Keresés

Bekerülni az Alternative Hair Show meghívottjai közé – Hajas László interjú

Hajas László interjú következik. Az Alternative Hair Show kapcsán beszélgettünk!

Hajas László hosszú évek óta a londoni Alternative Hair Show meghívott fodrásza. A prominens eseményen a világ vezető fodrászai és fodrászcsapatai lépnek fel egyetlen közös célért: a leukémiás gyermekek gyógyulásáért, a betegség kutatásának finanszírozásáért. Aki ide meghívást kap, annak neve örökre bevésődik a fodrászat világtörténelmébe. Laci szinte hazajár a Royal Albert Hall backstage-ébe, hiszen 2000-ben kapta első hivatalos felkérését és azóta több mint tíz alkalommal vett részt a rendezvényen. Az idei show-t sajnos ki kell hagynia, az interjúban azt is elmeséli, miért.

Hogyan kerültél az Alternative Hair Show közelébe, majd színpadára?

Ezt valószínű soha nem fogom megtudni, de tényleg. (nevet) Mi nagyon úttörők voltunk, mikor elkezdtünk kijárni Londonba. Először hárman, Szabó Imre és Lestyán Csaba barátommal voltunk kint Londonban: az Estetica magazin hirdetett egy kétnapos bemutatót még a 90-es évek elején. Mi gondoltunk egyet és kimentünk. Csak ámultunk, akkor láttuk először élőben a Toni&Guy csapatát, Trevor Sorbie-t, Patrick Cameront. Valahogy ott került szóba, hogy megyünk-e a Salon-ra az év végén. Még semmit nem tudtunk róla, de mondtuk, hogy persze, ott a helyünk.

Nyáron közben elmentünk a Sassoon Akadémiára tanulni, ősszel pedig ellátogattunk a Salon-ra. Ott valaki megint csak megkérdezte: este jöttök az Alternative Hair Show-ra? Mondtuk, hogy persze, annak ellenére, hogy semmit se tudtunk róla. Megkaptuk a címet: a Hyppodrom Diszkóban volt a bemutató. Folyattuk a nyálunkat, a világ legjobb fodrászai olyan látványos show-kat csináltak. Később kibővült a csapatunk is – Zsidró Tamás, Gellei András és Papasz Vasziliosz csatlakozott – és gondolatban el is kalandoztunk: milyen jó lenne egyszer itt fellépni. Elérhetetlen álomnak tűnt, hiszen oda a kezdetektől csak meghívással lehetett bekerülni. Gondolom a Wellának lehetett benne a keze, szerintem ők ajánlhattak Tony Rizzonak, hogy hívjon meg, de ezt sosem tudtam meg…

Mikor érkezett a felkérés?

A 2000-es év elején jött a felkérés, amiben már az őszi show-ra hívtak meg.

Mi volt az első gondolatod?

Az, hogy le kell őket nyűgözni. Akkoriban sokat dolgoztam együtt Náray Tamással, vele készültünk a bemutatóra. Mivel ismertem azt, hogy milyenek kint a show-k, tudtam, hogy én teljesen mást fogok csinálni. Olyat, ami még nem volt. Olyan zenére, amit felismernek az emberek, tudnak vele azonosulni. És ekkor bekattant Vivaldi, meg a Négy Évszak. Megkértem Rátonyi Robi fiát, az ifjabb Rátonyi Robi zeneszerzőt, hogy rakja össze nekem ezt négy percben. Megcsinálta, átkomponálta, de éreztem, hogy ez még önmagában kevés. Tudtam, hogy valami olyan látvány kell, ami még szintén nem volt. Kitaláltam, hogy legyenek görkorcsolyában a modellek a színpadon, akik nagy tempóban jönnek-mennek. És így megszületett az első show-nk.

Ami úgy tudom, rögtön nagyon nagy siker is lett…

Igen, szerencsére nagyon szerette a közönség és a szervezők is, hiszen az AHS 25. jubileumára kiadott könyvben szerepel ez a munkám, amiben úgy tüntettek fel, mint az első Kelet-Európai meghívottat és hozzátették, hogy az én show-m volt az első, amiben görkorcsolyás lányokat álmodtunk a színpadra. Az is hatalmas elismerés volt, amikor 6-7 évvel később odajött hozzám John, az Alternative Hair Show rendezője, aki rákérdezett: „te voltál az, aki a görkoris show-t csinálta?” Pontosan ezt szeretném elérni: emlékezetes bemutatókat a színpadra vinni. Hiszen egy hajvágás Londonban önmagában nem állja meg a helyét. Mi úgysem tudjuk a brit fodrászokat megverni, ők 60 éve ezen nőnek fel. Viszont a látványban mi is tudunk meghökkentőt, szépet, maradandót alkotni, amihez természetesen szakmailag is nagyon jó hajakat kell készítenünk.

Gondolom nem könnyű mindig teljesen újat alkotni. Mesélj az alkotási folyamatról egy kicsit.

Becsukom a szemem és megszületik a látvány. A zene a legfőbb kiindulási alap, majd minden hozzárendeződik. Sok érdekes megoldást vittünk már színpadra a csapattal: Dudás Attilával, Rácz Böbivel, Mali Ildivel, korábban pedig szintén Ildivel, Koczkával és Bódis Ricsivel. Voltak görkorisok, segway-esek, fekete-fehér látkép gigantikus kockával, buborékos show, gombnyomásra megemelkedő ruhák, gépek és olyan látvány, amire Bódi Ákos (a TIGI magyar származású nemzetközi kreatív igazgatója – a szerk.) kétszer is azt mondta, hogy „elloptam a show-t”. Ez egy angol kifejezés és gondolhatod, milyen jól esett.

Melyik volt ez a két igazán emlékezetes bemutató?

Az egyik a „divat mindenkié” show az idősebb modellekkel, a másik pedig a Havasi Balázs Storm c. számára megalkotott segway-es performansz. A közönség imádta és természetesen mi is.

És milyen volt a 2016-os show?

Egy régi fejlövésemet sikerült színre vinni: tudni illik a frizurák mindig távol vannak a nézőktől, ezért azokat ki kell nagyítani. Sok-sok kerülő árán szereztünk pár hatalmas nagyítót, amiből megalkottunk egy távvezérelt szerkezetet, ami a lányok elé befordult és kinagyította a frizurájukat. Jópofa volt az ötlet, de a kivitelezése igencsak nehézkes, ezért megfogadtam, hogy többet nem készítek ilyen „nehéz show-t”. A súllyal nemcsak London belvárosában, hanem még a repülőn is meggyűlt a bajunk… Csomagjaink nem kis nehézségek árán jutottak el a Royal Albert Hall színpadára.

Minden backstage érdekes, de fodrász szemmel ez lehet a legérdekesebb. Milyen a hangulat a színfalak mögött?

Egy csoda. Teljesen közvetlen mindenki, barátok vagyunk. A Saco-s Richard Ashforth fodrásszal ezeréves a barátság. Még a Sassoon Akadémián tanított minket. Öltözőnket pedig rendszeresen az olasz Robert Cromeans-szal és Carlo Bay-jel osztjuk meg.

Képek: Hajas László és Alternative Hair Show

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)