Keresés

A szürke hétköznapok színfoltja: megérkezett a fodrász #karanténdal!

A #fodrászkaranténdal ötletgazdájával beszélgettünk.

Ez a karantén sok mindenre fényt derít: megmutatja, kiben mi is lakozik. Legutóbb éppen négy fodrász hölgyről derült ki, hogy a szalonbéli kreativitáson túl dalszerzésben és előadásban is milyen klasszak. Egy dal, egy közös történet, négy barátnő és pár nap, ezek a #karanténdal hozzávalói. Harisné Szita Tímea ötletgazdával beszélgettünk.

Kinek az ötlete a #karanténdal?

Van egy Baja és környéke fodrász klubunk és Facebook csoportunk ezen a néven, ott osztom meg az oktatásokat, amiket szervezek és minden fodrászattal kapcsolatos tartalmat. Egy boltosok által készített karanténdalt osztottam meg, ami megnézése alatt könnybe lábadt a szemem, elszorult a torkom. Elgondoltam, milyen jó lenne, ha a fodrászok is így összetartanának. Ott kérdeztem meg a kollégáktól, kinek van kedve valami hasonlót csinálni. Még nem valami aktív a csoport, kevesen kommentelnek, ott nem nagyon érkezett válasz, így személyesen kerestem olyan csajokat, akik aktívak és jó hangjuk van. Ezek voltak a fő szempontok! Elsőként Bea reagált. Olyan lelkesek lettünk, hogy egész éjjel chateltünk. Neki már kész ötlete volt, még este megírta a dalt, másnap felénekelte, elküldte a videót, onnan megtanultuk. Csináltunk egy próbát és pár nap múlva felvettük.

Milyen volt a dal fogadtatása?

Nagyon szeretik. Nem is számítottunk rá, hogy a vendégeink így örülnek majd. Hálás vagyok a barátnőimnek, hogy ily módon üzenhettünk a vendégeknek, akik szintén barátnőink, szinte családtagjaink, és nagyon hiányoznak. Úgy, mint a munkánk, a megszokott pörgés, ami egy fodrászszalonban természetes. Várjuk nagyon, hogy ez visszatérjen az életünkbe, ha lehet minél kevesebb betegség nélkül.

Kikből áll a csapat?

Kochné Bakos Bea, Nagyné Kazinczi Cecília, Seregné Buchmüller Csilla a csapat tagjai, nagyon jó barátnők vagyunk!

Honnan az ismeretség?

Beával és Csillával egyidős gyerekeink vannak. Beának két nappal fiatalabb lánya van, Csillának három hónappal fiatalabb fia és Csilla nálam tanulta ezt a szép mesterséget, mikor szülés után visszaálltam dolgozni. Ennek már húsz éve! Cilike pedig a fiam keresztanyukája. Együtt karácsonyozunk, húsvétolunk, szüli- és névnapozunk, még nyaralni is szoktunk együtt.

A fodrászszakmában megfigyelhető egy tömeges újra nyitás. Kicsit a fodrászoknak is szól ez a dal?

Igen, kicsit ezzel azt üzennénk, hogy legyenek empatikusak, elfogadóbbak egymással, erre biztatnánk őket! Nem lehet elég okosnak lenni, rengeteg információt egyensúlyba helyezni a zárva/nyitva tartás kapcsán. Mi ezért inkább az összefogásra szeretnénk felhívni a figyelmet. Az egészségünk nagyon fontos, ugyanannyira a vállalkozásaink is!

Vagyis akkor ti is dolgoztok?

Igen. Bár lelassulva, szabályokat szigorúan betartva, de heti pár napot vállaltunk újra. A vendégeink vegyesen fogadták ezt a helyzetet, ők is ugyanúgy mint mi: sokszor nem tudják, mit gondoljanak. Húsvét előtt sokan megbolydultak. Én személy szerint pár napra visszaálltam dolgozni tűzoltásként, hogy ne veszítsem el a vendégköröm, amiért 27 éve dolgozom.

Mit gondolsz, egy pár hetes, hónapos kihagyás elvezethetne odáig, hogy a teljes vendégkört újra kelljen építeni?

Az én megítélésem szerint: minél több hónap telik el, annál nagyobb veszteség mindenkinek. De a vendégkör megtartása összetett kérdés: sok mindenen múlik. Szakmai tudáson, emberi kapcsolatokon, anyagi helyzeten. Persze azt sem szabad elfelejteni, hogy fogyasztói társadalomban élünk, ezért mindig lesz munkánk. Bár lehet, hogy átcserélődnek a vendégeink. Akaratlanul és szándékosan is.

Íme a fodrász #karanténdal, kattints: