Keresés

Póthaj - minden amit tudnod kell!

Hanák Norbert hajhosszabbítás specialista mindent elárult Nekünk!

Póthaj? Mikor szükséges, divatos és mikor nem ajánlott? Milyen felhelyezési módszerek vannak és mire kell figyelni az ápolásuknál? Többek között ezekre is válaszolt nekünk Hanák Norbert, a Black Velvet Hair Salon hajhosszabbítás specialistája. Olvass tovább és tudj meg mindent a póthajakról!

Mielőtt belemélyedünk a póthajak témakörébe, mesélj egy kicsit magadról. Mióta vagy fodrász és miért ezt a szakmát választottad? Mióta foglalkozol komolyabban a hajhosszabbítással?

"Nagyjából két éve vagyok fodrász, ebből bő egy éve dolgozom nagyon intenzíven. Ami nagyon megfogott az a kreativitási lehetőség, hogy nagyon sokmindenből lehet választani, hogy nagyon sokszínű a fodrász szakma. Nem gondoltam volna, hogy én ennyire kreatív leszek.

Az elején úgy gondoltam, hogy én csak férfi hajakkal fogok foglalkozni, majd ahogy elkezdtem tanulni, rájöttem, hogy az én utam inkább a női hajak lesznek. Hajhosszabbítással körülbelül kilenc-tíz hónapja foglalkozom intenzívebben. Elég hirtelen, egy spontán beszélgetés után kezdődött ez nálam, utána el is mentem oktatásokra. Szerencsére sok vendég volt már a kezeim között és nagyon hálás vagyok, hogy ennyi idő alatt ennyit tudtam fejlődni és ennyi tapasztalatot tudtam szerezni."

Hanák Norbert - Hajhosszabbítás Specialista

Mit is jelent pontosan az, ha egy fodrász hajhosszabbítás specialista? Mikortól nevezhető valaki specialistának és hogyan lehet ezzé válni?

"Szerintem nincs olyan oktatás a fodrászatban, ami után valaki azt mondhatná magáról, hogy specialista. Csak egy alapképzésre van szükség ahhoz, hogy fel tudjuk építeni magunknak ezt a szakágat.

Azokra szokták használni a specialista jelzőt, akik ezzel foglalkoznak, viszont én ezzel nem értek egyet. Nagyon sok olyan fodrászról hallottam már vagy találkoztam velük, akik így vannak megnevezve, viszont a munkájuk nem ezt tükrözi. Szerintem a munka minősége határozza meg azt, hogy valaki specialista-e."

Térjünk is át a hajhosszabbításra. Milyen esetekben szoktak a vendégeid póthajat kérni és melyik korosztályokra jellemző ez a leginkább?

 "Az egyik véglet a 18-30 éves korosztály, a fiatal felnőttek. Ők divatból választják a póthajas szolgáltatást, hiszen eléggé benne van a köztudatban az, hogy a nőknek nagyon szép, hosszú, dús hajkoronájuk van. A másik oldal pedig a 40+-os hölgyek, akik belépnek a változókorba és más lesz a hajuk textúrája, minősége, kevés, ritka, sérült vagy igénybevett lesz a frizurájuk, esetleg valamiért nem tudják megnöveszteni azt, mégis szeretnék visszakapni a hajuk eredeti állapotát. Mostanában pedig gyakran járnak hozzám olyan vendégek is konzultációra, akik betegség miatt elveszítették a hajukat vagy éppenséggel sugárkezelésben részesültek."

Hajhosszabbítás póthaj előtt és után

Vannak olyan helyzetek, amikor valakinek nem lehet póthaja vagy te nem javaslod azt?

 "Előfordul, hogy valakinek a felső hajrétege nem elég hosszú ahhoz, hogy esztétikusan el lehessen készíteni a hajhosszabbítást. Kell ugyanis egy réteg, ami eltakarja az illesztéseket. Az is kizáró ok, amikor valakinek nagyon rossz minőségű haja van, hiszen egy plusz súlyt aggatunk a hajszálakra, amit egy rossz minőségű saját haj nem biztos, hogy elbírna vagy kevesebb tömeget lehetne rá felrakni."

Te milyen hajhosszabbítási technikákkal dolgozol és mi a különbség közöttük?

"Amivel én foglalkozom az a nanogyűrű és a mikrogyűrű, a Tape in-es hajhosszabbítás és a 6D-s (6 dimenziós -a szerk.) hajhosszabbítás.

