Keresés

A fejbőr betegségei - áttekintés

A fejbőr is ki van téve számos betegségnek, amelyekről itt olvashattok!

Cikksorozatunk előző részében Szabó Anikó hajszakértő útmutatásait követve megtudhattuk, milyen az egészséges fejbőr és haj, valamint mit tehetünk ezek egészségének megőrzéséért. Mit tehetünk abban az esetben, ha már kialakult egy rendellenesség a fejbőrön?

Ahogy korábban írtuk, a legfontosabb a megelőzés. Nagyon oda kell figyelnünk hajunk és fejbőrünk egészségére, hiszen a vitalitását vesztett, roncsolódott hajat sokszor nehéz helyreállítani. Néhány esetben hajépítésre is szükség lehet. De ne csüggedjünk, ha már kialakult egy-egy rendellenesség. Néhány, a megelőzésre vonatkozó gyakorlati tanács elöljáróban, amely könnyen követhető:

  • megfelelő táplálkozás
  • folyadékbevitel (jó minőségű ivóvíz)
  • bőrbarát kozmetikumok használata (érdemes elolvasni a csomagoláson az összetételi listát)
  • kíméletes hajmosás

Amikor ezeken túl, mégis problémánk adódik a fejbőrünkkel, hajunkkal, mindenképpen érdemes felkeresnünk egy fejbőr és haj szakembert. Előfordulhat, hogy nincs szó komolyabb betegségről, csupán a nem megfelelő kozmetikumok következménye vagy egy kisebb allergiás reakció tapasztalható. Ennek ellenére, a tisztánlátás érdekében szakértőtől kell, hogy tanácsot kérjünk. Nézzük meg pár példán keresztül, milyen betegségekkel állhatunk szemben:

A hajas fejbőr betegségei

Sebacea: Kezdeti stádiumban még alig észrevehető. A vendég esetleg csak húzódó fejbőrre panaszkodik. A hajtöveknél csapzott állapot vehető észre. Ez ellen leggyakrabban zsírosodás elleni sampont használnak, hibásan! Hidratáló samponra van szükség, hidratáló pakolásra és gyakoribb hajmosásra.

Előrehaladottabb állapotban a csapzott megjelenés már erőteljes és megjelenik a hajszag. Szintén hidratáló sampon és pakolás javallott és érdemes előkezelő szereket: nyugtató hajszeszt vagy ecsetelőt is felvinni.

Seborrhea: A fejbőr szarurétege megvastagszik, általában zsírszagú a haj és megjelennek a felrepedt hámdarabok. Előkezelő ecsetelő szükséges, valamint antioxidáns sampon és C-vitaminban gazdag pakolás. Előrehaladott esetben a hajhagymák már a zsírral táplálkoznak, amely gyors elhaláshoz vezet, mosáskor könnyen hullik a haj.

Seborrhea

Zsírtalanító, kímélő ecsetelő javallott és korpásodás elleni kezelést is alkalmazhatunk, mert a corina bacterium acnes (zsíros korpa) általában megtalálható a fejbőrön. A fejbőr hidratálása is elengedhetetlen. Otthoni használatra fertőtlenítő készítmények szükségesek.

Korpa: A korpa körül sok tévhit kering. Igazság szerint a tünetet gomba okozza és a fejbőr nem zsíros, inkább matt és izzadságszagú. A hám nem lepergő, hanem porzó jellegű. Érdemes a tünetekkel bőrgyógyászt felkeresni.

Oedema: A fejbőr több helyen felpuhult, vizes. A felhalmozódott mérgező anyagok a kötőszövetben tárolódnak, lassítva a vérkeringést és a tápanyagellátást. A keringés fokozására olajos masszázs alkalmazható, amit a vendégnek otthon napi szinten érdemes végeznie.

Psoriasis: A pikkelysömör vagy psoriasis genetikai hordozású bőrbetegség, amelytől egyre több ember szenved. A szemmel látható képletet le kell oldani, de nem savval lemaratni. Amíg a zsíros korpával fertőzött, vérző képlet nagyon vastag, addig nem szabad vegyszert felvinni a hajra. A kímélő fellazítás, majd leoldás mellett korpásodás elleni kezelés javasolt.

Psoriasis vagyis pikkelysömör

Összefoglalva

Elengedhetetlen tehát, hogy pontosan és idejében felismerjünk egy-egy rendellenességet a fejbőrön. Ahhoz, hogy megfelelően kezeljük, tanácsokat adjunk vagy szakemberhez irányítsuk vendégeinket, nekünk is tisztában kell lennünk és tudnunk kell különbséget tenni az egyes betegségek között. A nem megfelelő bánásmód vagy a fodrász általi figyelmetlenség ronthat egy adott állapoton.

Cikksorozatunk utolsó részében a haj esetleges betegségeit és a fejbőr valamint a haj öregedését és annak megelőzését tárgyaljuk meg.

Szakmai segítség: Szabó Anikó (gyógyfodrász, trichológus, hajanalitikus oktató, a fejreflexológia megalkotója)

Ha tetszett a cikk, böngéssz tovább az oldalon!🙂

Képek forrása: Medifleur, Gettik, Pipionshop