Keresés

Kutyabarát fodrászszalon – vagy mégsem?

Mitől és hogyan lehetsz kutyabarát fodrászszalon tulajdonosa? Mutatjuk.

Kutyabarát fodrászszalon? Fodrászüzlet kutyákkal? Nem lehetetlen. Ma már rengeteg helyre engednek be kutyákat, de ez függ a tulajtól és az adott üzlet vagy vendéglátó hozzáállásától. Bizony. Nem csak a fodrásznál, hanem rengeteg helyen téma ez a topik. Az igazi kérdés az, hogy mi mit tegyünk, hogyan döntsünk, mint ott dolgozó fodrászok, tulajdonosok? Beengedjük a négylábúakat a szalonba, vagy számukra kívül tágasabb?

Kutyabarát fodrászszalon: a dilemma

Lehessen behozni kutyát a fodrászüzletbe, vagy ne? Ha igen, mennyit? És mekkorát? És mit kezdjünk vele? És mi van akkor, ha a jószág esetleg valamit szétrág, lepisil, vagy esetleg „csak” zavarja a többi vendéget. Akkor mit csinálunk? Megannyi kérdés, amire nem létezik pontos válasz. Legtöbben azt se tudják, hogy mik a kutyákra vonatkozó jogszabályok, hivatalosan hova lehet beengedni kutyákat, és hova nem. A kutyabarat.hu-nak van erre egy remek cikke, amit majd érdemes átolvasnotok. (Kattints ide – a szerk.)

A végleges döntést viszont magunknak kell meghozni, hogy mi is a helyes és legopcionálisabb döntés a kutyák beengedésének az ügyében. Persze azért megpróbálunk pár tanácsot és ötletet adni, hogy mi alapján döntsetek majd. Hiszen mindennek van pro és kontra oldala.

NE ENGEDJÜK BE A KUTYÁKAT A FODRÁSZSZALONBA, MERT…

Kezdjük a könnyebbel, miért ne engedjünk be kutyát. Ezer meg egymillió okot lehet felsorolni erre.

A KUTYA BEPISIL

Ha kutyabarát hely akarunk lenni, akkor bizony előfordulhatnak balesetek. A kutyus bepisil. És még csak le sem szidható, hiszen mi engedtük be. Jaj a csodaszép huzatnak és vendégeink féltve őrzött cipőinek – adott esetben.

A KUTYA MEGRÁG MINDENT ÉS UGAT

De mehetünk tovább: Meg is rágcsálhatja a bútorokat, rosszabb esetben a kábeleket, ami rájuk is veszélyes lehet. Vagy akár megijedhet, elkezdhet hangosan és hosszan ugatni vagy vonyítani, kaparni, ami zavarhatja a többi vendéget vagy akár kollégáinkat. Ez sem a kiskutyának, sem a vendégeknek nem jó. Persze nem azt mondom, hogy mindegyik kutya ilyen, mert igenis rengeteg jól nevelt és idomított kutya van, de ezt előre nem fogjuk tudni megjósolni, milyen reakciót vált ki a blökiből az új légkör.

ALLERGIÁS REAKCIÓK LÉPHETNEK FEL

Az is előfordulhat, hogy valamelyik másik vendégünk allergiás a kutyákra, akár nagyon súlyosan, és egy ilyen esetben katasztrófa is lehet a vége. Ezt is mérlegelnünk kell.

