Keresés

Wolf Peti: "A magyar borbélyság nincs lemaradva"

Wolf Peti sokat mesélt nekünk a barber világról. Érdemes elolvasni!

Farkas-Király Péter, vagy, ahogy mindenki ismeri, Wolf Peti miskolci és soproni szalonmunkája mellett a STMNT barber márka nagykövete és oktatója is. Karrierjéről, céljairól és a barber világról kérdeztem a fiatal borbélyt.

Kérlek, mutasd be magadat pár szóval. Mikor döntötted el, hogy ebben a szakmában szeretnél elhelyezkedni? Mik voltak az indíttatásaid?

A szakmát a Budapest Barber Shopnál kezdtem 2015-ben. Ott is tanultam egyébként. Egy idő után hazaköltöztem Miskolcra egy barátom hívására, aki éppen akkor nyitott egy Budapest Barber Shopot Miskolcon. Néhány év múlva sikerült megnyitnom az első saját szalonomat Sopronban. Ez szintén ennek a franchise-hálózatnak a tagja. Novemberben pedig Miskolcon megnyitottam az első férfi-női szalonomat is YOU néven.

Hogyan ismerkedtél meg a barber világgal? Már az elején egyértelmű volt, hogy leginkább ebbe az irányba mozdulnál?

A művészvilágban már gyerekkorom óta benne vagyok, mivel Hip-Hop tánccal is foglalkoztam egészen 2019-ig. Rengeteg versenyt megnyertem szólóban, duóban és csapatban, rengeteg tévés szereplésem volt innen a nagyszínpadi tapasztalatom és a mozgáskoordinációm is. A fodrász szakmához kellő kézügyességem pedig onnan ered, hogy több hangszeren, gitáron és zongorán is játszom.

A fodrászat felé való törekvés 2014 végére realizálódott bennem. Nagyon tetszett a tánc is, azonban kellett mellé valami biztosabb megélhetési forrás is. A tánciparból ki lehet öregedni, azt nem csinálhatja az ember a végtelenségig. A fodrász szakma pedig nagyon megtetszett.

Wolf Peti

Ebben az időszakban jártam az egyik Budapest Barber Shopba hajat vágatni. Tetszett, amit ott csináltak a fiúk, és ez akkoriban még viszonylag újdonságnak számított. Jónak tartottam a kereseti lehetőséget is, meg ezt a fajta életstílust is. Így aztán nekiálltam a tanulásnak.

Ha már az életstílusnál tartunk: ha belegondolsz a borbély kultúra gyökereibe, ahhoz képest milyennek látod a mai barber Shopokat?

A brit vonal leginkább a “wash and go” stílust képviseli, geometriai formákat használnak hajvágás során, letisztult hajstílusok jellemzik munkáikat, ezzel szemben az amerikai stílusban nagy szerepet kapnak a hajtetoválások, éles kontúrok, rengeteg afro-fade, flat-topok és színezések. Magyarország ilyen szempontból színes, mert mind a két vonalra specializálódik egy-egy Shop.

Vannak olyan barber shopok, amelyek megőrizték a hagyományokat, ami nagyon jó. De egyre több borbély nyit a férfi-női fodrászat felé. A legtöbb barber shop szerintem továbbra is a brit vonalat képviseli.

Az autentikus vonal kezd elkopni. Ezt én annyira nem is bánom, hiszen ennek épp itt az ideje. Azt látom, hogy kezdenek a férfiak körében is visszatérni a hosszú és félhosszú frizurák és az ollós vágások. Amit a borbély ismerőseimnél látok, az az, hogy mindenki elrugaszkodik a vágott téglás, raklapos berendezéstől a szalonjaikban és inkább a minimalista stílust alkalmazzák fehér-szürke színekben, zöld növényekkel díszítve.

Beszéljünk most a STMNT-ről. Jelenleg náluk oktatsz. Hogyan jött a megkeresés?

Úgy kezdődött, hogy kaptam egy megkeresést egy Beauty World Netes oktatással kapcsolatban. Ott találkoztam Kiss Barnival, ő keresett meg, hogy szeretnék-e oktató lenni. Pontosabban, először csak a STMNT termékek kipróbálásáról volt szó, de aztán oktatóként folytattam. Össze is barátkoztunk, így adta magát az egész.

A STMNT magyar márkanagykövetei (balról-jobbra): Gambár Erik, Wolf Peti és Beke Balázs

Elégedett vagy a STMNT termékekkel? Mik a tapasztalataid?

A STMNT matt hatású waxai zseniálisak beszárítva és szárazon egyaránt! Nekem a személyes kedvencem a Dry clay. Illatban verhetetlenek, újraformázhatóak, könnyen kimoshatóak a hajból. A vendégeim is imádják.

Hogy képzeljük el az STMNT oktatócsapatot? Mindenki ugyanazt oktatja, vagy ki-ki a maga erősségeinek megfelelően tart képzéseket?

Szerintem úgy vagyunk összeválogatva, hogy stílusban mindenki más. Mindenkinek megvannak a saját erősségei. Én leginkább a fading technikákat szeretem átadni, de mindig megbeszéljük, hogy ki-miről fog beszélni és mit ad elő a színpadon.

Wolf Peti a színpadon

Mit tartasz leginkább az erősségednek?

Én úgy gondolom, hogy azért lettem a STMNT egyik oktatója, mert beleillek a brandbe, jó a színpadi jelenlétem, vonzom a közönség figyelmét, és szeretettel adom át mindazt a tudást, amit a 7 év alatt szereztem. Munkáimat puha textúrák, kontrasztos átmenetek, erős kontúrvonalak jellemzik.

Mik a rövid- és hosszútávú céljaid?

Tervezek októberben nyitni egy szalont, de a részletek még nem publikusak. Ez is egy YOU szalon lesz Miskolcon, azonban most csak férfiaknak.

Hosszú távú célom rengeteg van. Mindenképpen szeretnék egy szalont külföldön és nagyon szeretnék alkotni, kiadni mindent ami még bennem van. A mostani helyzet a külföldi terjeszkedést még nem teszi lehetővé. Viszont Sopron nagyon közel van az osztrák határhoz, ami még kapóra jöhet.

Ha már ezt felhoztad: összehasonlítva más országokkal, szerinted itthon mennyire elterjedt a borbély vonal?

Nemrég jártam Rotterdamban egy szalonban csapatépítő tréning keretében. A hangulat varázslatos volt. Szerencsére nem éreztem azt, hogy hajvágásban Magyarország le lenne maradva, sőt! Talán erősebbek is vagyunk. A brit vonal nagyon erős, és a kontinensen Lengyelország is észrevehetően fejlődik, őket is figyelem. Amerika is nagyon jellegzetes, de ők egy egész más vonalat képviselnek.

Összességében tehát a magyar borbélyság nincs lemaradva, a magyarok nagyon jók vágásban!

Szívesen tanulnál Wolf Petitől? Jelentkezz az őszi STMNT képzésekre!

Képek: Instagram

További információ a STMNT-ről: itt