Keresés

Szürke haj: minden, amit tudnod kell erről a trendről

Minden, ami a szürke haj trendjéről tudnod kell!

A mai fodrászati tudás és eszköztár nem ismer lehetetlent, hogyha a legkülönfélébb hajszínekről van szó. Nem véletlen, hogy az iparágon belül egyre nagyobb teret kapnak a colorist szakemberek, akik kifejezetten a különleges árnyalatokért felelnek. Sokszor már elképzelhetetlennek tartjuk, hogy a mai széleskörű piaci kínálat mellett még újdonságokkal találkozzunk, azonban mindig akadnak olyan technikai­–, illetve termékfejlesztések, amiknek köszönhetően a határ valóban a csillagos ég.

A granny, azaz a szürke haj ugyan nem most jelent meg a divatvilágban, de még napjainkban is hatalmas népszerűségnek örvend. Most összegyűjtöttük számodra azokat az információkat, amiket mindenképp érdemes tudnod a szürke hajtrendről – görgess tovább!

Szürke hajtrendőrület: miben rejlik a granny árnyalat titka?

Tíz évvel ezelőtt valószínűleg elképzelni sem tudtuk volna, hogy a modellek festett szürke hajjal jelennek meg a kifutókon, vagy hogy a legnagyobb világsztárok között lesznek olyanok, akik önszántukból váltanak az ezüst fényben pompázó árnyalatokra.

A szürke haj – vagy ahogyan külföldön emlegetik – a granny frizura, 2015 környékén robbant be a köztudatba, majd nem sokkal később az egyik legmeghatározóbb trendirányzattá nőtte ki magát. Ahogy egy SEO szakértő ismerősünk ajánlotta, a Google Trends eszközzel pontosan meg is tudod nézni, hogy 2015 áprilisában hogyan hódította meg a világot a szürke haj:

Sikere vitathatatlan, hiszen jelenleg is nagy az igény rá, mind a szalon falai között, mind a divatvilágban. De mégis, miben rejlik a titok?

A szürke haj misztériumának boncolgatása közben nem kell messzire mennünk, elég, hogyha abból a tényből indulunk ki, hogy egyszerűen „kényelmes.” Ahogyan a szabadkéz technikák is azért tudtak meghatározóvá válni, mert tökéletes alternatívát kínáltak/kínálnak a „kellemes és hasznos” megoldásokhoz, úgy a szürke hajfestésnek is megvan a maga praktikuma.

Kinél korábban, kinél később, de idővel megjelennek a makacs ősz hajszálak, amit azonnal igyekszünk eltüntetni, pláne akkor, hogyha az alap hajszínünk kifejezetten sötét. Ilyen esetben egyértelműen tökéletes választás, hogyha új frizuraviseletként egy kimondottan természetes árnyalás mellett döntünk – ami jelen helyzetben a hamvas ezüst hajszín–, hiszen nemcsak megőrizzük az önazonosságunkat, de emellett úgy vagyunk trendik, hogy hűek maradunk a korunkhoz.

Kinek áll jól a szürke haj, és milyen alaphajszínből készíthető el?

Úgy gondoljuk, hogy ez a válasz sokatok kedvence lesz, mert gyakorlatilag mindenkinek jól áll, illetve minden hajszínből elkészíthetők a szürke árnyalatok – ez alól nem kivételek a férfiak sem! Természetesen azért ne fejvesztve vágj neki egy ilyen átváltozásnak, van egy-két alapszabály, amit érdemes észben tartani!

1) MÉRLEGELD A LEHETŐSÉGEIDET!

A szürke haj köztudottan sápaszt, ezért, ha alapvetően hideg bőrtónussal rendelkezel, érdemes a fodrászoddal együtt végiggondolnod, hogy melyik árnyalat lesz számodra a megfelelő. Szerencsére a lehetőségek tárháza végtelen, hiszen a korábban említett szabadkéz technikák, mint a balayage, az ombre, az AirTouch – a teljesség igénye nélkül –, az elkészítési módok végeláthatatlan sorát kínálják. Mit értünk pontosan ez alatt?

