Keresés

Ezért válassz szulfátmentes fodrászati termékeket!

Szakmai szemmel is körbejártuk a szulfátmentes termékek titkait!

A szépségipart mindig mélyen átszőtte a marketing és ez a mai világban hatványozottan igaz. Manapság minden kozmetikum összetevőiben található egy természetes csodaszer, ami a mai tudatos fogyasztó igényeit szolgálja ki. Jól ismert jelzés az “SLS Free” és a “Sulphate Free” megjelölés is; mindkettő a termékek szulfátmentes formulájára utal. Trendin hangzik, de vajon azt is tudod, hogy mit jelent és miért annyira jó, ha az otthoni hajápolóid mentesek ezektől az alkotórészektől? Bíró Dávid hajgyógyász és kozmetikai termékfejlesztő segített nekünk szakmai szemmel körbejárni a témakört.

Mit jelent az SLS Free és a Sulphate Free megjelölés?

Az SLS Free a Sodium Laury Sulphate molekulát jelöli, míg a Sulphate Free az SO4 mentességre hívja fel a figyelmet. A két jelző általánosan a következő anyagok nélkülözését jelenti: Soduim Laury Sulphate, Sodium Laureth Sulphate, Ammonium Lauryl Sulphate. De vajon mit ártottak ezek a vegyületek, hogy ennyire hanyagolnunk kell őket? Ahhoz, hogy pontosan megértsük a témakör hátterét, érdemes nagyvonalakban megismerni a bőr működését.

A BŐR MŰKÖDÉSE

A bőr a faggyútermelésnek köszönhetően képes védekezni a káros anyagokkal szemben. Erre azért is van hatalmas szüksége a szervezetnek, mert alapvetően a bőr hámrétege (a szövetek között található rengeteg kapilláris miatt) vízáteresztő.

A faggyúréteg viszont átszövi a hámréteget, ezzel meggátolva a bőrön keresztül történő, nagymértékű vízvesztést. A víz pedig azért nagyon fontos a bőrben és annak felszínén, mert egyrészt van pH-értéke, másrészt biztosítja a sejtáramlást. Tehát, ha a bőr felszíne kiszárad, akkor megszűnik a bőr savköpenye, ami miatt a bőrfelszíni bioflóra megváltozik és utat enged bizonyos gombák/baktériumok túlszaporodásának.

A szulfátmentes fodrászati termékek és a bőr kapcsolata

A szulfátok a kénsav sói. Mivel a kén tartalmú tisztítószerek nagyon mélyen ki tudják oldani a bőrből a faggyút (és még vízelvonó hatással is rendelkeznek), a szépségipari gyártók úgy látták jónak, hogyha a piacról megpróbálják kivezetni a szulfátmentes fodrászati– és kozmetikai termékeket.

A “szulfátmentes trend” kialakulása

Most, hogy már tudjuk, hogy milyen negatív hatásai vannak a szulfátoknak a fodrászati termékekben, joggal tehetjük fel a kérdést, hogy miért használták őket. Erre létezik egy egyszerű, de egy bonyolult válasz is.

Az egyszerű, hogy olcsó és hatékony volt, a bonyolultabb pedig az, hogy korábban nem volt más választás. 2006-ig nem létezett olyan kozmetikai sűrítőanyag, ami nélkülözni tudta volna a szulfátokat – általánosságban a samponokat a Sodium Laury Sulphate és Cocamidopropyl Betaine keverékével sűrítették.

Emellett az SLS konyhasó segítségével is sűríthető volt, ezért költséghatékonysága miatt mindenki ezt a technológiát alkalmazta ahhoz, hogy tömeggyártásba kezdhessen. Végül a 21. században (a gumikon kívül) megjelentek azok a szerek is, amikkel a magas tenzid tartalmú keverékeket (más néven habzóanyagokat) be lehetett sűríteni, így kezdetét vette a “szulfátmentes trend”.

NEM MINDEN SZULFÁTMENTES TERMÉK TAKAR PRÉMIUM MINŐSÉGET

A szulfátmentes kifejezés azonban még nem jelenti azt, hogy ma már minden egyes fodrászati termék sokkal barátságosabb lenne – érdemes résen lenni! A kíméletes tenzidek ugyanis nagyon drága összetevőnek számítanak, ezért nem minden gyártási költségkeretbe férnek bele. És bár igaz, hogy a szulfát így is perifériára került, de tulajdonságaiban egy hasonló, megfizethető árú anyag vette át a helyét.

Ilyen például a leggyakrabban alkalmazott Sodium Lauryl Sulfosuccinate, Sodium Lauryl Sulfoacetate, illetve Lauryl Hydroxysultaine. Tudni kell, hogy ezek az anyagok legalább ugyanolyan intenzív zsíroldó és vízelvonó hatással rendelkeznek, mint a szulfátok. Ahogyan láthatod, ugyanúgy mindegyikben megtalálható a „sulf” kezdetű elnevezés, ami arra utal, hogy a molekulák szintén ként, ezáltal pedig sót tartalmaznak.

BÍRÓ DÁVID HAJGYÓGYÁSZ ÉS KOZMETIKAI TERMÉKFEJLESZTŐ:

Bíró Dávid édesanyja javaslatára választotta a fodrász szakmát, de eleinte nem volt oda érte. Ez akkor változott, amikor belecsöppent a versenyzés világába. Olyannyira elvarázsolták az ott kapott impulzusok és a kreativitás, hogy végül mégis 12 éven keresztül készített frizurát vendégeinek. Ennek ellenére mégis úgy érezte, hogy belőle nem lett olyan profi szakember, amilyenné időközben szeretett volna válni, mert hiányzott belőle, hogy művészetként tekintsen a hivatására.

Ekkor abbahagyta a szalonmunkát és kozmetikai termékek gyártásába kezdett. A fejlesztések során a fejbőrápolásra fordította a legnagyobb figyelmet. 2015-ben üzlettársával megalapította saját cégét, aminek fókuszában fejbőrkozmetikai termékek értékesítése állt. 5 évvel később úgy érezte, hogy a termékfejlesztés területén szerzett tudás nem elegendő a cégvezetéshez és a termékek értékesítéséhez, így 2020-ban kiszállt a meglévő vállalkozásából és egy új álma megvalósításába kezdett.

Továbbra is a fejlesztés maradt a profilja fókuszban, de mindeközben a közösségi platformokon is készséggel edukálja kollégáit. Szükségét látja, hogy mindig legyen egy őszinte és tiszta hang a hatalmas reklámzajban, mert azt tapasztalja, hogy egy jó marketinggel bevezetett termék még a legjobb szakembereket is képes megvezetni.

Szöveg: Bíró Dávid

Borítókép: itt

További képek: Freepik