Keresés

A francia hajvágás magyarországi fellegvára Szentesen található

A francia hajvágás fellegvára: Dancsó Erika fodrász szalon Szentesen.

Dancsó Erika fodrászmester nevével már sokszor találkozhattunk, leginkább a francia vonal, Szentes és Laetitia Guenaou emlegetésekor. Munkáit többször megosztottuk oldalunkon és az Erika által rendezett szentesi hajshow-ról is tudósítottunk már. Itt az ideje, hogy jobban megismerjük a fodrászmestert, vidéken létrehozott luxus szalonját és a francia hajvágás filozófiáját, amit képvisel.

Mi teszi egyedivé a szalonodat?

A francia stílus és a francia hajvágás, amivel különböző vagyok a környezetemben lévő szalonoktól. Sosem azt nézem, hogy más mit csinál, hanem csak azt, hogy én mivel tudnám fejleszteni a szalonomat. Nem elemzem a környezetemben lévőket, csak azt figyelem, hogy mi az, amivel jobb lehetek.

Ez zsigerből jön nálad, vagy tudatos építkezés eredménye?

2011 óta járok ki Laetitia-hoz tanulni. (Laetitia Guenaou, a L’Oréal Professionnel vezető oktatója, a francia hajvágás mestere – a szerk.) Ő mindig az érzelmei alapján készíti el az adott feltűzést és hajvágást – mégis teljesen tudatosan teszi. Amióta tanulok tőle, próbálom én is ugyanazt a tudatosságot belevinni a munkámba. Nálam is nagyon fontos, hogy a vendégeim érzelmeit maximálisan felmérjem és ennek megfelelően készítsem el a színt és formát. Így nem rutinból dolgozom, ezáltal minden egyes vendég egy külön képalkotási folyamat lesz. A kollégáimnak is ugyanezt szeretném átadni az oktatásaim és szalonbéli továbbképzéseim során, hogy ugyanazzal a tudatossággal és szellemiséggel végezzék ők is a munkájukat.

Dancsó Erika fodrászmester

Érdekes ez a kettősség, a tudatosság és az érzelmek kombinációja. Ezt a kollégáidnak hogyan tanítod?

Erre van egy komplett, kidolgozott terv. Ezt tanítom az akadémián is a tanfolyamomon, hogy az érzelmeket hogyan lehet „kiszedni” a vendégekből, milyen technikákkal tudunk eljutni oda. Függetlenül attól, hogy az érzelmekkel dolgozom, természetesen bele kell raknom a tudatosságot.

Pláne úgy, hogy Magyarországon nagyon erős az angolszász hajvágási kultúra. Mennyire elfogadott itthon a francia vonal?

Ennek a fogadtatása kezdetben nagyon negatív volt. Többször fel akartam adni, aztán mindig kimentem Laetitia-hoz, aki megerősített. Ő mindig mögöttem állt és megadta a kellő válaszokat, így soha nem adtam fel legfőbb célomat: ennek a hajvágási metódusnak a népszerűsítését hazánkban. Érdekes, mert azok, akik megismerik ezt a technikát, rádöbbennek arra, hogy ebben is milyen precizitás és tudatosság rejlik, ráadásul gyorsan lehet vele dolgozni. Ezért aztán szépen növekszik azok száma, akik használják és szeretik a francia hajvágást, amivel ugye még több vendéghez jutunk el.

Dancsó Erika és Laetitia Guenaou

Fontosnak tartod azt, hogy ezt a vonalat a vendégek is megismerjék? Nekik nem “csak” a végeredmény számít?

Nagyon is fontosnak, igen. Hiszen rengeteget változott a világunk. Ma a legfontosabb érték az idő, ezért kiemelten fontos a gyorsítás, újítás, de mindez nem mehet a pontosság és a tökéletesség rovására.

És a francia technika éppen ezt kínálja?

