Keresés

Vendégkörépítés kezdő fodrászként

Több aspektusból kaptunk válaszokat a vendégkörépítés kérdésében.

A vendégkörépítés minden kezdő fodrász életében elsődleges. Hogyan csinálják a mai fiatalok? Őszinte válaszokat kaptunk a témában.

Vendégkörépítés, avagy így építenek business-t a mai fiatal fodrászok

A fodrászat egy csodálatos hivatás. Ám jól tudjuk, ahhoz, hogy valaki sikeres legyen benne, sok nehézséggel meg kell küzdeni. Kezdőként az első és legfontosabb cél (és kihívás) mindig a vendégkörépítés, ami olykor könnyen, máskor pedig döcögősebben megy. Utóbbi esetén sokan szeretnék kézhez kapni a “Hogyan csináld” titkos receptet, de ez már csak azért sem lehetséges, mert ilyen nem létezik.

Amikor fejlődni szeretnénk, érdemes inkább személyes életutakat megismerni, olyan egyedi történeteket, amikből okulhatunk és ihletet meríthetünk. Ezért most egy újabb Fodrászinfó-körképpel érkezünk, amelyben mai fiatal, magyar fodrászok tapasztalatait és gondolatait ismerheted meg.

Figyelem: a vendégkörépítés mellett más hasznos, gondolatébresztő topikokat is találsz majd a cikkben, ugyanis a körképben résztvevő 13 szakember 11 kérdésünkre adott választ. Mi ebből +4 témakörre helyeztük a hangsúlyt:

  • a kezdetekre,
  • a tanulmányokkal járó költségekre,
  • a professzionális termékek kiválasztására
  • és a továbbképzés jelentőségére.

Bacsa Péter

Kezdetek

Bacsa Péter vagyok, 21 éves. Jelenleg Budapesten, otthonról dolgozom, de néhány vendégem esetén házhoz járó fodrász vagyok. 2021 szeptemberében végeztem a Haute Couture Academy-n, ahol Blazsovszky László és Puhr Emese voltak az oktatóim.

Kiskorom óta imádom a fodrászatot; gyerekként folyton elkísértem a nagyit a fodrászhoz. Emlékszem, hogy a csajok mindig nevettek rajtam, mert állandóan pakolásztam és rendezkedtem a szalonban. Így felnőttként is evidens volt, hogy ezt a szakmát szeretném elsajátítani.

Fodrászati tanulmányok költségei

Anyagi ráfordításban a tanulás nálam körülbelül 1,5 milliónál állt meg, amibe beletartozott a felszerelés és az iskola alatti továbbképzések ára is. Hála az égnek a szüleim 100%-ban támogattak anyagilag, így nekem nem kellett plusz munkát vállalnom ahhoz, hogy fedezni tudjam a költségeimet. 2021 februárjában kaptam tőlük egy belvárosi üzlethelyiséget is, de sajnos a jelenlegi építőanyagárak mellett nem tudtam még átalakítani fodrászatnak.

Vendégkörépítés

Szerencsére nem kellett vendégkört kiépítenem, mert akárki jött hozzám, az biztos, hogy utána legalább 2 ismerősének engem ajánlott. Így el tudtam érni azt, hogy jelenleg van olyan vendégem, aki vidékről több órát utazik – és aznapra szabadságot vesz ki -, hogy én tudjam elkészíteni a haját.

Anyaghasználat

Azokat a professzionális anyagokat választottam, amiket az iskolában is használtunk. Szerelem volt velük dolgozni, így a későbbiekben is automatikusan azokat a termékeket rendeltem meg.

Továbbképzések

Továbbképzéseket az érdeklődési köröm szerint választok. Nagyon foglalkoztatnak az olyan esztétikai beavatkozások, amiket a fodrászat területén lehet elérni. Például: kopaszodás kezelése mezoterápiával, póthaj (kizárólag esztétikai céllal), stb.

