Keresés

Kiégés a fodrászatban - 10 tipp, hogy kiküszöböld

Egyre többeket érint a kiégés a fodrászatban is!

Kiégés a fodrászatban – nem újdonság

Sokan gondolhatnánk, hogy az utóbbi néhány év nagyban felelős lehet a kiégésért. Járvány, gazdasági válság, politikai herce-hurca stb. Debreceni Andrea szerint azonban a kiégés mindig is jelen volt, az utóbbi évek csak rásegítettek és növelték az érintettek számot. Néhány tippel kereste meg a fodrászinfó szerkesztőségét, amelyet mi is hasznosnak találtunk, így most mindenkivel megosztjuk ezeket a gondolatokat!

Andrea 36 évesen lett fodrász, de saját fodrászánál is azt tapasztalta, hogy túlhajtja magát és képtelen kizárni a külső tényezőket. Arról nem is beszélve, hogy sok szakma elkezdésekor az emberek nem mérik fel, hogy mivel jár az adott szakma, futószalag-szerűen kezdenek el dolgozni az emberek, így pedig hamar kiégnek. Ez igaz a fodrászokra is: minél gyorsabban, minél több ember forduljon meg a szalonban. A túlhajtás és a futószalag-munka elkerülése érdekében érdemes

 • beszélni egy szakmabelivel
 • elmenni az adott szakmára felkészítő tréningre.
Debreceni Andrea fodrász

Hogyan tartsd meg a lelkesedést?

Andreának sokat segített az, hogy a látott példák után tudatosította magával, hogy mi az, amit nem szeretne. Fontos, hogy keressünk olyan szakmai motivációkat, amelyek megtartják a lendületet, akár idősebb korra is: nagy fodrászbemutatók, képzések, a példaképek munkái.

Az is lényeges, hogy megtanuljunk nemet mondani, hiszen nem kell minden vendéget elvállalni. Természetesen ki kell alakítani egy vendégkört, utána azonban érdemes lassítani és mérlegelni egy-egy vendég esetében. Az összhang hiánya sokszor már nagyon rövid idő után látszik.

„Már kialakult, hogy egy-két alkalom után látom, hogy ki nem az én vendégem. Ilyenkor megmondom neki, hogy ez nem fog működni. Nagyon szép frizurája lehet, de azt nem nálam fogja megkapni.”

Ugyanakkor nem szabad éreztetni a vendéggel, hogy ő lenne a hibás. Sokszor mi nem tudunk megfelelni az ő elvárásainak, így nincs meg a kellő összhang.

Kiégés az oktatásokon

A fodrászoktatások kétélű fegyverek. Sokak számára motiváló egy-egy képzés vagy bemutató. Mások azonban egy mester munkáját látva azt gondolják magukban, hogy ők sosem lesznek ilyenek, nem lesznek erre képesek. Ebből is hamar következhet a kiégés.

Partnercég választásakor tehát érdemes mérlegelnünk, hogy melyik az a közösség, ahol valóban azt érezzük, hogy képesek vagyunk rá és a közösség felfelé húz. Ez természetesen azzal jár, hogy több márkát ki kell próbálni, ehhez pedig türelemre lesz szükség.

Kiégés a fodrászatban – a szalonmunka a legfontosabb

Tagadhatatlan, hogy egy fodrász számára a szalonmunka a mindennapok legfontosabb része. Így a kiégés témakörében a legfontosabb kérdés, hogy a szalonban hogyan tudjuk megőrizni a jó hangulatot.

Érdemes magunkkal vinni az oktatásokról egy-egy mondatot vagy technikát. A nyitott vendégeknél pedig érdemes ki is próbálni azokat, hiszen a kreativitás és a sikerélmény hatalmas motiváló erő. A vendégekkel való beszélgetés is visszaigazolást tud adni, hiszen nem csak a szürke hétköznapokról lehet beszélgetni, sok vendég nyitott a szakmaiságra is. Ez pedig nem csak a tudásunk elmélyítését szolgálja, hanem a vendéget is inspirálhatja, ami pedig minket hajt előre és a kör bezárul.

A fodrász-vendég inspiráció kölcsönös

Egyedül vagy többen a szalonban?

Fontos kérdés, hogy melyik szolgálja jobban a pozitív hangulatot: az egyedüli munka vagy a kollégákkal való együttműködés. Debreceni Andrea szerint ebben is meg kell találni az összhangot. Az oktatásokon felszedett motivációkból is más mondatok és technikák juthatnak eszünkbe, ha egyedül vagyunk.

„A kolléganőmmel kialakítottuk azt, hogy a héten dolgozzunk együtt is, de mindkettőnknek legyen egy-egy egyedül töltött napja. Szükség van mindkettőre.”

A vendégek sorrendje sem mindegy, azt is érdemes tudatosan beosztani, például az introvertált vendégeket hívjuk be egy egyedül töltött napra stb.

A külső körülmények kizárása

Az utóbbi időszak körülményeit nehéz figyelmen kívül hagyni: járvány, áremelkedés, KATA változás. Jogos tehát a kérdés, hogyan tudjuk ezeket figyelmen kívül hagyni?

Debreceni Andrea szerint nem figyelmen kívül kell hagyni, hanem el kell sajátítani egy olyan szemléletet, amelyre ezek nincsenek hatással. Szükség van az elfogadásra, hogy ezekkel a tényezőkkel nem tudunk mit kezdeni, de ki kell hoznunk belőle a legtöbbet. A vendégekkel pedig ezt jól kell kommunikálni, akkor pedig ők is megértőbbek és elfogadóbbak.

Fontos tényező az is, hogy a "hétköznapok sűrűje" mellett legyen egy hobbink is, ami elvonja a figyelmet a körülményekről: sport, könyv, kreatív foglalkozás, meditáció. Ezeket a tevékenységeket érdemes úgy kiválasztani, hogy támogassa a lelki egészség mellett a fizikai egészséget is, hiszen ez elengedhetetlen a jó közérzethez és a jó munkához is.

Érdemes hobbit választani

Kiégés a fodrászatban – 10 tipp, hogy elkerüld

A cikkben foglaltakat összefoglaltuk 10 tömör pontban. Íme:

 • egy szakma elkezdésekor beszélgess egy szakmabelivel
 • végezz el egy felkészítő képzést
 • ne hajtsd túl magad, tanulj meg nemet mondani
 • menj el több cég képzésére is, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbbet
 • vigyél magaddal egy-egy inspiráló mondatot vagy technikát a képzésekről
 • kommunikálj a vendéggel a saját igényeid szerint is
 • találd meg az egyensúlyt az egyedül és a társaságban töltött időben
 • sajátíts el egy elfogadó látásmódot
 • a számodra elengedhetetlen változásokat kommunikáld jól a vendégekkel
 • találj egy hobbit, amely a testi és a lelki feltöltődést is szolgálja

Reméljük, hogy a tippek sok fodrásznak segítenek abban, hogy elkerülje a kiégést. Egy szakmát hosszú ideig, akár 50 évig is lehet imádni!

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)