MÁS VENDÉGEK NYUGALMÁNAK MEGZAVARHATJA

Sokan felháborodnak, ha nem engedik be a kutyájukat, vagy ha rájuk szólnak a kutyáik miatt. Ám van olyan is, aki minden indok nélkül egyszerűen nem kutyabarát. A joga megvan hozzá, ezt még magyaráznia sem kell. Lehet, hogy fél, kényelmetlen neki a helyzet, vagy egyszerűen csak nem szereti, ha indokolatlanul nyaldossa a kezét egy kiskutya. Nem kell megrémülni az akaratos vendégektől, joga van mindenkinek ahhoz, hogy egy szolgáltatás igénybevétele közben valamivel egyet nem értésének hangot adjon. Ahogyan a fodrásznak is megvan a joga ahhoz, hogy a kutyát beengedi-e üzletébe, vagy sem. A megoldás talán a higgadt kommunikáció és a tájékoztatás. Ha nagy kutyabarátok vagyunk, érdemes vendégeinknek előre szólni, hogy ilyen előfordul üzletünkben, hogy vagy mi, vagy egy másik vendég elhozza hozzánk a négylábúját. És akkor itt mindenkinek megvan a döntése, ezzel együtt tud-e élni, vagy sem.

Engedjük be a kutyákat a fodrászszalonba, mert…

És hogy mi szól amellett, hogy beengedjük őket? Elég sok minden.

A KUTYA JELENLÉTE BOLDOGSÁGHORMONT TERMEL, VELÜK KÖNNYEBB A MUNKA IS

Persze cukik, és nagyon aranyosak, de ezen felül bizonyított tény, hogy jót tesz az ember lelkének és munkamoráljának, ha ott van a közelében egy négylábú szőrgombóc. Ma ez már divat és egyre több munkahely lesz kutyabarát. Ez tényleg jót tesz hosszútávon, hiszen mégiscsak több kedvünk van dolgozni, mikor látjuk azt a kis szeretetcsomagot mellettünk szuszogni. A vendégek pedig lefoglalják magukat a kis cukiság abajgatásával és dögönyözésével, az idő eközben pedig csak úgy repül majd, ráadásul a hangulat is oldottabb lesz. Így mindenki jobban érzi magát, mindkét fél nyer.

A LEGTÖBB KUTYA JÓL NEVELT

A legtöbb kutya a kezdeti pár hónaptól eltekintve már teljesen szobatiszta és jól nevelt, olyan, aki nem okoz galibát már a szalonban. Ráadásul a vendégek is szívesebben térnek majd be hozzánk, ha tudják, hozhatják a kis kedvenceiket is. Van olyan fodrászat, ahol maguk a tulajok vagy kollégák hozzák be a kisállataikat, ezzel is feldobva a napjukat, vagy akár szórakoztatva a vendégeket. Az biztos, hogy egy négylábú kis szőrpamacs boldogabbá és kiegyensúlyozottabbá tudja tenni az életünket, nem csak otthon, de a munkahelyen is. Lehet, hogy megérné magunk mellett tartani őket, hiszen mindig mosolyt tudnak csalni az arcunkra.

Kutyát a fodrászszalonba: konklúzió

Bárhogy is döntsünk, arra mindenképp ügyeljünk, hogy legyünk következetesek. Ha egyszer beengedtük a kiskutyákat, akkor nehéz csak úgy visszavonni a döntésünket, ha az később nem tetszik. Ezen felül joga van mindenkinek szólni, ha a gazdi nem figyel kellőképpen a kutyájára: a kutya bepisil, leránt valamit, vagy galibát okoz. Egy valamit mindig tartsunk szem előtt: amikor rábólintottunk arra, hogy a négylábú kedvencek bejöhetnek a szalonba, akkor azzal együtt vállaltuk ezeket a veszélyeket.

Az biztos, hogy ez nem egy egyszerű döntés. Lesz, akinek ez tetszik és lesz, akinek nem. Jönni fog emiatt új vendég és a régi vendégkörből is biztosan lesz lemorzsolódás. Emiatt viszont nem szabad senkire sem haragudnunk. Gondoljunk arra, hogy ez a mi munkahelyünk, és az a fontos, hogy mi jól érezzük magunkat minden nap ezen a helyen. Akárhogy is döntsünk, jó előre fektessük le a szabályokat és határokat. A kommunikáció mindennek az alapja.

Szöveg: Kristóf Anikó

Képek: Canva, Pinterest