Pontosan. Ez olyan, mintha elmennél egy szabóhoz. Én ugyanezt a személyre szabott frizurát készítem ezzel a technikával. A hajvágás nálam egy közös munka: irányítanom kell a mozdulataid, hogy tudatos legyen a hajvágás. Azt is el szoktam mondani, hogy hajvágás közben én nem beszélek, mert nagyon sok dologra kell figyelnem ahhoz, hogy gyors legyek és minden egyes ollóvágás előtt le kell “csekkolnom” a hajat, hogy rendben van-e. Ha beszélnék, az csak megzavarna. Csak a hajszárítás közben beszélek.

Ez meglepő lehet vendégeidnek.

Aki törzsvendég, az már tudja. Aki viszont először jár nálam, már a diagnosztizálás során felkészítem arra, hogy miben különbözik az én technikám a többi fodrászétól. Elmondom, hogy mi az, amit én máshogy készítek, ne legyen meglepetés számára. Az elkészült frizura mindig a vendég pillanatnyi érzelmi állapotára reflektál, de a vendéget egységében szemlélem és úgy szabom rá az általam kitalált hajat. Ha ez megvan, akkor a továbbiakban az már olyan, mint egy üzletkötés: elmondom az ajánlatom, azt, hogy mennyi időt fog igénybe venni az elkészítés és hogy kb. mennyibe fog kerülni. Az a célom, hogy a hajvágásommal azt adjam, amit ő szeretne.

Ha az érzelmek irányítják a hajvágásaidat, akkor hogyan tudod ezt megismételni visszatérő vendégeidnek? Egyáltalán fontos lenne ez?

Mivel én “nem csak” fodrásznak vallom magam, hanem művésznek is, az ismétlést nem tartom fontosnak és célszerűnek. A vendég néhány havonta jön, ami alatt rengeteg inger éri, a világ közben nagyon sokat tud változni. Ezért mint szakember, nem eshetek bele abba a hibába, hogy mindig ugyanazt készítsem. Muszáj alkotnom, máskülönben rutinszerűvé válik a munkám. A vendégeknek viszont mindig kell valami újat mutatni. Függetlenül attól, hogy kis városban vagyunk Szentesen, ugyanúgy igény van az újdonságokra. Így mikor Párizsból hazajövök és hozom a legújabb formákat, színeket, akkor azoknak akár egy szolidabb változatát itthon is el tudom készíteni.

Továbbképzésen Laetitia Guenaou-nál

Kisebb városban, Budapesttől távol is működnek ezek a frizurák. Bátorság kell ahhoz, hogy ilyen irányba lépjen a szakember?

Óriási bátorság, az biztos, amihez az igényt először meg kell teremteni. Azt pedig azzal tudod, hogy mindig új ajánlatot teszel, egy kicsit változtatsz. De a bátorság ahhoz is kell, hogy szakemberként válts: azt mondd magadnak, hogy vidéki szalonban az olcsóbb termékről magasabb árfekvésűre váltok. És akkor jönnek a kérdések: vajon kisvárosban ezt meg tudják fizetni? A II. Beauty Marketing Experts konferencián többek között erről is fogok beszélni, hogy nálunk ez hogyan sikerült. Én beépítettem az árainkba a magas kategóriájú termékeket és a külföldi képzések árát is. Úgy voltam vele, hogy ha ezt nem lépem meg, akkor egész életemben bánni fogom. Belevágtam és nagyon örülök, hogy így tettem. Bebizonyítottam magamnak és a kollégáknak is, hogy nem csak Budapesten lehet ezt felépíteni.

Sokan inkább a megerősítést keresik arra, hogy ezt vidéken lehetetlen véghez vinni. Téged mi hajtott, hogy elérd ezt a célt?

2005-ben volt egy balesetem, mikor eltört a gerincem három helyen és csak feküdni tudtam hosszú hónapokig. Nagyon hiányzott a szakmám, ezért a neten kezdtem el nézelődni és akkor találtam rá Laetitia Guenaou-ra is. Ez a francia hölgy annyi szeretet ad a fodrászoknak a munkájával, ami teljesen lenyűgözött. Éjszakákon át néztem a bemutatóit és valahogy ezt a gondolatot „kilőttem az univerzumba:” én is így szeretnék dolgozni és ezt a varázslatot szeretném átadni a magyar fodrászoknak.

Láss csodát, pár év múlva teljesen véletlenül már mellette lehettem, 2010 óta pedig minden évben tanulok tőle Lengyelországban és most már Párizsban is. Mindenben a példaképem, őt követem: a mozdulatai, a kommunikációja és a szakmai hozzáállása példaértékű számomra.

Hiszel abban, hogy ha valaki nagyon szeretne valamit, akkor azt meg tudja teremteni magának?

Az én példám pont ezt bizonyítja. Gondolj bele: nagyon kicsi az esélye annak, hogy egy kis vidéki városból indulva pont vele találkozzak és ilyen kapcsolat alakuljon ki. Már az első találkozásunkkor elmeséltem Laetitia-nak ezt a történetet és megbeszéltük, hogy nincsenek véletlenek. Elküldtem neki a jelet, ő ezt megérezte, az idő pedig nekünk dolgozott. Most pedig minden erőmmel azon munkálkodom itt Magyarországon, hogy ezt a francia vonalat megismerjék és elismerjék a fodrászok. Örömmel tölt el, hogy ehhez a tanítási metódushoz én csatlakoztathatom a hazai fodrászokat.

Továbbképzésen Laetitia Guenaou-nál

Biztosan találkoztál már ezzel a mondattal: „vidéken nem lehet elkérni azt az árat, amit Pesten.” Mikor ezt hallod, erre mit szoktál mondani?

Csak annyit, hogy bíznia kell magadban és szakmai tudásodban. Ha ez megvan, nem kell félni, csak menni és csinálni. Észrevetted már, hogy általában ha nem agyalsz túl dolgokat, akkor sikerül? (nevet)

Volt már olyan pozitív visszajelzés a tanítványaidtól, aki a te hatásodra váltott és valósította meg az álmait?

Hál’ Istennek nagyon sok kollégám van, aki tanácsot kért tőlem, megfogadta és sikeresen váltott, vagy bővítette üzletét. Én mindenkinek segítek, amiben csak tudok. Nekem az a célom, hogy minden kollégám érezze ezt az alkotási folyamatot, amit a fodrászat ad. Szerintem minden szakmában az a legfontosabb, hogy a munkánk során megéljük a flow-t és ezt bizony a környezet is érezni fogja.

Aki mindezek ellenére nem mer lépni, nem meri megvalósítani azt, amit te csinálsz, annak mit mondasz?

Azt, hogy kifogás mindig van és lesz is. Éppen ezért érdemes mindig arra koncentrálni, hogy mit szeretnénk. Ha ez világos és megvan, akkor minden megoldódik körülöttünk. Én ebben hiszek. Persze, apró problémák mindig lesznek, de a megoldás is megérkezik. Nagyon jó érzés, hogy 6-7 kolléga, aki folyamatosan jár hozzám oktatásokra, nagyobb szalonba költözött, váltott és elindult egy nagyon jó úton – gyakorlatilag az én hatásomra. És amikor ezt a boldogságot látod, akkor még többet szeretnél adni és még szélesebb körben.

"Adjunk plusz értéket a munkánkkal: pozitív hozzáállást és szeretetet és akkor minden rendben lesz.” – Dancsó Erika fodrászmester

Mit üzennél a magyar fodrászoknak?

Hogy tartsunk össze. Adjunk egymásnak, segítsük a másikat! Azok a tanácsok pont nem kerülnek semmibe, amiket jó szívvel adhatunk a másiknak. Ha hitelesen és jól végzzük a munkánkat, akkor a vendégek is minket fognak választani, hiába nyílik mellettünk még néhány szalon. Adjunk plusz értéket a munkánkkal: pozitív hozzáállást és szeretetet és akkor minden rendben lesz.

Képek: Dancsó Erika Szalon

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)