Keresés

Hajápolás természetesen – válaszd a gyógynövényeket!

Ha a "hajápolás természetesen" mellett teszed le a voksot, akkor ne is menj tovább!

Sokunk fejében megfordulhat a kérdés, hogy miképpen ápolhatnánk a hajunkat és a fejbőrünket természetesen, pusztán a gyógynövények erejével. Szerencsére manapság már rengeteg természetes alapanyagú hajápoló készítmény áll rendelkezésre, de aki még jobban közel szeretne kerülni a természethez, az választhatja az indiai orvostudomány vagyis az Ájurvéda eszközeit is!

Örök kérdés, hogy mivel ápoljuk a bőrünket és a hajunkat. Jót tesz-e és valóban hatékony-e a sok bőrünkre felvitt kemikália. Érdemes-e egyáltalán ezekbe fektetni. Nos, akármelyik állásponton is legyünk, az bizonyos, hogy meg kell válogatnunk a bőrünkkel érintkező szereket.

Professzionális hajápolás vagy gyógynövények?

Aki a professzionális, de ugyanakkor természetes hajápolást használná, azoknak rendelkezésre áll számos olyan márka, amelyek fenntartható forrásból származó összetevőkkel dolgoznak, vegán termékeket kínálnak és kemikáliák helyett megőrizték a növényekből kivont természetes gyógyhatású anyagokat.

Ilyen termékekről írtunk már: Originals & Minerals, Biolage és Everygreen.

Aki azonban jobban kedveli a házi és költséghatékony megoldásokat, az tehet egy kísérletet az Ájurvéda módszereivel. Fontos hangsúlyozni, hogy ez a természetgyógyászati ág elsősorban a megelőzésre hivatott, illetve manapság (a technológia fejlődése miatt is) leginkább a hagyományos orvoslás, illetve a hagyományos szépségipari szerek kiegészítéseként használják.

Ájurvédikus gyógynövények

Az Ájurvéda önmagában tehát csupán egy módszer, amellyel megelőzhetők, illetve javíthatók bizonyos állapotok, kóros problémával azonban mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni!

Ezeket ajánlja az Ájurvéda hajápolására

Az Ájurvéda elvei szerint a haj a csontszövet része, ezért fontosnak tartja a megfelelő ásványi anyag bevitelt. A Kalcium, magnézium és cink jó hatást gyakorolhat a hajra.

Ezeket az ásványi anyagokat élelmiszerek segítségével is bevihetjük a szervezetbe. A kókusz, az alma és a káposzta rendszeres fogyasztása javallott. Az Ájurvéda ezen kívül reggelente a szezám mag fogyasztását ajánlja a haj megfelelő állapotának fenntartása érdekében. A kókusztej és a kókuszvíz fogyasztása szintén jótékony módszer lehet otthoni hajápolás szempontjából.

Hajápolás természetesen, gyógynövényekkel

Bhringaraj

Az indiai orvoslás nagy hangsúlyt fektet a gyógynövényekre. Ezek között van néhány olyan, amely kifejezetten a hajápolásra javallott. Ilyen például a Bhringaraj. Ezt a gyógynövényt olaj formájában érdemes felvinni a hajra. Az Ájurvéda szerint sűrűvé és sötétté teszi a hajat, megelőzi a korai őszülést és hajhullást.

Brahmi

Hasonló hatásokkal rendelkezik a Brahmi is, ismertebb nevén ázsiai gázló. A haj szempontjából elsődlegesen hajhullásra ajánlják, de jó hatással van az agy működésére is. Szintén olaj formájában javallott, de tablettaként vagy teaként is több helyen kapható.

Brahmi

Amla

A harmadik gyógynövény, amelyet az Ájurvéda ajánl a hajra, az az Amla. Ez az egyik legnépszerűbb indiai gyógynövény. Általános fiatalítószerként tartják számon. Kiváló C-vitamin forrás, dúsítja a hajat és erősít minden egyéb szövetállományt.

Az amlából és sok más gyógynövény keverékéből készítenek egyébként egy Chyavanprash nevű lekvárt vagy zselét, amely az indiai gyógyászat egyik legalapvetőbb orvossága. A hajra az amlát szintén olaj formában érdemes felvinni.

Az Amla sokoldalú gyógynövény

Természetes hajmosás

Az Ájurvéda gyakorlói közül néhányan a hajmosást is igyekeznek sampon helyett gyógynövényteákkal megoldani pl. kamilla, citromfű vagy menta.

Ezek a megoldások nem tartalmaznak kemikáliákat és általában a környezetet is védik, de ez persze terméktől függ. Amennyiben ki szeretnéd próbálni ezeket, körültekintően válassz a termékek közül. Ha pedig bármilyen allergiás reakciót tapasztalsz vagy a hajjal kapcsolatos tünetek erősödnének, akkor keress fel egy szakembert.

Az Ájurvéda általában kíméletes módszer, de a reakciók egyénfüggők lehetnek. A hatást pedig lassabban fejtik ki ezek a szerek, mint a professzionális hajápolók, így az eredménnyel várj néhány hetet és folytasd a kezelést, ha nincs heves reakció.

Ha hasznosnak találtad a cikket, böngéssz tovább az oldalon!🙂

Képek forrása: itt, itt, itt és itt

Felhasznált irodalom: Dr. David Frawley & Dr. Vasant Lad: Gyógynövények ájurvédikus útmutató (Édesvíz kiadó), Dr. Vasant Lad: The Complete Book of Ayurvedic Home Remedies (Three Rivers Press)

A szakirodalom szerzőinek munkásságáról és az Ájurvédáról bővebb információ itt, itt és itt!