Bedő László

Kezdetek

28 éves vagyok. 2021. október 18-án végeztem a fodrásziskolával Budapesten. Már a gyerekkori álmom is az volt, hogy fodrász legyek, de végül háttérbe szorult, mert sokáig nem találtam kedvező iskolát. Végül felnőtt képzésben próbáltam meg elvégezni, de az akkori munkáltatóm nem engedte. Ezért munkahelyet váltottam és 2020. október 1-jén megkezdtem a fodrásztanulmányaimat.

Fodrászati tanulmányok költségei

Szerintem mindenféle tanfolyam/iskola elkezdésekor jó, ha van egy kis félretett pénze az embernek. Én alapvetően is spórolós vagyok, megtakarításom is van. Ezért a félretett pénzemből kezdtem el fizetni a sulit, a gyakorlati helyemet és az utazást (mert akkor még Jászberényben laktam). Később vállaltam plusz munkát is, hogy a maradék költségeimet fedezni tudjam és minden gördülékenyen menjen.

Vendégkörépítés

A vendégkör kiépítését már tanulóként elkezdtem Jászberényben. Minden közösségimédia-platformot kihasználtam (Facebook, Instagram, TikTok), plusz a családot és a barátokat is állandóan toboroztam, hogy jöjjenek hozzám. Később már voltak olyan vendégeim, akik a hirdetéseim vagy mások ajánlása alapján jelentkeztek be hozzám.

Jelenleg két helyen dolgozom, mint vállalkozó, így Budapesten is próbálom mozgósítani az ismerőseimet, valamint kollégáimat. Időközben különböző csoportokba is beléptem, hogy hirdetni tudjam magamat és a munkámat. Közben állandóan próbálok közös együttműködéseket is kialakítani. Ilyen volt, amikor a jászság legnagyobb fesztiválján, a Zsir on the Feszten szponzorként, kedvezményesen vágtam és festettem a hajakat.

Anyaghasználat

Professzionális fodrászati termékek esetében még válogatok. Egyik mellett sem tettem le a voksomat, több márkát is használok. Jelenleg Indola, Ktime, Yellow – néha Joico -, valamint férfiaknál a Beardburys termékeit használom.

Továbbképzések

Járogatok továbbképzésekre is. Azért írom úgy, hogy “járogatok”, mert javarészt fizetősek, és amíg nincs meg a kezdő vendégkör, addig csak néhányat tudok vállalni. De néztem már ki párat, valamint az ingyenes oktatásokra mindig elmegyek, hogyha az időm engedi.

Csereklei Petra

Kezdetek

22 éves vagyok. 2020-ban végeztem a fehérvári Aranykéz Szakközépiskolában, ahol 1 évig tanultam a szakmát OKJ-s nappali képzés keretein belül. Ez a hivatás valamilyen formában mindig végigkísérte az életemet, én vagyok a 3. fodrász a családomban.

Fodrászati tanulmányok költségei

Az eszközök nagy részét már az iskolában meg kellett vennem. 15-16 éves korom óta folyamatosan dolgoztam, úgyhogy igyekeztem mindent megvásárolni magamnak. Ettől függetlenül számíthattam a családom segítségére.

Vendégkörépítés

Facebookon és Instagramon is hirdetem magam, viszont mivel egy kisvárosban, Agárdon dolgozom, így elsősorban továbbra is szájról szájra “terjed a hírem”.

Anyaghasználat

Termékeket eddig főként ajánlás alapján választottam, szerencsére eddig mindig jókat teszteltem.

Továbbképzések

Mostanában inkább online végeztem el kurzusokat. Viszont a márka, amivel dolgozom, szuper oktatásokat tart országszerte – az ő képzéseikre is el szoktam látogatni. Eddig főként festéstechnikákkal foglalkozó tanfolyamokon vettem részt, de a jövőben vágási technikákban is szeretnék fejlődni.

