Keresés

Fodrász-vendég kettős mérce: mindig az egészségünk legyen a prioritás!

Egészségünk a fodrász-vendég kapcsolatban is elengedhetetlen!

Emberek vagyunk, olykor hibázunk, olykor pedig szépségipari szolgáltatóként/vállalkozóként mi is lebetegszünk, ami óhatatlanul ki fog hatni a szakmára. Időpontok megcserélésével és mindkét fél számára kellemetlenséggel jár. Ilyenkor derül ki igazán, hogy mely fodrász-vendég kapcsolatban beszélhetünk kölcsönös tiszteletről és alázatról. Hogyan működik tehát a kettős mérce? Hogyan orvosolhatnánk? 5+1 tipp annak érdekében, hogy sose felejtsd el, mindig az egészséged a prioritás!

Fodrász-vendég kettős mérce: a vendégnek mindig igaza van?

Minden olyan szakmában, ahol szolgáltatást nyújtunk első szabályként azt tanítják, “a vendégnek mindig igaza van.” De valóban így lenne? A mai generációk már egyre kevésbé nevelkedtek konzervatív normák között. Ahogyan az individualista szemlélet nyer teret magának, egyáltalán nem ilyen egyértelmű a forgatókönyv. Igenis vannak olyan helyzetek, amikor a vendégnek nem önös érdekeit és frizurájának milyenségét kell előtérbe helyeznie, hanem azt, hogy a másik kimerült és ugyanúgy nem volt lehetősége korábban lemondani az időpontot.

Természetesen ez fordított helyzetben is igaz lehet. Amíg a szolgáltatónak rosszul esik az ilyen esetben történő szemrehányás, ugyanúgy a vendég is elszenvedheti ugyanezt a helyzetet. Gondoljunk csak a “ha még egyszer lemondod, nem áll módomban újra fogadni” vagy a “fizesd ki a szolgáltatás árát, mert ilyen gyorsan nem találok a helyedre már senkit” és hasonló kijelentésekre. Persze, akinek nem inge…! Az egymásra mutogatás helyett viszont az arany középút megtalálásának, a közös kompromisszum kialakításának és az egymás iránti tiszteletnek kell elsődlegesnek lennie. De hogyan kezdj ehhez hozzá?

5+1 tipp fodrászoknak az egészségük érdekében és a kompromisszum kialakításában

#1 Adj magadnak minimum két nap szabadságot!

A szakma szerelmeseiként pillanatok alatt azon kapod magad, hogy heti 5 nap helyett 7-et töltesz a szalonban, azt is túlórákkal kiegészítve. Mert miért ne? Pedig bizony meg kell húzni azt a bizonyos határt, főleg, hogyha édesanyaként/édesapaként is helyt kell állnod a család életében.

Pro tipp: ajándékozd meg magad a hétfőkkel, és soha többet nem fogod Garfield módjára utálni ezt a napot!

#2 Kooperálj kollegáiddal!

Sokan nem saját szalont üzemeltetnek, amellyel nincs is semmi probléma. De ha mégis így van? Van egy pro tippünk: saját üzlet tulajdonosaként Te is merd ajánlani kollegáidat, akikben megbízol! (Természetesen előtte egyeztess vele, mielőtt két pislogásra sem marad ideje! 🙂 ) A problémamegoldásért vendéged igazán hálás lesz, ami aztán elmélyítheti a kapcsolatot és a lojalitást. Hidd el, amint meggyógyulsz, újra a te fodrászszékedben ül majd!

#3 Előzd meg a problémát!

Persze, könnyű azt mondani! Maximális teljesítés és az egytől-egyig minőségi frizurák elkészítése mellett nehéz arra gondolni, hogy még plusz dolgokra is koncentráljunk, pláne magunkra. Ezek pedig apróságok, olyanok mint a vitamin bevitele, a napi 3 liter víz elfogyasztása és a tápanyagokban gazdag ételek kiválasztása. A napi 8-10-12 órákhoz szükség van a megfelelő energiabevitelre.

Pro tipp: tarts minimum egy órás ebédszünetet, amelyben pihensz és feltöltődsz! Nincs az a pénz, amely megérné, hogy felülírd ezt az időt!

#4 Válogasd meg a vendégkörödet!

Egy ideális világban ezt mondani sem kéne, de tökéletes dolgokról aligha beszélhetünk. Sok szépségipari szakembernek szegeztük már oda az ehhez hasonló tanácsot, amelyre sok esetben az volt a válasz, “nem biztos, hogy megtehetem, ebből élek.” Viszont ha így reagálsz erre a dologra, akkor automatikusan a mártír szerepbe helyezed magad. Ezt az utat választottad, tény. Meg kell élned belőle, ez is tény. Viszont ha hosszútávon gondolkodsz, vajon melyik a kifizetődőbb?

  • Betegen, dekoncentrált módon kiadni a kezeid közül a frizurát – ami vendégkör veszteséggel, ezáltal rossz hírnévvel és a fájdalmaid elfajulásával járhat -,
  • vagy kipihenten megalkotni a csúcsszuper frizurát, amely ennek éppen az ellenkezőjét hozza vissza?

Na, ugye.

#5 Légy őszinte a kezdetektől!

A vendéggel való kapcsolat egy hosszú folyamat és közös munka eredménye, amelyben Te is ugyanakkora szerepet játszol, mint ő. Szükség van arra, hogy már a kezdetektől hangsúlyozd, mi számodra az elsődleges az életben. Nem baj, ha őszinte vagy és azt mondod, hogy ez nem a munka, hanem az egészséged! Ebben az esetben sokan a gyermek kártyát húzzák elő – teljesen jogosan -, de mi van akkor, ha ezen túlgondolva mi magunkat helyezzük előtérbe? Ettől nem önzővé válsz, egyszerűen a gyermeknevelés sem működik úgy, hogy az ágyból lázasan kiabálsz.

#5+1 Készíts egy üzletszabályzatot!

Az üzlet szabályozása nemcsak abban áll, hogy kitérsz a különböző szolgáltatást üzemeltető törvényekre. Ugyanolyan fontos, hogy már a vendéggel való kapcsolat elején leszögezd, te is megbetegedhetsz, számodra is van halaszthatatlan dolog, amely azzal jár, hogy le kell mondanod az időpontot. Ezt pedig igenis leírhatod, mondatokká formálhatod és kitűzheted a szalon falára, majd probléma esetén hivatkozhatsz rá. Ha nincs szabadnapod pótolni a frizura elkészítését, tanácsos valamilyen kedvezménnyel honorálni a vendég türelmét és megértését. Például engedhetsz a szolgáltatás árából, felajánlhatsz egy ingyen hajápolást kiegészítésként stb. Hidd el, nem fog panaszkodni és szívesen visszatér majd hozzád!

NINCS MÉG ÜZLETSZBÁLYZATOD? HA SZERETNÉD, A KÖVETKEZŐKBEN EZZEL KAPCSOLATBAN IS KÉSZÍTÜNK EGY ÖSSZEÁLLÍTÁST!

Képek: Pinterest

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)