Keresés

Hajbalzsam: mire való, és hogyan használjuk őket?

Minden, ami hajbalzsam: segítünk hogyan használd és elmondjuk, mire is jó!

A hajbalzsam és annak használata egy olyan témakör, amibe akár órákig belemerülhetnénk. Ma már nincs olyan ember, aki ne pillantana rá a polcokon a balzsamokra, mikor kedvenc samponját igyekszik megvásárolni. Viszont sokakban felmerülhet ilyenkor a kérdés: Mire valók a balzsamok? Mire használják őket, és ami a legfontosabb, megéri nekem megvenni egyáltalán?

Ebben a cikkben ezeket a kérdésköröket fogjuk végigjárni, hogy azoknak is segítsünk jobban megérteni ezt a termékpalettát, akik eddig nem tudtak sok mindent róluk. Szeretnénk azonban előtte leszögezni, hogy minden gondolatunk csak ismertető jellegű, épp ezért a termékcsoportot ismertető részben semmilyen márkanév vagy ajánló nem szerepel. Ha téged mégis egy bizonyos hajápoló termékcsalád részletes leírása érdekel, bátran ajánljuk figyelmedbe a következő cikkeink egyikét:

Mi is az a hajbalzsam?

A balzsam a kutikulát táplálja

Balzsam, pakolás, kondicionáló – ezek a szavak a mindennapi életben szinte ugyanazt jelentik, pedig van különbség közöttük. Mindegyik más-más rétegét védi és ápolja a hajnak. Emelett mind a három termék más célt szolgál, így mindenképp érdemes jól átgondolni, hogy milyen összetevőjű és kategóriájú terméket vásárolunk a hajunkra.

A balzsam, mint ápoló, a haj legkülső rétegét, a kutikulát táplálja. A haj ezen szerkezete felel azért, hogy a haj puhának, fésülhetőnek, fényesnek, rugalmasnak tűnjön. Ezeken felül akadnak olyan hajbalzsamok, melyek képesek csökkenteni a hajhullást vagy korpásodást, erősíteni a töredezett hajszálakat, és megnyugtatni a fejbőrt.

A balzsam állaga folyékonyabb és zsírosabb, mint más hajápolók esetében.

Kinek ajánljuk a hajbalzsam használatát?

A balzsamok használatakor a kutikulát vonjuk be egy védőréteggel, ami megóvja a hajat a sérülésektől és külső behatásoktól – gondoljunk itt akár a törölköző használatára. Ezért minden típusú hajnál javasoljuk a balzsamozást. Amire fontosabb kitérni, hogy milyen gyakorisággal használjuk ezeket a termékeket, ugyanis ez általában a haj állapotától és annak szerkezetétől függ.

 • Száraz, göndör, vékonyszálú haj esetében minden hajmosás után használjunk balzsamot! Az ilyen típusú haj sokkal gyorsabban sérül, épp ezért szükséges különböző anyagokkal védenünk azt.
 • Zsíros vagy vastagszálú haj esetén legalább minden harmadik alkalommal ajánljuk a hajbalzsam használatát!

A hajbalzsam használata

 1. Hajmosás után vidd fel a balzsamot a hajra!
 2. Igyekezz minél inkább a hajvégeket bekenni vele, mert annak van szüksége a legnagyobb táplálásra!
 3. Mivel a hajbalzsam zsíros állagú, kerüld a fejbőrt és a haj felső részét – ezeken alkalmazva ugyanis zsírosító hatást érsz el!
 4. Ezek után bő vízzel öblítsd le a balzsamot – nem szükséges sokáig fent hagyni a hajon, sőt!

Fontos, hogy a hajadnak megfelelő terméket válaszd!

Már a babáknak is készülnek balzsamok

Minden haj más, nem véletlenül található a boltok polcain ezer féle hajbalzsam. Mindig figyeljünk oda, hogy milyen összetevőket tartalmaz a termék, milyen céllal készült, és a te hajad milyen táplálást igényel. Bár való igaz, hogy a balzsamok nagyon jó hatást gyakorolnak a hajunkra, teljes és valós segítséget csak akkor nyújtanak, ha a megfelelő terméket használod.

NÉHÁNY TÉVHIT ÉS ÉRDEKESSÉG:

 • A balzsam képes a lúgos állagú sampon használata után visszaállítani a haj megfelelő pH-értékét.
 • Zsíros állaga miatt nem csak a hajra, de más testszőrzetre is jó hatást gyakorol – például férfiaknál a szakáll táplálására is alkalmas.
 • A hajad nem tud hozzászokni egy balzsamtípushoz, viszont a hajad szerkezete változhat. Ha már nem működik egy bevált termék, cserélned kell!
 • A balzsamot nem kell percekig a hajadon hagynod, mert szinte azonnal kifejti a hatását.
 • Főleg a hajvégeknél érdemes a balzsamot használni. Sok esetben a hajtő és a haj többi része nem igényli a táplálást.
 • A hajpakolás használata nem zárja ki a balzsamot, előbbi ugyanis a haj belső szerkezetét táplálja! Ilyen esetben hajmosás után vidd fel a pakolást, majd annak használatát követően balzsamozz!
 • Már kisgyermekeknek is fontos a haj védelme, így a balzsam használata is. Több babáknak-tipegőknek-gyerekeknek kifejlesztett terméket lehet találni a piacon.

Képek: Pixabay