Gerebics Dóra

Kezdetek

23 éves vagyok, 2020 júniusában végeztem a székesfehérvári Aranykéz Szakgimnázium és Szakközépiskolában. Kiskorom óta igazi csajos csaj vagyok, ezért mindig is a szépségiparban szerettem volna elhelyezkedni. Úgy gondolom, hogy a hajnak (főleg a nőknél) hatalmas jelentősége van – nagyon sokat tud dobni a külsőn, illetve egy szép frizura a mentális egészséghez is hozzájárul. Azért lettem fodrász, hogy képes legyek ilyen örömet szerezni az embereknek.

Fodrászati tanulmányok költségei

Pontos összeget nem tudnék mondani, mert az iskola első napjától kezdve, apránként vettem meg az eszközöket. Csak az alapfelszerelés (hajszárító, hajnyíró, ollók, hajvasaló, göndörítő, tálak, ecsetek) nagyjából 5-600.000 forint körül lehetett, de azóta mindenből jobb minőségre váltottam. Eleinte a szüleim segítségével tudtam mindezt beszerezni. Az anyagokra havi szinten 100.000-150.000 forintot költök.

Vendégkörépítés

Jelenleg egy kis üzlethelyiséget bérelek Úrhidán, ahol élek. Mivel egy 2-3000 fős kis faluról beszélünk, a vendégköröm elég hamar ki tudott alakulni, aminek nagyon örülök. Viszont pont emiatt nem tudok annyira elrugaszkodni az árakkal. A kezdetekkor azonban szórólapokon és helyi Facebook-csoportokban hirdettem magam, ami mellett rengeteg vendégcsalogató nyereményjátékot is csináltam.

Anyaghasználat

Amikor anyagokat választok, nálam az első lényeges szempont mindig az őszfedés, mivel elég sok az őszülő vendégem. Ezenkívül egy márka a finish és hajápoló termékeivel tud még nagyon megfogni.

Továbbképzések

Rendszeresen járok továbbképzésekre, szerintem ez mindig alapköve lesz ennek a szakmának. Megfigyeltem, hogy miket szeretnek a vendégeim és mik a saját gyengeségeim – ezekre próbálok építeni az oktatásokkal.

Gulyás Eszter

Kezdetek

21 éves vagyok és idén novemberben fogok vizsgázni az Haute Couture Akadémián. Az én családomban szinte mindenki fodrász. A nagymamám, az anyukám, a nagynéném, a testvérem és az unokatestvérem is. Mondhatni, hogy beleszülettem ebbe a szakmába, nem is merült fel, hogy mást válasszak.

Fodrászati tanulmányok költségei

Az eszközeimet megörököltem, de az anyagokra kaptam anyagi támogatást. A tanulmányaimra szépen lassan spóroltam össze a pénzemet.

Vendégkörépítés

A fodrásziskolába vitt modelljeim közül voltak páran, akik annyira meg voltak elégedve a munkámmal, hogy később a szalonban is a vendégeim lettek. De a vendégkörömet egyébként Facebook-csoportokban feladott hirdetésekkel vagy utcáról betérő vendégekkel bővítem.

Anyaghasználat

Fodrászati anyagokat a következő szempontok szerint választok:

  • Használata legyen egyszerű.
  • Minden hajtípusra legyenek külön termékei.
  • Fontos, hogy a színskálája sokoldalú legyen (a natúr árnyalatoktól egészen az extrém színekig).A márkának legyenek továbbképzései.
  • Az otthoni hajápolószereinek is legyen kedvező az ára a továbbértékesítés/ajánlás miatt.
  • Könnyen beszerezhető legyen.

Továbbképzések

Matrix márkával (is) dolgozom a szalonban, ezért elsősorban az ő továbbképzéseikre szoktam eljárni. Nagyon sokféle oktatásuk van, így mindig aszerint választok közülük, amelyik területen nem érzek kellő magabiztosságot. Persze, ha valami újdonság megjelenik, általában arra is kíváncsi vagyok.

