Keresés

Állami pályázatok kezdő fodrászoknak

Elérhetők állami pályázatok kezdő fodrászoknak. Érdemes informálódni.

A szépségipar bármely területére is tévedünk, a kezdő szakemberek élete nem könnyű, ha saját karrier kiépítésében gondolkodnak. A fodrászati árucikkeknek – eszközöknek, bútoroknak, továbbképzéseknek – komoly anyagi vonzata van, ami azonnal nem érhető el mindenki számára. Ebben a helyzetben nyújtanak segítséget az államilag meghirdetett pályázatok, amelynek típusairól és részleteiről most egy összefoglaló cikk keretében olvashatsz. A támogatásokkal kapcsolatos szakmai háttérben Beck Zoltán, az MnT Üzleti Tanácsadó Kft. tulajdonosa volt segítségünkre.

A pályázatírás: kihez fordulhatok?

Az állami pályázatoknak köszönhetően hatalmas lehetőségre tehetnek szert azok a vállalkozók/kezdő fodrászok, akik belevágnak a támogatás megszerzésébe. Igen ám, azonban ez korántsem számít könnyű feladatnak. A fodrászoknak jelenleg három lehetőségük van, ha plusz anyagi forráshoz szeretnének jutni, amelyek egytől-egyig speciális feltételek mentén működnek. “Ilyenkor számtalan adminisztratív feladat elvégzésére van szükség, amely leterheli a pályázót, és végül bukáshoz vezet. Ennek elkerülése érdekében érdemes pályázatíró szakember segítségét kérni, aki mellett nem hogy nem kell kizökkenni a hétköznapi rutinból, de csak a kisujjunkat kell mozdítanunk a szükséges dokumentumok aláírásához.” – árulta el az MnT Üzleti Tanácsadó Kft. alapítója, Beck Zoltán.

Állami pályázatok kezdő fodrászoknak 2019

#1 Fiatalok Vállalkozóvá Válásának támogatása és Álláskeresők Vállalkozóvá Válásának támogatása

A PÁLYÁZATOK RÖVID ÖSSZEFOGLALÁSA:

Ez a két állami pályázat számít a legjobb támogatási konstrukciónak. A korhatár flexibilis, ugyanis nemcsak a 30 év alattiaknak, hanem a 30 év felettieknek is rendelkezésére áll a támogatás igénybevétele, egészen a betöltött nyugdíjkorhatárig. Mit jelent ez pontosan? Akár 50-60 évesen is részt vehetsz a pályázati programban, ha megfelelsz az egyéb feltételeknek. A GINOP pályázatok keretében az elnyerhető összeg nagysága 4.573.800 Forint, amelynek egy nagy része – 3.267.000 Forint – bérként elszámolható.

MIRE HASZNÁLHATOM AZ ELNYERT ÖSSZEGET?

 • eszközbeszerzés/eszközbérlés,
 • foglalkoztatás – pl.: munkabér, járulékok, vállalkozói kivét, KATA adózónak kifizetett jövedelem, alkalmazott bér és járulékai
 • előkészítési tevékenység – pl.: ügyvédi díj, szakhatósági illetékek,
 • marketing – pl.: információs-technológiafejlesztés,
 • piacra jutás támogatása,
 • egyéb immateriális javak beszerzése,
 • általános vállalatirányítási tevékenység,
 • üzlethelyiség bérlése.

A pályázat lefutási ideje két év, ami egy megvalósítási és egy fenntartási szakaszt foglal magába. Nagy előnye a pályázatnak, hogy az elnyerését követően egyből lehívható egy nagy összegű előleg, ami a teljes támogatási összeg 50%-a. Fontos feltétele a pályázatnak, hogy részt kell venni egy kéthetes vállalkozóvá válást segítő képzésen, melyet megelőzően legalább egy napig regisztrált álláskeresőnek kell lenni.

