Keresés

Magyar sikerek az OMC 2023-on!

Interjúk következnek!

Előző cikkünkben megmutattuk az OMC 2023 dobogósainak szebbnél szebb frizurakölteményeit, a díjazottak között pedig olyan magyar fodrászokkal is találkoztunk, mint Bozsics Katalin, Harmath Norbert, Erős Sándor és Bagyinszki Ákos. Ők mind-mind szép eredményeket értek el a megmérettetésen, ezért a Fodrászinfón is külön figyelmet érdemelnek. Olvass tovább, ismerd meg Őket és munkáikat! Interjúk következnek!

OMC 2023 - Mutatjuk a magyar eredményeket

  • Harmath Norbert - Ladies Gala kategória - 2. helyezett
  • Bagyinszki Ákos - Ladies Creative Color kategória - 3. helyezett
  • Erős Sándor - Ladies Gala kategória - 4. helyezett
  • Bozsics Katalin - Ladies Street Cut & Style kategória - 7. helyezett

Mi áll az OMC 2023 magyar sikerei mögött? Interjúk következnek!

Mióta versenyeztek és miért éreztétek azt, hogy a munkáitok mellett ezt is szeretnétek csinálni? Mi motivál titeket?

Bozsics Katalin: "1977 óta versenyzem és 1961-es születésű vagyok (azaz 16 éves kora óta versenyzik - a szerk.), viszont voltak kihagyások. Ami inspirál az elsőként az, hogy versenyzés nélkül valószínűleg leülnék szakmailag, a másik, hogy szeretnék abba a körbe tartozni, ahova tartozom és ahol csak munkával lehet bent maradni; harmadszor pedig nem szeretnék csak múlt lenni, mindig szeretném, ha a jelenben is tudnák, ki vagyok."

Harmath Norbert: "5-6 éve rendszeresen versenyzek, minden évben többször is. Nekem ez egy szakmai, technikai és gyakorlati fejlődési szint és azért is kezdtem el a versenyzést, mivel a hétköznapi munkából kizökkent ez a színvonal. Most pedig már ez a lételemem lett, nekem muszáj versenyeznem!"

Harmath Norbert munka közben

Erős Sándor: "Az első versenyemen még tanuló koromban indultam, 1998-ban. Mindig szerettem ezt a szakmát és mindig szerettem volna jobb lenni, mint az átlag. Keresem a lehetőségeket, mi az, ami kimozdít a  komfortzónámból, hogy ne csak a szalonmunkát csináljam, illetve szeretem a kihívásokat. Főként emiatt kezdtem el versenyezni."

Bagyinszki Ákos: "Körülbelül 2-3 éve versenyzek, a Magyar Bajnoksággal kezdtem, ott harmadik helyezést értem el szalon hajvágásban. Nekem gyerekkorom óta az volt az álmom, hogy versenyezzek, a célom pedig a creative color hajfestés kategóriával, amiben most is neveztem az, hogy egyszer világbajnok legyek. Ezen kívül, ami motivál, az a szakma szeretete, az állandó fejlődés. Nekünk mindig gyakorolnunk kell és vinnünk magunkat előre, illetve követnünk kell a legújabb trendeket.

A vendégeiteket mennyire érinti az, hogy versenyeztek? Előfordul, hogy egy-egy versenyfelkészülés idején kevesebb időt tudtok rájuk fordítani? Ha igen, ezt hogyan fogadják?

Bozsics Katalin: "A vendégeim általában régmúltról tekintenek vissza, becsülik, hogy 61 évesen is inspirálódom. Becsülik és szeretik bennem, hogy nem ültem le és tolerálják, amikor néha kicsit "kevesebb" vagyok, vagy amikor abbahagyom a hajukat, mert gyorsan ruhát intézek. Szeretik látni a babafejeket, azt, hogyan halad a folyamat. Vendégeim ezáltal úgy érzik, hogy a türelmükkel ők is részesei a versenynek és az eredményeimnek. Hálás vagyok nekik."

Harmath Norbert: "Nem veszik ezt ők észre, mivel a gyakorlás, a felkészülés otthon történik. Ledolgozom a 8-10 órámat egy nap és utána megyek haza és otthon modellezek. Próbálok nem kevesebb időt fordítani emiatt a vendégekre. Néha viszont megkérdezik, hogy haladok."