Kósa Fanni

Kezdetek

21 éves vagyok. 2022 júniusában végeztem el a fodrász szakmát Dombóváron, esti felnőtt képzésen az Esterházy Miklós Szakképző Iskolában.

7. osztályos voltam, amikor érdekelni kezdett a szakma. Ekkor még csak a barátnőim haját fontam, de elkezdtem fejleszteni magam és otthon is egyre nehezebb dolgokat gyakorolgattam. Legtöbbször Youtube-videókból merítettem ihletet. Tehát az, hogy fodrász szeretnék lenni, jött magától. Sok csodaszép hajat láttam, amihez én is hasonlót szerettem volna alkotni.

Fodrászati tanulmányok költségei

2 év alatt nagyjából (amit számoltam), 6-700.000 forint volt az anyagi ráfordításom a tanulmányaimra. Financiálisan senki nem támogatott, mindent én teremtettem meg magamnak. Rétesházban dolgoztam Dombóváron, ahol gofrit, rétest és sok más finomságot árultam heti 2-3 alkalommal az iskola mellett. Az anyagárakat nem kérhettem el az akkori modellektől, így azt is én finanszíroztam azért, hogy minél gyorsabban fejlődjek.

Vendégkörépítés

Számomra a legnagyobb továbblépés és egyben cél a saját vendégköröm kialakítása. Egyelőre az interneten keresztül, a munkáimról készített fotókkal hirdetem magam.

Anyaghasználat

Fodrászati termékeket elsősorban az oktatóim/példaképeim ajánlásai szerint választok.

Mátyus Eszter

Kezdetek

21 éves vagyok és 2022. május 31-én végeztem el a szakmát a BKSZC Erzsébet Királyné Szépészeti Technikumban. Kiskorom óta fodrász szerettem volna lenni.

Fodrászati tanulmányok költségei

Jó márkájú, minőségi eszközökkel és anyagokkal dolgoztam az iskolában, aminek díja 300.000 forintba került a két év során. Az anyagi hátteret a szüleim teremtették elő, mert ez idő alatt én nem dolgoztam.

Vendégkörépítés

Egyelőre még tanulási fázisban vagyok, ezért a vendégkör kialakításával jelenleg nem tudok foglalkozni.

Anyaghasználat

Termékeket minőség, hallottak és mások tapasztalatai alapján választok.

Továbbképzések

Még nem voltam továbbképzésen, de szeretnék minél többre eljutni. A Biohair cégnél (ahol dolgozom), sok olyan tanfolyami lehetőség van, amire bármikor mehetek.

Muzsi Martina

Kezdetek

23 éves vagyok, 2020 júniusában végeztem el a szakmát Gyöngyösön. Ovis korom óta tudtam, hogy fodrász szeretnék lenni. Anyukám nagyszerű hajakat készített nekem az oviba, így hamar elhatároztam, hogyha nagy leszek, én is szép hajakat szeretnék készíteni mások számára.

Fodrászati tanulmányok költségei

Az első hajkefe- és fésűszettemet, munkaruhámat az oktatómtól kaptam – a mai napig nagy becsben őrzöm őket. További ráfordításokat (gépeket, bútorokat) a saját félretett pénzből finanszíroztam. Elsőéves diákmunkámtól kezdve mindig spóroltam, hogy mire oda kerülök, el tudjak indulni.

Ez így is lett, hiszen a Covid-helyzet miatt nem voltak támogatások, én pedig pont akkor kezdtem el dolgozni egy átvett szalonban, Gyöngyösön. Az első hónapom után korlátozás lépett életbe, amit egy újraindulás, majd egy többhetes bezárás követett. Nehéz volt, de szerencsére megvártak a vendégeim. A legfontosabb, hogy mindenki ki tudjon tartani amellett, amit megálmodott.

