Keresés

A vendégelégedettség 30%-kal növelheti bevételünket: bemutatjuk a Salon Emotion filozófiát

Ebben az interjúban megismerhetitek a Salon Emotion filozófia alapjait.

A Salon Emotion filozófia a L’Oréal Professzionális Divíziójának találmánya, amivel a piacon a fodrászati márkák közül egyedülálló rendszert ad a fodrászat üzleti és vendégközpontú megközelítésével. A programról Húnfalvi Krisztinával, a magyarországi Salon Emotion üzletfejlesztőjével beszélgettünk.

Mi a Salon Emotion?

A L’Oréal csoportnak a szalonfejlesztő programja, amiben arra koncentrálunk, hogy a szalonoknak segítséget nyújtunk abban, hogy üzletileg fejlődni tudjanak a céggel együtt. Üzleti tervezés, számítás, vendégkezelés, digitális fejlesztés és kommunikáció egy csomagban, személyre szabottan. De a Salon Emotion program elég sokrétű.

Mi a program legfőbb célja?

Mi a hosszútávú együttműködésre törekszünk. Azt gondoljuk, hogy ha a partnereinket folyamatosan fejlesztjük és velünk együtt haladnak a vállalkozásukkal, akkor sokkal szorosabb és hatékonyabb kapcsolatot tudunk létrehozni és egy hosszútávú együttműködésnek nézünk elébe. Ez mindig a kiindulási pont. Nem csak termékértékesítésről szól a L’Oréal, hanem egy valódi partnerkapcsolatról.

Vagyis ez kizárólag a partnereiteknek szól?

Igen. A L’Oréal összes márkájának elérhető, én multibrand alapon dolgozom ezzel a programmal, amibe a Kérastase, a L’Oréal Professionnel, a Redken és a Matrix is beletartozik.

A különböző márkák között vannak eltérések a rendszerben is?

Bár a filozófia ugyanaz, márkaspecifikus oktatásokat tartok. A szalonoknak/fodrászoknak tartott tanácsadás pedig 100%-osan személyre szabott.

Tapasztalatod szerint ez a rendszer a fodrászok életét hogyan változtatja meg?

A Salon Emotion filozófia az, amit be kell illeszteni a mindennapjaikba. Akik odafigyelnek rá, bevezetik, akár 30%-kal is megnövelik a bevételeiket.

Konkrétan bevételnövelő hatása lehet a viselkedés megváltoztatásának?

Mi azt valljuk, hogy 70%-ban azon múlik, hogy változást tudunk-e elérni egy szalonban, hogy a fodrász hogyan tudja megváltoztatni a hozzáállását és viselkedését. A 30% egy szalonfelújítás, vagy kis arculati megújulás, de a 70% a fontos. Ez utóbbit, tehát a vendég elégedettséget pedig azáltal tudják elérni a fodrászok, ha jobban kommunikálnak a vendégekkel, hatékonyabban tudják megérteni, hogy mire vágynak a vendégeik és ennek megfelelően sokkal jobban is tudnak ajánlani nekik személyre szabott szolgáltatásokat és termékeket.

Szerinted mi az elsődleges, amin érdemes változtatni?

Mi a vendég útját szoktuk végig követni a szalonban. Itt van egy nagyon fontos lépés, ez pedig a megfelelő konzultáció és diagnózis. Ez a lépés a legfontosabb! Ha a szakember ténylegesen jelen van és odakoncentrál a vendégére, plusz a kommunikáció megfelelő, akkor megérti, mit is szeretne a vendég. Itt a fodrász is tud ajánlani, ami egyenes arányú növekedéssel jár, hiszen a személyre szabott szolgáltatást és terméket ajánlotta. A konzultáció gyakorlatilag a szolgáltatás alapját képezi. Nekem ez a kedvenc lépésem az összes közül, mert úgy gondolom, hogy ezzel lehet igazán vendégcentrikus szolgáltatást nyújtani a szalonban.

A Salon Emotion filozófiát követő fodrászoknak milyen visszajelzéseik vannak?