Erős Sándor: "Mindig munkaidő után szoktam a versenyfelkészülést csinálni. A kettőt nem keverem össze, pont azért, hogy ne menjen az egyik a másik kárára. Azonban a verseny időpontja előtt két héttel már nem dolgozom, maximum ez érinti a vendégeimet, hogy akkor nem tudnak jönni hozzám."

Erős Sándor munka közben

Bagyinszki Ákos: "Ezt úgy csinálom, hogy ne érintse őket és ne legyen az, hogy kevesebb időt fordítok rájuk. Tisztában vagyok vele, hogy ez, amit csinálok és amit elértem, nekik is köszönhetem. Vendégeimnek, akik több mint 10 éve kitartanak mellettem. Tehát csak hétvégente, vagy a szabadnapjaimon készülök a versenyekre, hogy ne érezzék azt, hogy az Ő hajuk vagy a munkám kárára megy a versenyzés."

Honnan inspirálódtok egy-egy versenyre? Hogyan készítitek el a frizurákat?

Bozsics Katalin: "Az utcai hordható kategória olyan, amit nagyon sokan vágnak csodálatosan, én pedig tudtam, hogy úgy, ahogy ezeket például az orosz fodrászok levágják, nem fogom tudni. Ezért kockáztattam azzal, hogy kicsit másféle frizurát csinálok, bár azt hittem, emiatt ki fognak zárni. Az utcákon néztem a hajakat és nézegettem képeket is, de odafigyeltem arra is, mi a ruhadivat. Alkotás közben mindig zenét hallgatok, olyan zenét, amivel el tudom engedni magam. Ezután egyszerűen megfogott az a vonal, amit a Magyar Bajnokságon is vágtam és nem tudtam elengedni. Azt éreztem, hogy van még benne. Segítségemre volt Kászonyi Ildikó és Hoglmayer Attila is, a színt pedig Harmath Norberttel beszéltem át. Így apránként raktam össze a kész munkát." 

Harmath Norbert: "Én követem a külföldi, orosz és ukrán versenyzőket és az Instagramon, Facebookon láttam egy-két frizurát. Ezután pedig ez úgy alakul ki, hogy elindulunk valahonnan, megtervezünk egy formát és azt fejlesztgetjük tovább. Mindig jönnek új ötletek és gondolatok, mindig inspirálódni kell mindenhonnan, azokba pedig bele kell tenni saját magunkat. Így egyszer csak elkészül a kész frizura."

Erős Sándor: "Rám nagy hatással vannak az orosz fodrászok, így az ő munkáik inspirálnak első sorban. Másrészt pedig, mivel rutinos versenyző vagyok, mindig követem a versenykiírásokat és az új trendeket és ezeket is beleépítem a munkámba."

Bagyinszki Ákos: "Nekem a festés az, ami a fodrászaton belül a szívemhez közel áll, ezért jelentkeztem ebbe a kategóriába. Szeptemberben egy hétig volt is nálam egy orosz tréner, hogy felkészítsen, viszont ez abbamaradt, így utána egyedül készültem fel, ami nagyon nehéz volt. Én a Pinterestről inspirálódtam, a piros, sárga, narancs és lila színvilágot is onnan állítottam össze. A Fekete kockákat is a Pinteresten találtam még régebben és annak a technikáját is egyedül sajátítottam el egy Youtube videó alapján."

Bagyinszki Ákos és munkája

Szeptemberben lesz az OMC élő világbajnoksága Párizsban. Valamelyikőtök indul rajta? 

Bozsics Katalin: "Én indulok a párizsi világbajnokságon, Harmath Norbert pedig eljön nekem segíteni, támogatni. Semmivel nem tervezek másképpen felkészülni, viszont remélem, hogy több babahajat fogok tudni levágni és tudatosabban, összeszedettebben fogok majd tudni versenyezni, az előző alkalmak tapasztalatait összesítve."

Bozsics Katalin munka közben

Most pedig nézzük meg az OMC 2023 díjnyertes magyar alkotásait

Harmath Norbert ezüstérmes munkája
Bagyinszki Ákos bronzérmes festése
Erős Sándor negyedik helyezettet érő munkája 
Bozsics Katalin hetedik helyet érő alkotása

Képek: Bozsics Katalin, Bagyinszki Ákos, Erős Sándor, Harmath Norbert és itt

Borítókép: Bagyinszki Ákos alkotása

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)