Keresés

5 tökéletes vendégtípus a fodrászatban

5 tökéletes vendégtípus a fodrászatban – Így válhatsz a legtökéletesebbé!

Ebben a témakörben képtelenség egy általános törvényszerűséget megalkotni, hiszen ahány fodrász, annyi vendég, és ahány vendég, annyi személyiség. Mi most mégis összeállítottunk egy kisebb listát a legmeghatározóbb vendégtípusokról. Hogyan válj a fodrászod tökéletes vendégévé? Mutatjuk!

Tükröm, tükröm mondd meg nékem, milyen vendég vagyok én a fodrászszékben? Mutatjuk az 5 legmeghatározóbb vendégtípust, akik csak megfordulnak a fodrászatban.

5 tökéletes vendégtípus a fodrászatban

1. „A szakmabeli” vendég

Bizonyára már te is kerültél abba a helyzetbe, mikor a laikus vendég jobban tudja mindazt, amit te évekig tanultál. Ez a típus minden bizonnyal már együtt született a fodrászszakma nagyágyúinak agyával és tapasztalataival, akinek az Istenért sem fogod tudni megmagyarázni, hogy amit ő igényel, arra nincs lehetőség. Nem azért, mert béna vagy, vagy esetleg a fodrásziskola ezen részénél éppen hiányoztál, hanem azért, mert az ő hajával ez a dolog egész egyszerűen nem megoldható. Sem a kedves vendég fejformája, sem a haj mennyisége, de úgy körülbelül semmi nem hasonlít az általa hozott képen látható frizurára. De azért ő csak mondja, és mondja, és mondja, te meg szépen lassan átadod az ollót a kezébe és hazamész egy jót sorozatozni.

2. A „Bocsi, de kések!” vendég

Ha az emberek kapcsolati igényeit Maslow-piramis mintájára építenénk, akkor valamelyik alappillére mindenképp a kölcsönös tisztelet megadása volna. Ezzel ellentétben, rengetegszer szembesülünk azzal, hogy sem a lényünket, sem a munkánkat, sem az időnket nem tisztelik a vendégek. Kifogás pedig mindig és mindenre akad. Általános iskolában még komikusan hatott a „kutya megette a leckémet” történet, de azért tanuljuk meg vállalni a felelősséget, és tisztelni mások idejét!

3. A barátnő vendégtípus

Nem, nem a tipikus értelemben vett barátnő, sokkal inkább az, aki annak tekinti magát. Pedig bizony van egy lélektani határa annak, hogy mi az, ami még szimpatikus, és mi az, amihez már semmi közünk sincs. Jó az a feltétlen bizalom, de vannak olyan diskurzusok, amik legalább annyira nem illenek egy fodrászszalon falai közé, mint egy tárgyalás kellős közepére.

4. A lélekszemetelő vendég

Te is érezted már, hogy egy akkumulátor vagy, aki emberek hatására feltöltődik, inspirációt nyer, vidámabbá válik? Oké, akkor azt is tudod, hogy léteznek az energiavámpírok, akik viszont pont ennyire szívják le az energiádat és életkedved. Nem kell itt feltétlenül egy rossz személyiségtípusra gondolni, hiszen ez a személy lehet nagyon kedves és aranyos, csak egy dolgot felejt el: a fodrász, se nem a lelki szemetesládája, de még csak a pszichológusa sem. Sajnos sokan hajlamosak a szépségszalonokban levezetni frusztrációikat, mert a munkahelyükön, vagy a családi életükben jelenleg káosz uralkodik. Érthető, hogy mindenkinek szüksége van a leengedésre, a problémák és gondok kicsacsogására – de akármilyen empatikus is egy szakember – ő akkor, és abban a pillanatban van a munkahelyén, ahol neki is fontos a nyugalom és lelki béke.

5. A tökéletes vendég

Gyakorlatilag ő az a személy, aki nem létezik. Tökéletes vendég nincs, ahogy tökéletes szakember sem. De szerencsére léteznek azok a vendégek, akikkel valamiért hihetetlenül jó módon működünk együtt. A tökéletes vendég elfogadja, hogy a frizura, a hajvágás nem az ő szakterülete. A tökéletes vendég felismeri azt a lélektani határt, amelyről még kellemesen és gördülékenyen tudunk beszélgetni. A tökéletes vendégre számíthatsz a későbbiekben, akkor is, ha tudod, hogy ő is ugyanolyan tökéletlen, mint bárki más.

Forrás: ittitt és itt

Képek: Pinterest és itt

Te mivel egészítenéd ki a sort? Írd meg nekünk, várjuk!