Vendégkörépítés

A célom az volt, hogy egy családias vendégköröm legyen, mert mindig is tisztelettel és alázattal szerettem volna dolgozni. Az első évemben csak ajánlások szerint dolgoztam, nem hirdettem magamat. Így biztos vendégköröm lett, aminek a tagjaira mindig számíthatok.

Azóta már a közösségi oldalakon is jelen vagyok (Facebook, Instagram, TikTok), mert így a vendégeim is látják, hogy széles körben elérhetnek. Posztjaimban saját munkákat, termékeket és otthoni praktikákat is megosztok, de még mindig személyes ajánlások után keresnek meg a legtöbben.

Anyaghasználat

Igyekszem olyan termékekkel dolgozni, amiket a saját hajamra is szívesen használnék.

Továbbképzések

Fontosnak tartom az önfejlesztést szakmai területen is. Már több továbbképzést is elvégeztem. Részt vettem több hajfestésoktatáson (balayage, szőkítési technika), de alkalmi haj készítése és hajvágási alapok szemináriumon is. A technikai alapok mellett viszont fontosnak tartom a megfelelő kommunikációt is, így ilyen típusú előadásokra is el szoktam járni.

Németh Kíra

Kezdetek

21 éves vagyok és lassan másfél éve végzett fodrász-borbély. A győri Kossuthban végeztem a szakmát 4+1 éves képzésben. Életem legjobb döntéseként tekintek a fodrászatra, ugyanis 4 éves korom óta az volt a vágyam, hogy csakis erről szóljon a munkám.

Fodrászati tanulmányok költségei

Sajnos elég nagy anyagi ráfordítást igényelt, hogy széket bérelhessek, vállalkozó lehessek, stb. Ebben hatalmas segítség volt a nagymamám, aki sajnos nem élhette meg, hogy vállalkozóvá váltam.

Szépen apránként szedtem össze, amiről tudtam, hogy később kelleni fog – karácsonyi ajándékként kisebb-nagyobb dolgokat megkaptam a családtól. 450.000 forintnál jártam, mire minden hajfestéshez, hajvágáshoz szükséges eszközt beszereztem, de a székbérléssel (KATA nélkül) már a 700.000 forintot is átléptem.

Nekem ennyi pénzem önerőből sajnos nem volt, ezért mondhatni 2 1 munkahelyem van jelenleg is. Főállású fodrász vagyok, de még nincs fix vendégköröm, ezért egy iskolában, 4 órában takarítónő vagyok. Továbbá 7 napból kb. 4 napon keresztül reggel 4-kor kelek, hogy egy kisfiút iskolába vigyek. A legtöbb pénzemet igyekszem félretenni.

Vendégkörépítés

A vendégköröm kiépítését Facebook-hirdetéssel kezdtem, de sajnos nem túl költséghatékony. Ezért azon filozofálok most, hogy éttermekbe, kocsmákba stb. kifüggesszek-e szórólapokat. Emellett nagyon odafigyelek arra, hogy mindenkit a lehető legmegfelelőbb időpontokban tudjak fogadni, mert ez is nagyon fontos.

Anyaghasználat és továbbképzések

Továbbképzésekre mindenképp szeretnék járni, főleg, ha festésről van szó. Több márkát is használok, ezért akár márkafüggetlen oktatásokra is szívesen megyek. Legfőképpen olyan anyagok mellett döntök, amiket a mestereimnél is láttam és használtam.

Szalontai Petra

Kezdetek

31 éves vagyok és Sopronban, 2021. július 30-án szereztem meg a fodrász szakképesítésemet. Kiskoromban vagy fodrász vagy testnevelő szerettem volna lenni. A második meghiúsult, így a fodrászatot választottam.

