Keresés

Disztrófiás hajszál

Tudtad, hogy a disztrófiás hajszál a vizsgázók hajbetegsége?

A disztrófiás hajszál nem egy új keletű probléma, a fodrászok azonban sok esetben nem tudják, mivel állnak szemben, csak a nagy mennyiségű hajhullással szembesülnek. Cikkünkben igyekszünk tiszta képet adni erről a hajbetegségről Schwartz-Kiss Éva trichológus, fodrászmester segítségével.

Sokféle sztereotípia

A mai rohanó világban az emberek nagy része nem figyel magára, nem sportol, nem eszik egészségesen és stresszel, emellett fokozott elektromosság és szmog van jelen. Emiatt a szervezet kevesebb figyelmet fordít az olyan funkciókra, mint a haj, és más, fontosabb területekre összpontosít. Ezért aztán gyakran alakulnak ki hajbetegségek.

A legtöbb szakember nehezen állítja fel a disztrófiás hajszál diagnózisát, mert sok esetben nem ismerik ezt a hajbetegséget. A disztrófiás hajszálról sokan sokféleképpen vélekednek, de valójában leggyakrabban stresszes, izgulós embereknél fordul elő, főleg a vizsgázó fiatalok körében (16-24 éves kor). Ezért nevezzük vizsgahajnak is. Más korosztály esetében is előfordul, de sokkal kevésbé jellemző.

Olyan embereknél is előfordul, akik valamilyen pszichiátriai kezelés alatt állnak egy betegség vagy trauma miatt. A fodrásznál az emberek nehezen nyílnak meg az életüket illetően, egy hajgyógyásznál erre több az esély, ami szükséges is, például a disztrófiás hajszál diagnózisának felállításához. A gyermekek esetében sokszor könnyebb felismerni azt, hogy az iskolai stressz és a vizsgák, dolgozatok okozzák a jelenséget.

A disztrófiás hajszál kialakulása mögött néhány esetben pajzsmirigy alulműködés is állhat. Ilyenkor általában hajhullással kezdődik a folyamat, de később a disztrófiás hajszálak is megjelennek.

Disztrófiás hajszál

Mi is történik ilyenkor a hajban?

A haj élettartama három szakaszra osztható:

  • anagén fázis vagy növekedő szakasz
  • katagén fázis vagy nyugalmi állapot
  • telogén fázis vagyis természetes hajvesztés

Minden ember fején a hajszálak ezen életszakaszok valamelyikében járnak. A természetes hajvesztés mennyisége kb. napi 60-100 szál.

A növekedési fázisban a stressz hatására nem tud megfelelően hidratálódni a haj. Ilyenkor egy nagyon vékony, törékeny, gyenge hajszál alakul ki, amely rendellenesen göndörré válik. A hajhagyma nem kapja meg a megfelelő tápanyagokat ahhoz, hogy egy egészséges hajszál alakulhasson ki. A katagén fázis ennél a hajszálnál elő sem fordul, hanem azonnal a telogén (hajhullás) fázisba kerül, mivel a hidratáció nem megfelelő.

Disztrófiás hajszál – milyen mennyiségben lehet jelen?

Kezdetben minimális mennyiségben fordul elő a fejbőrön (kb. 5%), ha azonban kezeletlenül marad, vagy valaki nem veszi észre (mivel leggyakrabban a haj hátsó részén jelenik meg), akkor egyre több lesz. Maximum kb. 20%-ban lesz jelen a fejbőrön disztrófiás hajszál, ennél magasabb aránnyal nem kell számolnunk. Ezek a hajszálak nagyon gyorsan kihullanak, így pedig egy erőteljes hajhullás, kopaszodás kezdődik el. A legtöbben ekkor veszik csak észre a problémát.

„A hajhullás okait mindig nehéz megállapítani. Sok esetben genetikai okok is állhatnak a háttérben, de a disztrófiás hajszál esetében nem beszélhetünk hajlamról, csakis az egyén szorongásáról.” – Schwartz-Kiss Éva trichológus, fodrászmester.

Schwartz-Kiss Éva hajgyógyász

Hogyan kezeljük a problémát vagy előzzük meg a disztrófiás hajszál kialakulását?

Természetesen a legkézenfekvőbb megoldás a stresszmentes életmód, ám ez koránt sem egyszerű, mivel sok ember magába fojtja a problémáit. Ha már jelen van a disztrófiás hajszál, akkor érdemes kezelni a már meglévőket, a további romlás érdekében pedig felderíteni a stressz mögött álló okokat.

Minden esetben forduljunk trichológushoz a diagnózis felállításához. Ilyenkor egy mikrokamerával vizsgálják meg a fejbőrt, a hajhagymát és a hajat, a pontos diagnózis csak ez után állítható fel. A disztrófiás hajszállal rendelkező fejbőrök esetében vérbőség sem figyelhető meg, így érdemes energetizáló kezeléseket alkalmazni (pl. Rising termékcsalád).

A kezelések több lépésből állnak:

  • fejbőrtisztító folyadék
  • sampon
  • vérbőséget okozó szérum
  • hajerősítők.

Ezeket a gyógynövényes kezeléseket szalonkezelésként vehetjük igénybe, de kérhetünk egy szűkített otthoni kezeléscsomagot is, amelyet kúraszerűen érdemes alkalmazni, vagyis legalább három hónapon át.

Milyen eredményt várjunk a kezelésektől?

A disztrófiás hajszálak mindenképp kihullanak. A támogató, hidratáló kezelések csupán a tüneteket enyhítik, támogatják a fejbőrt, hajhagymákat. Elsőként azonban a belső dolgokat kell rendbe hozni és megkeresni a stressz vagy szorongás forrását.

Belső kezelést is érdemes alkalmaznunk C-vitamin, D-vitamin, cink és szelén formájában. Ezek a vitaminok és ásványi anyagok is fontosak a haj számára és egyébként is egészségesek a szervezetnek.

További fodrásztartalmakért böngéssz az oldalon, ha pedig tetszett a cikk, lájkold és oszd meg másokkal is! 🙂