Keresés

Nőnap- tudnivalók hölgyeknek és férfiaknak

Tudj meg mindent a nőnapról!

Március 8-át világszerte, így Magyarországon is a Nemzetközi Nőnapként tartjuk számon. Ezen a napon a hölgyeket köszöntik a férfiak. De honnan ered ennek ünneplése, mit illik ilyenkor ajándékozni és vajon létezik-e nemzetközi férfinap? Derítsük ki!

A nőnap kialakulása

Az ötlet, miszerint legyen minden évben egy nap, amely a nőkről szól, a 20. század elején született meg az Amerikai Egyesült Államokban feminista, politikai és szakszervezeti mozgalmak hatására. Az Amerikai Szocialista Párt 1909-ben február 28-át választotta a nemzeti nőnap időpontjaként és ez 1913-ig így is maradt az országban. Ekkor tehát még nem voltak nemzetközileg ünnepelve a hölgyek.

Erre azonban nem kellett sokat várni, hiszen az 1910-ben Koppenhágában megrendezett II. Nemzetközi Szocialista Nőkongresszuson a német Clara Zetkin szocialista politikus és nőjogi harcos javasolta, hogy évente rendezzenek világszerte nőnapot. Ehhez a kezdeményezéshez pedig Ausztria, Dánia, Németország és Svájc csatlakozott. Ezekben az országokban 1911. március 19-én volt először Nemzetközi Nőnap, melyet tüntetésekkel és felvonulásokkal kötöttek egybe, annak érdekében, hogy a nők is kaphassanak választójogot. Ezeken sok férfi is részt vett.

Tüntetés a nők szavazati jogáért

Mikortól és miért lett március 8-án a Nemzetközi Nőnap?

A Nemzeti Nőnapot 1914-től tartjuk világszerte március 8-án. Ehhez a dátumhoz köthetően ugyanis jelentős eseményekről számolhatunk be történelmünkből.

1857-ben ezen a napon körülbelül negyvenezer textilmunkásnő állt sztrájkba New York-ban annak érdekében, hogy egyenlő bérezést, jobb munkakörülményeket és munkaidőcsökkentést kaphassanak. Ez előtt ugyanis 12 órás műszakokban dolgoztak, sokszor embertelen viszonyok között.

Nők a munkában régen és most

Szintén New Yorkban 1908. március 8-án tűz ütött ki egy gyárban, melyben 129 munkásnő vesztette életét. Ezen a napon rájuk is emlékezünk.

1917-ben pedig Oroszországban nők tüntettek kenyérért és békéért. Négy nappal később pedig – bár nem közvetlenül a demonstráció hatására – lemondott II. Miklós cár, ezzel pedig olyan polgári kormány alakult, amely biztosította szavazójogot a nők számára. Ezzel vált véglegessé a nőnap dátuma is, mely a világ legtöbb országában ma is március 8-a.

Nőnap Magyarországon

Hazánk a nőnapi mozgalomhoz 1913-ban csatlakozott, amikor is az Országos Nőszervező Bizottság úgynevezett röplapokat osztogatott. Ezután 1914-ben már országszerte szerveztek nőnapi rendezvényeket, ugyanis a Rákosi korszakban ennek az ünneplése kötelező volt. Eleinte hazánkban is különböző időpontokban tartották a nőnapot, 1948-tól azonban szovjet mintára mi is március 8-án ünnepeljük a hölgyeket.

Nőnap ma

A Nemzetközi Nőnap mára a világ minden táján elvesztette politikai jelentőségét és ma már a legtöbb embernek nem a nők régi nehéz helyzete és “egyenjogútlansága” jut az eszébe. Sokkal inkább szól ez az ünnep a hölgyek köszöntéséről és az apró vagy éppen nagyobb ajándékokról.

A nőnap ma már sokkal inkább szól az apró ajándékokról

Mit adjunk ajándékba?

Nőnapon a férfiak nem csak kedvesüket, hanem női családtagjaikat, tanulótársaikat, munkatársaikat és főnöküket is megajándékozhatják. Éppen ezért egy csokor vagy egy szál virággal és egy doboz édességgel sosem lehet mellé lőni. Ez utóbbinál azonban érdemes odafigyelni arra, mit szeret az illető és van-e ételallergiája.

Azonban ha ezeknél valami eredetibb ötletben szeretnénk gondolkodni, akkor szóba jöhet egy könyv, egy ajándékutalvány vagy egy, a hölgy által kedvelt szépségipari termék vagy termékcsomag. Amennyiben pedig szorosabb kapcsolatban állunk az illetővel, ajándékozhatunk közös élményt is, például egy wellness hétvégét, színházjegyet vagy egy közös nőkről szóló film megnézését.

A virág a legideálisabb ajándék nőnapra

Létezik Nemzetközi Férfinap?

Nemzetközi Férfinap 1999 óta létezik, Magyarországon, 2009 óta tartjuk. Ennek célja többek között az is, hogy a fiúk és férfiak egészségére hívja fel a figyelmet, illetve őket ünnepelje. A nőnap szóljon a hölgyekről, azonban november 19-én ne felejtsük el viszonozni a ma kapott kedvességet, drága hölgyek.

Képek: Pinterest

Ha tetszett a cikk, köszönjük a Like-ot és megosztást!