Keresés

A rövid női haj mint a magabiztosság és az individualitás kifejezőeszköze

Választ keresünk arra, hogy miben rejlik a rövid női haj ereje!

Amikor a megjelenésünkön dolgozunk, mindig azt igyekszünk megmutatni, hogy kik is vagyunk valójában. A változás és a változtatási vágy nem véletlenül fogalmazódik meg bennünk, hiszen mindig az aktuális érzéseinket, hovatartozásunkat próbáljuk definiálni. Egy új frizuraforma vagy árnyalat éppen ezt az igényt elégíti ki, felfrissülünk tőle, új energiákat hagyunk felszabadulni. Különösen igaz ez arra, amikor egy nő úgy dönt, elérkezett az ideje, hogy megváljon a hosszú tincseitől. Miben rejlik a rövid női haj ereje? Legfrissebb cikkünkben erre keressük a választ.

A rövid női haj egy életérzés

Életkortól függetlenül, a rövid női hajnak saját kifejezőereje van. Akárhányszor azon gondolkodunk, hogy vajon melyik frizuratípus kölcsönöz egyszerre magabiztosságot, önkifejezési erőt a viselőjének – ami az újdonság öröme mellett arra is rámutat, hogy “egy korszak lezárult” –, mindig a pixie és a bob, vagy azok variációi mellett lyukadunk ki. A mai modern világ és társadalom pedig másról sem szól, minthogy megmutassuk és bebizonyítsuk az individualitásunk, hogy a hasonlóságok ellenére, belőlünk mégsincs kettő.

DIVAT

A divat, a ruha, a smink – végül, de nem utolsó sorban pedig a frizura –, mind-mind képes egyfajta “társadalmi eszközként” is funkcionálni. Egy hajvágás befolyásolni tudja az emberek közötti kapcsolatokat, segít azonosulni a másikkal egyénenként és kollektívaként. Ez persze nem egy újkeletű gondolat, a hajvágás valahol mindig az állandóságot, a folyamatosságot, a változást és az önmegújulást képviseli, úgy, hogy közben segít lebontani a falakat, és megadja a szabadságot az egyedi stílus kialakításában.

A rövid haj önkifejezés

PERFORMANSZ

A rövid női hajra épp ezért tekinthetünk úgy is, mint egy ékszerre, egy személyre szabott kiegészítőre. Mindig lehetőséget biztosít ahhoz, hogy a természetes textúrának és a professzionális styling termékek használatának kombinációjából egy egyedi végeredmény szülessen. Ha a fodrász és a vendég közös erőkkel valami egészen újat szeretne alkotni/viselni, szinte biztos, hogy szóba kerül a hosszú tincsektől való búcsú.

A RÖVID HAJ, MINT IDŐTÁLLÓ TREND

Ha kizárólag szakmailag és technikailag kéne megközelítenünk, hogy mi is az a rövid haj, egyszerűen fogalmazva annyit mondanánk, hogy: egy olyan forma, aminek kialakításakor a vágás úgy történik, hogy végül a hajtömeg magától megtartsa a hosszúságot. De ha ezektől a gondolatoktól elrugaszkodva nézzük a frizuraforma és –hossz hátterét, könnyen ott találjuk magunkat, hogy ez bizony egy külön életérzés. A bob, a crop, a pixie, a mullet – csak hogy párat említsünk a sok közül –, egytől egyig a korábban emlegetett stílusosságra és egyediségre reflektálnak. Magától értetődik persze, hogy a rövid mint hossz erősen szubjektív, ezért, ha a vendég elszánja magát egy új formavilág kialakítására, a konzultáció során nagyon pontosan körül kell határolni, hogy mire is vágyik. Egy szó mint száz, a rövid haj (és annak minden egyes fajtája) egy időtálló trend, ami napjainkban számos lehetőséget rejt magában.

ELŐNYÖK

A rövid haj legnagyobb előnye, hogy tökéletesen személyre szabott. Ilyenkor az arcvonások kiemelésre kerülnek, és új karaktert is kapnak. Szakemberként nem kell talán magyarázni, hogy milyen kreativitást igényel, és hogy mekkora szabadágot biztosít egy-egy rövid hajvágás, de valljuk be, a fodrászszékben ülő vendég is tele lesz adrenalinnal, amikor megpillantja, hogy a hosszúból végül rövid lett. Persze, ezen a ponton nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy egy jól kialakított rövid formával nem, hogy nem kell sokat foglalkozni, de valójában csak akkor kell formázni, amikor az embernek kedve szottyan hozzá.