A döntésem abból is adódott, hogy nagymamám mesterfodrász volt és közel 50 évig dolgozott a szakmában. Elég sok mindent láttam tőle, nagyon tetszett a dolog – számára a fodrászat hivatás volt. Mivel mindig is magamnak csináltam a hajam, gondoltam mennyire jó lenne, ha esetleg értenék is hozzá, mert néha alapos meglepetés ért egy-egy hajfestés után. (nevet)

Fodrászati tanulmányok költségei

Az iskola mellett dolgoztam, ezért volt folyamatos bevételem. A tanfolyam anyagi vonzatában édesanyám segített, az eszközöket pedig magamnak vásároltam. Igyekeztem mindenből a legjobbat venni, hogy a jövőben erre ne kelljen pluszba befektetni. (Azt vallom, hogy egyszer jobb drágábban megvenni a dolgokat, mint 2-3 alkalommal az olcsóbbat. Azóta is ugyanazokkal az eszközökkel dolgozok.)

Valamint sok mindent ajándékba kaptam. Az oktatás árán kívül az eszközökre nagyjából 200.000 forintot költöttem, ezenfelül most ruháztam be egy teljesen kezdő anyagszettre, ami 162.000 forintba került.

Vendégkörépítés

A vendégkörépítést már tanuló koromban igyekeztem elkezdeni a Facebook és Instagram segítségével. Amikor készítettem valami újat, minden nap megosztottam. Úgy gondolom, hogy ez a módszer sikeresen is működött, mert folyamatosan épül a vendégkör. Viszont szerintem a szájról szájra terjedő ajánlás a mai napig a legjobban működő hirdetés.

Továbbá nagyon sokat köszönhetek a testvéremnek, aki gyógymasszőr és rengeteg vendég jött tőle.

Anyaghasználat

Igazából, amikor elkezdtem szalonban tovább tanulni, ott is azt tapasztaltam, hogy egy márkával dolgoztunk. Mivel elégedett voltam az ott használt termékekkel, most sem nagyon próbálkozok mással. Ár-érték arányban is megfelelő.

Továbbképzések

Rendszeresen járok továbbképzésre, hiszen az iskolában sajnos az alapot sem sikerült elsajátítani a Covid miatt. 2 hetente volt 3 óránk, amiben sok gyakorlásra nem nyílt lehetőség, mert annyi kérdés merült fel, hogy elment az idő. Gyakorlati hely nem volt adott és kötelező sem, ha valaki akart, akkor mehetett.

Ezért, ha lehetőségem adódik, megyek. Általában annak a márkának a továbbképzéseire járok, aminek a termékeivel dolgozunk a szalonban.

Szilágyi Ákos

Kezdetek

25 éves vagyok. 2020-ban végeztem Székesfehérváron szereztem meg a fodrász szakmát, az Aranykéz Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola OKJ-s képzésén.

Mindig is tetszett ez a szakma, de gyerekkoromban inkább hölgyek dolgoztak benne. Ezáltal elképzelni sem tudtam, hogy egyszer fodrászként helyezkedjek el. Végül hirtelen döntés volt, egy olyan logisztikai iskola elvégzése után, amiben nem éreztem otthon magam.

Majd egyik napról a másikra egy fodrászoktatáson találtam magam. Így sült el jól, hogy nem volt időm gondolkodni a döntésen. Annyira véletlen történt, hogy nem lehetett véletlen. (nevet)

Fodrászati tanulmányok költségei

A 2 éves képzés alatt nem egyszerre, hanem szépen lassan vettem meg minden eszközt. Először csak annyit, amivel el tudtam kezdeni hajakat vágni.

Pontosan sosem számoltam utána, de az iskola, az eszközök, az anyagok, a továbbképzések, a szalonberendezés összegei 1-2 milliós tétel biztosan volt. Ekkor már több éve diákmunkát végeztem, de emellett az összes 1-2000 forintomat is befektettem, amiket a haveroktól az első hajvágásaimra kaptam.

