Keresés

Hajpakolás, avagy hogyan tápláljuk tincseinket?

Minden, amiről tudnod kell a hajpakolás általánosságairól!

Előző cikkünkben kitértünk arra, hogy a haj szerkezetének épen tartásához mindenképp oda kell figyelnünk arra, hogy milyen típusú samponnal és balzsammal mosunk hajat. Arról is írtunk, hogy a balzsam mindössze a haj külső rétegét támogatja és ápolja, ezért különbséget kell tennünk a hajpakolás és a balzsam között.

A folytatásban a hajpakolásokról fogunk bővebben beszélni. Most sem egy-egy terméket emelünk ki, mindenről általánosságban esik majd szó.

A hajpakolás a fodrászat egyik alapékszere

Mire való a hajpakolás?

A haj három részből áll: kutikulából, medullából és kortexből. A balzsam a külső réteget védi, a kutikulát. Ezzel szemben a hajpakolás már mélyebbre hatol, és a medullát igyekszik feltölteni mindenféle olyan anyaggal, amitől megnő a haj tömege, és dússá válik.

A pakolás egy sűrűbb anyag a balzsamnál. Célja, hogy megtapadjon a fejbőrön, és a hajtöveknél fejtse ki hatását, ezért a balzsammal ellentétben, ezt a haj felső részén kell alkalmazni.

A pakolás használata nem zárja ki a balzsamot, sőt! Érdemes mindkettőt használni a jobb hatásért, tekintve, hogy más-más területen segítik és ápolják tincseinket.

Mikor alkalmazd, és miként?

Az egyik alapvető hiba, amit a hajpakolással elkövethetünk, az a mindennapos használata. Fontos már a legelején tisztázni, hogy ez a fajta termék nem olyan, mint a sampon vagy a balzsam együttese – nem szabad minden mosásnál használni. A túl sok pakolás ellenkező hatást gyakorol a hajra, elnehezíti és zsírossá teszi. Az arany középút, ha a haj állapotától függően minden második vagy harmadik héten egyszer alkalmazzuk.

Mint minden szépségipari cikknél, itt is meg kell találnunk a számunkra ideális terméket és márkát. A pakolások darabonként más-más összetevőkből állnak, amik eltérő hatást gyakorolnak a hajtöveinkre. Hosszú és fáradságos út lehet, mire megtaláljuk az igazit. Íme pár alaptípus, hogy segítsük a döntést, de érdemes minden esetben fodrászunk véleményét kikérni!

  • Keratinos pakolás: a keratin a szervezetünkben (bőrünkben, körmünkben, hajunkban stb.) fellelhető fehérje, ami külső behatásokra – például hő hatására – lebomlik. Az ilyen pakolások ezt a fehérjét igyekeznek pótolni és beépíteni a haj szerkezetébe. A rendszeresen festett, szárított, vasalt hajra ajánljuk a leginkább!
  • Olajos pakolás: az olajos pakolásokat száraz, töredezett hajra fejlesztették ki. Használatukkal a haj “zsírosodni” kezd, fényessé válik. Ebben a kategóriában is meg kell különböztetnünk a különféle olajokat, amik más-más hatást gyakorolnak a tincseinkre. A kókuszolaj például a göndör, fénytelen haj kedvelt ellenszere, míg a ricinusolaj a gyenge hajszálakat éleszti újjá.
  • Argán pakolás: bár az argán is olajnak számít, szeretnénk külön csoportba tenni, és el is magyarázzuk, miért. Míg a többi olaj bizonyos területeken képes csodát művelni, addig a több ponton sérült hajra az argánpakolás a legjobb gyógymód. Az argánolaj jokerként veszi fel a harcot a tincseinkkel, a töredezett hajvégektől egészen a ritkuló hajtövekig. Magyarul kijelenthetjük, hogy minden hajtípusra alkalmazható!
A göndör fürtökre a kókuszolaj a legjobb megoldás!

Hogyan használjuk a hajpakolásokat?

Miután megmostuk a hajunkat, vigyük fel a pakolást. Fontos, hogy a hajszálakra tegyük, és kerüljük a fejbőrt, amit a sampon már megtisztított/ápolt! A pakolás felvitele után hagyjuk hatni a flakonján jelzett ideig – ez általában 10-15 perc. A nagyobb hatás elérése érdekében vegyünk fel egy zuhanysapkát, és tekerjük be törölközővel. Ez azért fontos, mert minél nagyobb hőt termelünk, annál jobban tud a pakolás beépülni a hajszerkezetbe.

A letelt idő után bő vízzel öblítsük ki a pakolást, majd tegyük fel a balzsamot a korábbi cikkünkben leírtak lapján.

Kép: Pixabay