A szabadkéz melírtechnikák esetében nem teljes hajfestésről beszélünk, ezért az arckeretező tincseket sötétíthetjük, világosíthatjuk a bőrünk színéhez mérten. Ezzel a játékossággal elkerülhetjük a „sápadt” hatást, de igény szerint a „túl extrém” megjelenést is.

2) ISMERD A HATÁRAIDAT!

Nagy titkot nem árulunk el azzal, hogy a szép ezüstszürke hajszínt a világos alapból lehet a legkönnyebben és legszebben elkészíteni. Ebben az esetben a fodrászok képesek elérni a pasztell és a hamvas ezüst árnyalatok legszebb verzióit, amelyek már inkább a „fehér” felé hajlanak.

Viszont egy nagyon sötét alapnál fel kell készülni arra, hogy kizárólag egy extrém, grafit és metál szerű szürkét tudnak kihozni a hajadból. Emellett arra is figyelj oda, hogy a sötét hajszínből készített szürke haj esetében a procedúrák száma biztosan több lesz, ami a folyamat anyagi vonzatában is hangsúlyos szerepet játszik!

A szürke haj legnagyobb előnye és hátránya

A szürke haj legnagyobb előnye – a természetes őszülés trenddé varázslásán túl –, hogy hihetetlenül meghatározó, figyelemfelkeltő és menő. A granny összes árnyalata vonzza az ember tekintetét, hiszen sokkal intenzívebb, fényesebb és élénkebb, mint egy természetesen megőszült haj.

Nincs korhatár, a tinédzsertől kezdve, a középkorú hölgyeken és férfiakon át, egészen az idősebb éveiben járó vendégekig, mindenkinek jól állhat ez a viselet, hogyha a korábban felsorolt szempontok mentén készül el az ezüst frizura.

A képen látható szürke hajak Robert Eaton munkái.

A legnagyobb hátrány természetesen az elkészítés. Futólag már érintettük például a sötétből szürke haj elérésének nehézségeit, ami az árnyalat korlátoltságát, a hosszadalmas folyamatot, és az anyagiakat jelentette. Ezen túl azonban nem szabad elfeledkezni a haj egészségének megőrzéséről sem!

A szőkítési procedúra minden esetben roncsolja a hajszerkezetet, szárazabbá és töredezettebbé válik. Szerencsére egy profi szakember és a professzionális anyaghasználat – ha nem is teljesen –, de jelentős mértékben orvosolni tudja ezt a problémát! Az otthoni kísérletezést egyébként sem ajánljuk, de ebben az esetben még fontosabbnak tartjuk, hogy kizárólag fodrászszalonban készíttesd el a granny frizurádat!

Szürke haj festése: kipróbálnád a granny árnyalatot? Így csináld!

Ha minden eshetőséget mérlegeltél, és úgy döntöttél, hogy elérkezett az idő a teljes átalakuláshoz, akkor nincs más hátra, mint előre: csináld jól!

  1. Keresd meg a számodra tökéletes szakembert, böngéssz az interneten a magyar munkák között! Fodrászinfó Pro tipp: használd az Instagramot és a hashtag alapú keresést, sok időt megspórolsz vele!
  2. Vedd fel a kapcsolatot azzal a fodrásszal, aki mellett letetted a voksodat!
  3. A konzultáció előtt gyűjts inspirációs fotókat a szakember saját profiljáról, hogy ő is lássa, hogy melyik az az irány, ami neked a leginkább bejön!
  4. Fogadd el a fodrász véleményét, még akkor is, ha némileg más alternatívát kínál, mint amit elképzeltél! Hidd el, ő tudja igazán, hogy mi fog neked jól állni, hiszen neki ez a szakmája és a hivatása – érted van, nem ellened!

A Fodrászinfó Pro szakembereinek munkái

Elakadtál a keresés során? Akkor most közvetlen utat mutatunk a legmenőbb hazai fodrászokhoz a csodálatos munkáikon keresztül – ezt figyeld:

Első kép: Mikes Szabolcs munkája // Második kép: Pályi Bence munkája
Első kép: Kovács Zoltán munkája // Második kép: Gyuris Nikolett munkája
Első kép: Bálint Veronika munkája // Második kép: Balla Csilla munkája

Hamarosan még több szürke haj érkezik, amiket magyar szakemberek készítettek – figyeljétek az oldalunkat! 😉