Mitől válik tökéletessé egy rövid női haj? Tippek, tanácsok, gondolatok a KEVIN.MURPHY-től

#1 RÖVID NŐI HAJ VÁGÁSA

Ahogyan minden hajvágás és hajfestés esetében, úgy a rövid női haj kialakításában is ugyanazok a szempontok rajzolják ki, hogy mitől válik tökéletessé:

1. KONZULTÁCIÓ: szakemberként és vendégként egyaránt a hatékony kommunikáció hozza meg a várva várt eredményt. Ilyenkor mindenképp át kell beszélni és figyelembe kell venni a haj típusát, szerkezetét és sűrűségét, valamint az arc arányait.

2. INSPIRÁCIÓ: a haj diagnosztizálása után a második legfontosabb lépés, hogy pontosan meg legyen határozva, hogy mi a kitűzött cél, és hogy annak eléréséhez mire lesz szükség. Ebben nagy szerepet játszik az inspirálódás, avagy az inspirációgyűjtés.

3. TERMÉKHASZNÁLAT: a tökéletes formakialakítás legalább ugyanakkora százalékban múlik a megfelelő termékhasználaton (ami az adott hajhoz optimális választás), mint a fodrász szakértelmén.

Pascal van Loenhout a KEVIN.MURPHY design directora a következőképp fogalmazta meg ezeket a gondolatait:

“Az inspiráció számomra egy vizuális utalással (a stílusból, megjelenésből fakadó elemek megfigyelésével – a szerk.) kezdődik, ami egy szubkultúrából, de egy városi lookból egyaránt érkezhet. Amit el tudsz képzelni, annak megvalósítási módja is van.”

A jó hajvágás közvetíti viselője stílusát

#2 RÖVID NŐI HAJ SZÍNEZÉSE/ÁRNYALÁSA

“A rövid női haj mindig egy merész vállalás, és ahhoz, hogy végül egy egységet alkosson, elengedhetetlen a tökéletes szín kiválasztása is. A mélységek és a dimenziók kialakítása, az árnyalatok finomsága hozza létre azt a végeredményt, amivel végül a fodrász és vendége is teljes mértékben elégedett lesz. Ebben az esetben mindig szükség van a kísérletezésre, és ha a vendég maga is bátor és a pillanatnak él, fodrászként nyugodt szívvel add meg az esélyt a bátrabb színeknek. Ha lehetőség van rá, akár minden egyes hajvágás esetén válasszatok egy új tónust!” – hívja fel figyelmünket Kate Reid, a KEVIN.MUPRHY COLOR.ME design directora.

A megfelelő hajszín mindig személyre szabott. Hogy érdemes gondolkodni a döntés előtt? Ha vendéged:

  • szereti az új trendeket, mozduljatok el egy merész irányba! Helyezzetek el szürkés, füstös árnyalatokat a hajban, és lépjétek át a természetes színek határát egy új hatás érdekében! Ebben segítségedre lesznek a KEVIN.MURPHY pH.D. szolgáltatásai és termékei!
  • nem tud sok időt áldozni a folyamatos hajápolásra, akkor érdemes nude, azaz semleges, minél természetesebb árnyalatokat választani!
  • minimális, de mégis észrevehető változásra vágyik, helyezzétek előtérbe a szabadkezes technikákat, mint amilyen a balayage is! Rövid hajon sokszor még látványosabban kirajzolódnak a kontrasztok és az új dimenziók, mint a hosszabb tincsek esetén.

További hajfestési szempontok rövid haj esetén:

1. Mindig győződj meg róla, hogy a fólia nem túl hosszú! Ez azért fontos, hogy ne legyen extra súly a hajon, és ne befolyásolja a végeredményt.

2. Az árnyalatok összekeverésekor vagy egy tiszta – még használatlan – ecsetet vagy festékkeverőt alkalmazz!

3. Minden esetben ellenőrizd, hogy jó szögben dolgozol-e, hogy a lágy átmenetekből ne legyenek végül “csíkok”!

4. Bármi történjék, alkalmazkodj, maradj flexibilis, és ha valami nem is úgy alakul, ahogy azt előre eltervezted, keresd a kompromisszumképes megoldást!

A megfelelő hajszín személyre szabott

#3 RÖVID NŐI HAJ STYLINGOLÁSA

Minden jó hajvágást végül a textúra kialakítása, majd a megfelelő styling varázsol frizurává. A lehetőségek tárháza természetesen ebben az esetben is végtelen, de talán ez az a rész, ahol nincsenek jó és rossz megoldások, csupán az ízlés sokoldalúsága létezik. Emiatt a styling lehet túlzó, részletes, rendhagyó, de egészen egyszerű is – a döntés teljes mértékben rajtad és vendégeden áll.

A styling ízlés kérdése

Forrás és képek: KEVIN.MURPHY