Keresés

Fejbőr és a haj ápolása a mindennapokban: szép haj mindenek felett

A haj ápolása során nem csak a haj maga, de a fejbőr is rendkívül fontos.

Cikksorozatunkban bemutatjuk, milyen praktikus megoldásokkal ápolható a hajas fejbőr és a haj a mindennapokban.

Nem is gondolnánk, ám a hajápolás már ott elkezdődik, hogy tiszta kézzel nyúlunk a hajunkhoz, arcunkhoz és fejbőrünkhöz. Nézzük meg közelebbről, mi adhat igazán táptalajt a fejbőr betegségeinek:

Ahogy nagyon sok más rendellenesség, a fejbőrbetegségek is az immunrendszer gyengeségére utalnak. Egészséges haj pedig csak egészséges fejbőrből nőhet, ezért a legfontosabb, hogy a a fejbőrápolásra is fordítsunk figyelmet, amennyire csak lehet. Sokan talán nem tudják, de az emberek többségénél a fejbőrön tapasztalható elváltozások valamilyen nem bőrbarát behatásnak a következménye. Az irritáció, majd az azt követő allergia azonban látható tünetek nélkül is jelen lehet.

Sokszor allergiás reakcióról van szó

Az allergia alapvetően akut formában vagy később tartós elváltozással járó tünetekkel fordulhat elő. Ezek gyakran lehetnek

 • gennyes tüszők,
 • nedvedző, hámló összefüggő vagy szekciós területek,
 • színváltozással járó cellulitisz,
 • súlyosabb esetekben pikkelysömör
 • vagy akár már foltokban jelentkező hajritkulás,
 • teljes hajhullás.

Ezeket a reakciókat sokszor a véráramba bekerült testidegen vegyszerek vagy a bőrrel érintkező, felszívódó kemikáliák, sokszor oldatok okozzák. Hajápolási rutinunk során tehát – végezze azt akár fodrász vagy mi magunk, – az egyik legfontosabb tényező a jó minőségű bőrbarát anyagok használata.

A haj minősége és az emésztés, az anyagcsere összefügg

Mint már említettük, a rendellenességekért elsősorban az immunrendszer, ennek a sejtállománya, és a felszívódás problémái a felelősek. Bizony az emésztésünkkel a hajunk és fejbőrünk állapota is összefügg. A bélbolyhok állapota fontos, amelyeken keresztül a különböző vitaminok, ásványi anyagok felszívódnak, nagyban hozzájárulnak a haj és a fejbőr állapotához. Ápolni tehát nemcsak a hajunkat, de emésztésünkön keresztül az immunrendszert is kell. Ennek érdekében kerüljük a nem természetes csomagolású, úgynevezett védőgázas termékeket, vagy például a közkedvelt pácsóban érlelt húsokat.

Fontos, hogy ne az éhséget csillapítsuk, hanem a testet tápláljuk. Ezt megtehetjük olyan fehérjeforrásokkal, mint például a hüvelyesek, a zab, a rozs, a köles vagy az olajos magvak. Aki ezekre érzékeny használhat különböző friss vagy szárított fűszereket: menta, citromfű, rozmaring, ánizs, kardamom, szegfűszeg vagy borókabogyó. Ezek nemcsak a hajápolást segítik, de a hormonháztartásra is jótékony hatást gyakorolnak. A folyadékbevitelre is érdemes figyelni. Legjobb 2-3 liter vizet több kisebb adagban elfogyasztani, esetleg citromlével, gyömbérrel és mézzel ízesíteni. Az immunrendszert erősítsük még megfelelő mennyiségű és jó minőségű C-vitaminnal is.

Az egészséges fejbőr fenntartásában a C-vitamin is segít

Amikor az immunrendszer testidegen anyagokkal találkozik, nagy tehernek van kitéve. Sok sejt szinte el is pusztul a nagyfokú védekezés következtében. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, a haj- és fejbőrápolást bőrbarát kozmetikumokkal érdemes végezni. Már elődeink évszázadokra visszamenőleg is tudták, hogy bőrön keresztül lehet gyógyítani, de gyilkolni is.

Mit szükséges feltétlenül tudnunk a hajas fejbőrről?

A fodrászok bizony sokszor találkoznak sebes, porzóan vagy lapokban hámló, akár kellemetlen szagú fejbőrrel illetve olyan hozzá tartozó hajjal, amelyet nagyon nehézkes karbantartani és ápolni. Azonban tudnunk kell, hogy minden rajtunk, fodrászokon és a vendéggel való együttműködésünkön múlik.