Vendégkörépítés

2020-ban végeztem, de pályakezdőként is azt mondhatom, hogy a vendégköröm szinte már teljesen kiépült. Amikor a barátok, haverok, rokonok megtudták, hogy fodrásznak tanulok, maguktól is jöttek hozzám. Másoknak a social media felületeken kezdtem hirdetni magam, mert az én célközönségemet ott a legegyszerűbb elérni és megszólítani.

Anyaghasználat

A kezdetek óta igyekszem prémium minőséggel dolgozni. Több márkát is kipróbáltam és használok. A borbély világban én még nem találtam meg azt a brandet, aminek az összes termékére áment mondhatnék. Ezt úgy értem, hogy vannak márkák, amiknél például a waxok, samponok vagy a hajtonikok kifejezetten jók, viszont nincs náluk hajlakk vagy szakállolaj, vagy ha van, akkor sem válik be. Ezért általában figyelembe veszem a példaképeim tapasztalatait a termékek terén is.

Továbbképzések

Természetesen járok továbbképzésekre. Férfi fodrászként dolgozom, ezért engem a férfi hajvágás és a modern barbering érdekel. Ezzel szemben van, hogy eljárok női hajvágásoktatásokra is. Magyarországon rengeteg szaktekintély van, ezért elsősorban olyan fodrászok képzéseit választom, akikre felnézek.

Szilágyi Martin

Kezdetek

21 éves vagyok és Budapesten élek. Fodrász tanulmányaimat 2020 szeptemberében kezdtem Budapesten, a Schwarzkopf Professional Akadémián. A fodrászat már kisgyermekkorom óta érdekelt, de komolyabban csak 17 éves koromban kezdtem el vele foglalkozni a gimnáziumi éveim alatt.

Fodrászati tanulmányok költségei

Az iskola elkezdésével időt és pénzt nem sajnálva indultam el a fejlődés útján. A tandíj mellett a rengeteg fodrászkellék és gyakorló babafej összesen több mint 1 milló forintomba került.

Az anyagi részében teljes mértékben a szüleim támogattak. Nélkülük egészen biztos vagyok benne, hogy nem sikerült volna, hiába dolgoztam az iskolával párhuzamosan fodrásztechnikusként. A rengeteg tanulásnak meg is lett az eredménye, hiszen a bizonyítvány megszerzése után nem egészen egy hónappal már a Heiszler szalonban dolgozhattam.

Vendégkörépítés

A legfontosabb egy biztos, bizalmat szavazó vendégkör kiépítése. Ennek érdekében már az első perctől kezdve próbálom az online felületeken tudatosan felépíteni a portfóliómat. Folyamatosan posztolom a különböző munkáim, és lehetőségeimhez mérten több felületen is megosztom őket. Így leendő vendégeim már a találkozásunk előtt is megbizonyosodhatnak a tudásomról.

Anyaghasználat

A frizurák elkészítése nem csak a fodrászon múlik, hanem a felhasznált anyagokon is. Fontos számomra, hogy a legjobb hajfestékeket és hajápolókat használjam, amiket én a Schwarzkopf Professional-nél találtam meg.

Továbbképzések

A legfontosabb a szakmában a folyamatos fejlődés és önmagunk képzése. Erre én is nagyon nagy hangsúlyt fektetek; 1-2 képzésre legalább minden hónapban elmegyek Heiszler Ivett támogatásával. Festéstechnikákról és kreatív hajvágásokról szóló oktatásokra egyaránt járok, mert mindkét terület ugyanolyan fontos. Hiszem azt, hogy egy jó frizura nem csak egy vágáson vagy egy festésen múlik, hanem a kettő tökéletes összhangján.

Vinczéné Pintér Boglárka

Kezdetek

26 éves vagyok. 2021-ben, Szegeden végeztem el a fodrásziskolát. Korábban egyetemre jártam, de ahogy elvégeztem, azzal szembesültem, hogy egy diákmunkával többet keresek, mint a diplomámmal. Így elkezdtem azon gondolkozni, hogy mihez is kezdhetnék.

