (13 200 Ft). Bár a női hajvágás még mindig drágább, mint a férfi hajvágás, a különbség sokkal kisebb.

Ha figyelembe vesszük, hogy a férfiak milyen gyakran vágatják a hajukat (2 havonta egyszer), míg a nők milyen gyakran teszik ezt (kb. évente négyszer), a férfiak átlagosan 158,90 dollárt (70 400 Ft) költenek vágatásra évente, míg a nők 104,21 dollárt (46 200 Ft). Tehát pusztán a hajvágás figyelembe véve a férfiak valójában többet költenek hajvágásra évente, mint a nők.

CSAKHOGY, A SRÁCOK NEM FIZETNEK PLUSZ SZOLGÁLTATÁSOKÉRT!

A nők által a fodrászszalonokban évente elköltött 257,42 dollárnak (113 520 Ft) csak 40%-át fordítják hajvágásra – a fennmaradó 154,45 (68 200) dollárból további szolgáltatásokat – hajfestés, hajegyenesítés, hajszőkítés stb. – finanszíroznak.

A férfiaknál a kiegészítő szolgáltatásokra fordított pénz közelebb van a nullához. Első pillantásra úgy tűnik, hogy a férfiak valójában többet költenek hajvágásra (158,90 $, ami kb. 70 400 Ft), mint a szalonokban/fodrászatokban összesen (154,44 $, ami kb. 68 200 Ft). Kicsit zavarban voltam, hogy ez hogyan lehetséges, amíg el nem olvastam a hozzászólásokat – több srác is saját maga vágja a haját. Ezek az emberek mind az átlagos gyakoriságot, mind a fodrászatban/fodrászüzletben történő kiadásokat lefelé húzták, miközben a hajvágás gyakoriságát és kiadásait nem befolyásolták annyira.

George konklúziója

Együttérzek minden nővel e téren. A hajápolás nem vicc, és nevetséges, hogy még egy alap hajvágásért is sok esetben 50%-kal többet kell fizetniük a lányoknak, mint a fiúknak.

Azonban az is meglepő, hogy az átlagos srác valójában többet költ tisztán a hajvágásra, mint az átlagos lány. A női fodrász látogatások (vágás + szolgáltatások) túlzott költségeinek elsődleges mozgatórugója a “kiegészítő szolgáltatások”, amelyek vitathatatlanul csak lehetőségek, a hajvágás ezek nélkül is igénybe vehető.

Arra gondoltam, hogy ezekkel a tényekkel vigasztalom a női barátaimat, és megmutatom nekik, hogy ők valójában kevesebbet költenek hajvágásra, mint én.

Magyarországi helyzet

A magyarországi helyzetről, és árakról elkészült a Fodrászinfó piackutatása, melyben 1105 fodrász vett részt. Az összesítés jelenleg is zajlik, hamarosan pontos adatokkal tudunk szolgálni a hazai piacról.

Forrás: Towards data science (link)