Milyen az egészséges fejbőr?

 • Halvány rózsaszín (az arc színhez hasonló),
 • rugalmas, nem lehet összecsípni,
 • dörzsölésre nem pirul, nem fájdalmas,
 • csupán szemmel nem látható mértékben hámlik.

Milyen az egészséges haj?

 • Rugalmas,könnyen fésülhető,
 • nem töredezett,
 • minden állapotban fényes,
 • nem lehet rá tartós csomót kötni.

Ezeket minden fodrásznak tudnia kell, amikor ránéz egy fejbőrre és hajtömegre. Tudnunk kell, mikor milyen termékekkel, szerekkel nyúljunk az adott vendég fejbőréhez, vagy éppen mikor nem szabad elvégezni a vegyszeres kezelést. Még akkor sem, ha a vendég ragaszkodik hozzá!

Gyakorlatias hajápolás

Egy fodrásznak muszáj figyelmet fordítania a bőr felszínén található savköpeny jelenlétére. Az első ellenőrizendő dolgok közé tartozik.

Mi az a savköpeny?

A savköpeny a védekezést biztosítja a kórokozókkal szemben, ügyel a fejbőr hidratáltságának egyensúlyára. A fodrásznak ezt az ápoló természetes anyagot rá kell fésülnie a hajra akkor is, ha a haj már megérett a mosásra. A bőrbarát kozmetikumok nem oldják le ezt a védőréteget, ezáltal csökken az irritáció veszélye, azonban a kórokozók jelentős mértékben eltűnnek.

Érdemes a fejbőrápolás során pakolást is alkalmazni, hogy a haj a maga ritmusában be tudja építeni a hatóanyagokat, illetve a hajmosás előtt előkezelő bőrvédő anyagokat is használhatunk (sok fodrász sajnos nem teszi, ideje ezen változtatni). Ezek hozzájárulnak a hajhagymák megfelelő oxigénellátásához, megakadályozzák azok drasztikus vízvesztését vagy mérgezését.

Hajmosás során a sampont érdemes vízzel hígítva felvinni a fejbőrre és az öblítés időtartamára is jobban odafigyelni. A samponon is spórolhatunk, a hajnak is jót teszünk, hiszen a sampon maradványok a fejbőrön erős irritációhoz vezetnek, amely a faggyú azonnali túltermelését, mint ellenszer, előidézheti. A balzsammal szintén bánjunk óvatosan, ne tegyük a fejbőrre, és a fésűvel se hordjuk fel oda. Ez a termék a hajszálak igényeihez igazodik.

A hajmosásra is érdemes odafigyelni

A megmosott hajat ne csavargassuk és nyújtsuk, hanem lazán csavarjuk törölközőbe. A felesleges vízmennyiséget pedig még ez előtt néhány másodperc alatt ki lehet rázogatni, nyomkodni belőle. Ezek után a haj már fésülhető és elkészíthető a frizura. Fontos, hogy először a fejbőrt szárítsuk – így visszanyeri ellenálló képességét – és csak ezután formázzuk a hajat.

Pro tipp: a tökéletes hajszárítás lépései!

Igyekezzünk profi eszközöket használni, mind a hajszárító, mind a fésű, és kefét illetően is. A nem megfelelő eszközök túlszárítják a hajat, illetve úgymond “felforralják”, megégetik a benne lévő nedvességet, amivel tartós hajszálkárosodást okozhatnak.

Javaslat a sikeres fejbőrápoláshoz

Összefoglalva tehát, mindenképp tanulmányoznunk kell a vendég fejbőrét, mert jó frizurát csak egészséges hajból lehet alkotni. Egészséges haj pedig csak egészséges fejbőr eredménye lehet. Haj- és fejbőrápolási rutinunkra tehát nagyon oda kell figyelnünk. Elsőként mindig a megelőzést tartsuk szem előtt. Cikksorozatunk következő részéből pedig megtudhatjátok, milyen betegségeket lehet megfelelő fejbőrápolással megelőzni.

Szakmai segítség: Szabó Anikó (gyógyfodrász, trichológus, oktató hajanalitikus, a fejreflexológia megalkotója)

További hasznos tartalmakért olvass az oldalon! :)

Képek forrása: Pexels, Life.hu