Szerencsére mindenki nagyon pozitív. Azt figyelték meg, hogy a vendégek sokkal lojálisabbak lettek és valóban bevételt is tudtak növelni. Vendégeik vagy többször járnak vissza hozzájuk, vagy több szolgáltatást vesznek igénybe a szalonban. És ennek igazából az előbb említett konzultáció és a pontos ajánlás az alapja. Viszont azt is mondták, hogy kis lépésekkel kell kezdeni, mert az úgy nem megy, hogy egyik pillanatról a másikra az eddig megszokott rutint felborítják.

Annak, aki most tervezi, hogy szalont nyit, érdemes akár egy ilyen rendszerrel indulnia?

Mindenképpen! Manapság az, hogy egy jó frizurával lép ki a vendég, az az alap elvárás. Mivel nagyon sok jó fodrászat és szakember van a piacon, ezt az alapelvárást könnyen megtalálja a vendég bárhol. Amitől lojális lesz a fodrászához, azok pont az ilyen vendégkezelési módszerek, amik a Salon Emotion-ben benne vannak.

Ezt a rendszert kis és nagy szalonnak is ugyanúgy ajánlod?

Igen. A kis szalonoknál azért egyszerűbb, mert egy személy könnyebben változtat. Egyszemélyes szalonban még exkluzívabbá lehet tenni a szolgáltatást. A nagy szalonoknál, vagy ahol sok fodrász dolgozik, nehezebb összehangolni, hogy tényleg mindenki ugyanazt a magas minőségű szolgáltatást nyújtsa, illetve hogy kommunikációban is mindenki nagyjából egy szintre tudjon kerülni. Ilyen szempontból ez kicsit nagyobb csapatmunkát igényel, de abszolút nem lehetetlen.

A koronavírus járvány idején a Salon Emotion filozófia hogyan volt segítségére a fodrászoknak?

Tudjuk, hogy nincs könnyű dolga most senkinek, ezért a Salon Emotion képzéseket is teljes mértékig erre a helyzetre szabtuk. Az összes fodrász csoportunkban tartottam képzéseket, ahol a megfelelő vendégkezelésről és az online jelenlétről beszélgettünk. Járványtól függetlenül is célunk az, hogy szalonjaink a digitális világban egyre jobban tudjanak mozogni, itt ez most fókuszba került.

Te miért hiszel ebben a rendszerben? Mi az, ami téged személy szerint meggyőzött?

Én alapvetően a vendéglátásból jövök, a múltam odaköt. Ott is azt láttam, hogy a vendégkezelés, a kommunikáció a vendégekkel az, ami alapvetően a legjobban tudja emelni a szolgáltatás színvonalát. A vendégelégedettség növelése az csak és kizárólag a személyes kapcsolaton és kommunikáción múlik és nagyon erős alappillére annak, hogy a vendégkörünket ki tudjuk alakítani. Igazából ez volt az, ami engem meggyőzött, hogy láttam azt, hogy a szolgáltatások minden területén a vendégnek a kezelése, a vendéggel való kapcsolattartás milyen hihetetlen erővel bír üzleti szempontból; valóban egy realizálható bevételnövelő értéke van a megfelelő vendégkezelésnek.

Húnfalvi Krisztina, a magyarországi Salon Emotion üzletfejlesztője

És milyen érdekes, hogy ezáltal, hogy megtanítjátok ezekre a lojalitást segítő technikákra a partnereiteket, sokkal közvetlenebb és mélyebb kapcsolatot alakítotok ki a fodrászaitokkal is.

Igen, ez fontos, mert hosszútávú együttműködés a célunk a partnereinkkel. Ha látják, hogy mi szeretnénk az ő üzletüket fejleszteni és velük együtt haladni a jövőben, akkor ők is lojálisabbak lesznek hozzánk. Ez egy kölcsönös együttműködés, amiben nekünk szükségünk van rájuk, nekik meg mi ránk.

Aki közelebbről megismerné a Salon Emotion filozófiáját, annak hol és hogyan érdemes kezdenie?

Nagyon ajánlom első körben a Facebook oldalunkat, illetve engem is megkereshet a 06-30-212-5285-ös telefonszámon.

A következő képzés mikor és hol várható?

Jelen pillanatban a vírus miatt az összes képzésünket elhalasztottuk szeptemberre, de addig is online képzéseket tartunk az LP fodrászok csoportban. Oda érdemes csatlakozni, ott lehet mindenről tájékozódni.

Képek: L’Oréal csoport