Keresés

A hajfestésről őszintén – Szofrán Zsolt a Fodrászinfó Podcastben

Szofrán Zsolttal beszélgettünk a hajfestésről őszintén.

A Fodrászinfó Podcast legutóbbi vendége Szofrán Zsolt mesterfodrász volt. A hajfestésről őszintén című epizód a hajfestés múltját, jelenét és jövőjét is hivatott bemutatni, hiszen ma már nem csak férfi- és női fodrász között teszünk különbséget, de colorist és stylist között is.

A hajfestésről őszintén

Szofrán Zsolt: fodrászmester, közel 20 éve van a szakmában. Ez idő alatt a colorist szakirányt választotta magának, hiszen a vegyi folyamatok mindig is közelebb álltak hozzá, mint a hajvágás. A fodrászok továbbképzése a szívügye, és mint vallja, minden az alapok pontos ismeretével kezdődik. Néhány évvel ezelőttig az egyik legnagyobb nemzetközi professzionális márka oktatójaként dolgozott, ma pedig saját szalonját, a Color Frame brandet egyengeti és szolgálja ki vendégeit napi szinten. Szakértelmével nem csak a szakmabelieket, hanem a kívülállókat is könnyedén bevezeti a fodrászat rejtelmeibe.

Változó divat

Szofrán Zsolt pályájának kezdetén, kb. 20 évvel ezelőtt olyan hajfestéseket szerettek volna az emberek, amelyek egyértelműen látszottak, feltűnőek voltak. Akkoriban ez volt a menő, a kontrasztok és a melír. A későbbiekben ez az igény finomodott, egyre inkább közelítve a természetesség felé.

Ezt ma már a technológia is lehetővé teszi, hiszen sokkal több árnyalat hozható létre és elérhetők már többféle mentes-hajfestékek is. Ez a folyamat Zsolt szerint 5-6 éve, az ombre divattal kezdődött, majd a balayage technikával folytatódott. Ma pedig már a vendégek 80%-ának igénye az, hogy ne látszódjon a hajfestés.

Mi micsoda? – Colorist, Stylist

A fodrászat fejlődésével elengedhetetlenné vált az iparban dolgozók szakosodása. Ma már léteznek stylistok és coloristok is. Bár gondolhatnánk, hogy egy colorist már nem is foglalkozik vágással, ám ez sem teljesen igaz. Természetesen szalon és emberfüggő a dolog, de egy jó frizurához elengedhetetlen a jó szín és a jó vágás is. Zsolt szerint az lenne az ideális, ha a colorist és a stylist egymás mellett dolgozna, így létrejönne egy komplex és széles skálájú szolgáltatás.

A fejlődés másik aspektusa, hogy ma már szinte lehetetlen, hogy egy fodrászszalon mindenféle szolgáltatást biztosítson. Ezért általában az időhiány a felelős, és sokszor a minőség sínyli meg a dolgot. Számos fodrászszalon problémája, hogy minden szolgáltatást szeretne biztosítani, ami sok esetben nem kivitelezhető.

Pro tipp: érdemes specializálódni!

A hajfestésről őszintén: Mi kell a vendégnek?

A fodrászoknak mindig lesz egy törzs vendégköre, amelyik nem viseli el az őszülést. Ez egy olyan mag, amelyik mindig igénybe fogja venni a szolgáltatást. Emellé jött be az évek során a „vállald önmagad” trend. Ezzel Zsolt szerint az a baj, hogy a vendégek igényei nem mindig passzolnak a haj állapotához. Ma már divatos kifejezés a fenntarthatóság, ez pedig a hajfestésre is igaz. A fodrászmester kiemelte, érdemes olyan hajszínt választani, amely igazán tetszik a vendégnek és hónapról-hónapra, hosszútávon is megtartható.

Zsolt arra kérte a vendégeket, bízzanak a szakemberekben és ne ragaszkodjanak minden áron az igényeikhez. Ismerjék meg a hajukat és annak természetes állapotát, de az igényeik nem biztos, hogy tudnak a hajhoz idomulni. Sok esetben azért is siklik félre a fodrász és a vendég közötti kommunikáció, mert a vendégek nem ismerik a hajukat és azt, hogy mi áll jól nekik.

A legjobb fodrász pedig az, aki beszélget a vendéggel, ő is megismeri az ő világát és az alapján ajánl valamit. Ezt a vendégek többsége nem kedveli, de ez egy elengedhetetlen tényező.

Kényes kérdések – Szofrán Zsolt válaszol

Hogyan találjuk meg a nekünk megfelelő fodrászt? Zsolt szerint az alábbiak alapján érdemes elindulni:

  • Közösségi média bejegyzések
  • Kommentek, vélemények, visszajelzések
  • Látható legyen a stílusa (aki nagyon sokféle szolgáltatást nyújt, az lehet, hogy még keresi a stílusát)

Örök dilemma, hogy egy vendég mivel készüljön, ha új fodrászszalonba készül. A fodrászmester szerint:

  • Mondd el mit NEM szeretnél
  • Mutass képet, ami alapján megbeszélhetitek, hogy az a fazon ideális-e számodra

Az ár manapság szintén kényes kérdés

Zsolt szerint a szalonokat nem lehet összehasonlítani. Sok olyan tényező van, amely befolyásolhatja a szalononként eltérő árakat:

  • rezsiköltségek,
  • a szalonban töltött idő,
  • a felhasznált festékek, hajápoló szerek és eszközök minősége és mennyisége.

A kulcs pedig a kommunikáció. A vendégnek mindig fontos tudnia, hogy a haja milyen változásokon megy keresztül és éppen mit csinál a szakember. A fodrásznak pedig elengedhetetlen lenne, hogy ezt mindig a vendég értésére adja. Egy-egy rossz színválasztás létrejötte előtt pedig fontos, hogy a fodrász a hajfestésről őszintén beszéljen a vendéggel.

Zsolt az idei trendekről is beszélt, és tanácsokat is adott vendégeknek és fodrászoknak egyaránt.

A Fodrászinfó Podcast epizódját itt nézheted meg:

Szofrán Zsolt és a Color Frame weboldala itt érhető el!