TOVÁBBI FELTÉTELEK:

 • a pályázat az ország minden pontjáról igénybe vehető, nincs regionális korlátozás
 • regisztrált álláskeresői státusz

KIZÁRÓ TÉNYEZŐK:

 • egyéni vállalkozás
 • társas vállalkozás többségi tulajdonrésszel
 • ügyvezetői pozíció
 • köztartozás

A GINOP TÁMOGATÁSOK ELŐNYE:

A GINOP-os program magába foglal egy kéthetes képzést, ami alapvető ismereteket nyújt egy vállalkozás működéséről, illetve a vállalkozáshoz szükséges hozzáállásról is képet ad. Ezenkívül a résztvevők igénybe vehetnek szakmai tanácsadást és mentorálást is, amely támogatja őket a vállalkozóvá válás útján. A pályázathoz kapcsolódik egy “Foglalkoztatás ösztönzése” célú hitelprogram, ami keretében 20 millió forint igényelhető 0%-os kamat mellett, de kizárólag vidéki régiókban megvalósuló beruházás esetében.

PÁLYÁZAT BENYÚJTÁSA:

A GINOP pályázat benyújtása online, elektronikus kitöltő programon, ügyfélkapun keresztül történik.

PÁLYÁZAT TOVÁBBI RÉSZLETEI:

MnT Kft. – Aktuális GINOP pályázatok

#2 Vállalkozóvá válást elősegítő támogatás – tőketámogatás

A második alternatíva a vállalkozóvá válást elősegítő támogatás, azaz a tőkejuttatás, ami legfeljebb 3 millió forint összegig terjedő támogatást jelent, vissza nem térítendő formában, utólagos finanszírozással. Megyei szinten a Foglalkoztatási Főosztályok határozzák meg az összeget, ezért van olyan alternatíva is, ahol 2 millió forint az elnyerhető összeg, és 1 millió forint ezen felül hitelösszeg, melynek támogatott kamata 0%. A tőkejuttatás évente csak egy bizonyos időszakban igényelhető, erről a helyileg illetékes munkaügyi központok tudnak tájékoztatást adni.

MIRE HASZNÁLHATOM AZ ELNYERT ÖSSZEGET?

A GINOP támogatás során felsorolt felhasználási lehetőségek egyaránt érvényesek a tőkejuttatási támogatásra.

PÁLYÁZAT BENYÚJTÁSA:

A tőketámogatás benyújtása nyomtatott formában történik mindig a pályázati felhívásban meghatározott módon, ami hatóságtól függően eltérő. Beküldése általában postai úton történik.

PÁLYÁZAT TOVÁBBI RÉSZLETEI:

https://nfsz.munka.hu/Lapok/full_kozos_elerhetosegek/full_kozos_elerhetosegek_megyeiportalok.aspx

#3 Hat havi időtartamra igényelhető támogatás

A vállalkozóvá válás egyéb formájánek tekinthető még a hat havi időtartamra igényelhető támogatás, ami havonta a kötelező legkisebb munkabér összegéig terjed, azaz 149 000Ft/hó; 894 000 Ft/6 hó. Emellett még igénybe vehető vállalkozói tevékenység megkezdéséhez szükséges szaktanácsadás költségeinek támogatása, legfeljebb 50. 000 Forint értékben. A támogatás szintén az illetékes Foglalkoztatási Osztálynál igényelhető.

MIRE HASZNÁLHATOM AZ ELNYERT ÖSSZEGET?

A hat havi bértámogatás átalány alapú, ebből kifolyólag bármire fordítható, ugyanis nem kell róla tételesen elszámolni.

PÁLYÁZAT BENYÚJTÁSA:

A hat havi bértámogatás benyújtása – ugyanúgy ahogy a tőketámogatás esetében – nyomtatott formában, mindig a pályázati felhívásban meghatározott módon történik. A helyi hatóságtól függően eltérő lehet.

PÁLYÁZAT TOVÁBBI RÉSZLETEI:

https://nfsz.munka.hu/Lapok/full_kozos_elerhetosegek/full_kozos_elerhetosegek_megyeiportalok.aspx

Kedvet kaptál és segítségre van szükséged?

Ha unod már a székbérlést, és szeretnéd kipróbálni a saját vállalkozás lehetőségeit, ideje, hogy megpályázd a támogatások egyikét! Kérdés maradt benned, bizonytalan vagy, szeretnél többet megtudni? Keresd bizalommal az MnT Üzleti Tanácsadó Kft. csapatát! 🙂

Szakmai háttér: MnT Üzleti Tanácsadó Kft.

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)