Akkor eszembe jutott, hogy már az érettségi tájékán felmerült bennem, hogy elmegyek fodrásznak, csak a szüleim egyetemre küldtek. Amikor gyerek voltam, a nagyszüleim szomszédja fodrász volt, és én mindig csodálattal néztem a munkáját. Sokáig játszottam azt, hogy “szalont nyitottam” a nagyszüleim garázsában, mindig valaki haját fésülgettem.

Visszatértem a gyerekkori álmomhoz.

Fodrászati tanulmányok költségei

Az egyetemi éveim alatt folyamatosan dolgoztam. Így amíg a fodrászsulit csináltam nem is hagytam abba, és szépen lassan a diákmunkás fizetésemből finanszíroztam mindent. A szüleim is igyekeztek támogatni.

Az átlagos keresetem akkor 130 ezer forint volt, ennek a nagy részét a végzés előtti utolsó hónapokban az eszközök, anyagok beszerzésére fordítottam. Volt, hogy pár napig 0 forintom maradt a következő fizetésemig.

Szerencsére akkor már a férjemmel jegyben jártunk, így ha kellett ő tudott támogatni. Sosem számoltam össze, hogy pontosan mekkora összeg volt a suli, de kb 500.000-1.000.000 forint közé tippelném a képzés és az eszközök árát. A vállalkozás megkezdéséhez (alapkészlet megvásárlása, szalonbérlés, könyvelő kifizetése) pedig szintén egy ekkora összeg kellett.

Vendégkörépítés

Még a tanulóéveimben elkezdtem az ismerősök között meghirdetni, hogy gyakorlási célból ingyen hajvágásra jöhetnek hozzám. Ők voltak az első vendégeim és azóta is azok maradtak. Már akkor létrehoztam egy külön Facebook- és Instagram-oldalt, ahol az elkészült munkáimat megosztottam. Amikor elindítottam a vállalkozást, rengetegen találtak meg így, ráadásul a mai napig sokan érkeznek hozzám az oldalaim miatt.

Végül a Google-be is regisztráltam a vállalkozásomat, így a Google Maps-nek köszönhetően is sokan érkeznek hozzám. Korábban rengeteg akciót és nyereményjátékot hirdettem, valamint rendezvényekre is ajánlottam fel ajándékutalványokat (pl. óvodai bál, bölcsészbál, stb.).

Anyaghasználat

A termékek kiválasztásánál fontos szempont volt számomra, hogy minőséget képviseljen, a festékeinek szép színei legyenek és ár-érték arányban nekem és a vendégeimnek is megfizethető alternatívát nyújtson. Továbbá előnyben részesítettem azokat az anyagokat, amiket könnyű beszerezni.

Továbbképzések

Nagyon fontosnak tartottam, hogy a fodrászsuli elvégzése után legyen valami plusz, hogy kicsit bátrabban vágjak bele a vállalkozásba. Igyekszem minden évben egy vagy több képzésen is részt venni. Most aszerint igyekszem képzéseket választani, hogy mik azok a területek, amikben fejlődni szeretnék, mennyit kell utazni hozzá, stb.

Minden alázattal teli út egy biztos vendégkör kiépítéséhez vezet

Ahogyan olvashattad, minden válaszadó fiatal pályakezdő, akik között ráadásul sokan épp a koronavírus-járvány kezdetén álltak munkába. Ennek ellenére nem adták fel, és az álmaik megvalósításáért minden pénzünket és energiájukat a fodrászat iránti szeretetükbe fektették. Így ez az apró – de annál jelentőségteljesebb – körkép, számunkra újra megbizonyosodást adott arról, hogy a siker kulcsa még mindig a szakma iránti és az emberek felé tanúsított alázatban rejlik.

Imádod a szakmád? Küzdj érte!