A nanogyűrűt és a mikrogyűrűt azoknak szoktam javasolni, akik sokkal nagyobb hajtömeget szeretnének felrakatni, illetve akiknek vékonyabb szálú, gyengébb hajuk van. Ezek a fajta illesztések sokkal stabilabbak. Én inkább a nanogyűrűt részesítem előnyben, mikrogyűrűt nagyon ritkán használok, mivel ott nagyobbak az illesztések.

Nanogyűrűk

A 6D-s hajhosszabbítás már egy nagyon más módszer, mivel itt egy speciális applikátorgéppel dolgozunk, ami saját magától szelektálja az adott leválasztásból a tincseket és arra fogja rátenni az illesztéseket. Ennél a módszernél azonban a fejbőrhöz és a tőhöz képest sokkal lejjebb vannak az illesztések, így eleve mínusz fél centiméterrel indulunk ahhoz képest, hogyha nano vagy mikrogyűrűvel tennénk fel a póthajat. Ezért ezeket nem is lehet olyan sokáig hordani. Előnye viszont, hogy sokkal könnyedebben és szabadabban tud mozogni a hajhosszabbítás a saját hajunkkal együtt és nincs annyira tömör hatása sem.

A Tape in-es hajhosszabbítás pedig inkább külföldön, Amerikában trendi. Itt panelekben történik a felhelyezés és ezek kicsit szélesebb, de vékonyabb sorokat jelentenek. Ezzel sokkal dimenzionáltabban lehet hajhosszabbításokat készíteni, több árnyalatból is össze lehet állítani a frizurát. Hátránya viszont, hogy nem lehet annyira felkötni, szorosabb hajviseletet nem kifejezetten enged, míg a többi módszernél ez lazább, sokkal több mindent lehet velük kezdeni, akár kontyot is lehet belőlük készíteni."

Mire kell mindenképpen odafigyelni a póthaj rögzítésekor?

"Amire én nagyon figyelni szoktam, az a leválasztott tincsek nagysága. Nagyon fontos momentum: ha valakinek vékonyabb szálú haja van, akkor nem lehet nagyon pici illesztéseket föltenni. Arra is figyelni kell, hogy mennyi póthajat teszünk fel, mivel annak van egy súlya és ha többet teszünk fel, mint amennyit elbírna a vendég eredeti haja, akkor a póthaj kitépődhet, kicsúszhat, tehát a vendég nem tudja majd az egészséges és megszokott két-három hónapos ideig hordani."

Tippek a póthaj kezelésére

Hanák Norbert hajhosszabbítás specialista azt is megosztotta velünk, mikre kell figyelni a póthaj ápolásakor:

  • Fésülés: "A póthaj rendszeres és alapos fésülése a legfontosabb, hiszen így lehet elkerülni a gubancokat és a rasztásodást. Ehhez speciális kefét szoktunk ajánlani, aminél a lényeg, hogy ne legyen bogyós a fésűnek a vége, illetve hogy nagyon puhák legyenek a sörték, azért, hogy amikor fésüljük a tőhöz közeli részeket, a fésű ne tudjon beleakadni, ne tudja meghúzni vagy kitépni az illesztéseket. Mi a Tangle Teezert részesítjük előnyben, de másfajta hajkefék is tökéletesek."
  • Hajmosás és hajszárítás: "Póthaj mosásakor és szárításakor semmiképp se döntsük előre a fejünket, mert az nem tesz jót az illesztéseknek. Ilyenkor ugyanis azok visszafele fordulnak, a vizes haj pedig méginkább húzza le őket, így jobban igénybe vannak véve, ezért könnyebben ki tudnak szakadni és lecsúszni. Azoknak a vendégeknek, akik így mosnak és szárítanak hajat, általában egy hónapot sem bír ki a hajhosszabbításuk.   
  • Megfelelő termékek használata: "Aki póthajat szeretne annak már nem lesznek elegek az olcsó, drogériás termékek, mivel azok nem olyan minőségűek, nem olyan koncentráltak és nem tartalmaznak annyi tápláló anyagot, hogy az elég legyen a póthajnak és a saját hajszálaknak is. Természetesen a megfelelő termékeket meg szoktuk mutatni a vendégnek és ha az, ami nekünk a szalonban van nem tetszik nekik, szoktunk ajánlani másikat, ami szintén jó erre."  

Képek: Hanák Norbert és Pinterest