Keresés

A tökéletes hajszárítás titka: tippek és alapok

Szakmabeli követőink járják körül a tökéletes hajszárítás kérdéseit.

A haj az egyik legkényesebb ékszerünk. Nem csak festésnél kell vigyáznunk rá, de szárításnál is. Az utóbbi többeket érint, hiszen otthon egy gyors zuhanyt követően elengedhetetlen, hogy kezdjünk a vizes tincseinkkel valamit. A hajszárító talán az egyetlen fodrászati eszköz, ami kivétel nélkül minden háztartásban megtalálható. De mit takar a tökéletes hajszárítás? Hogyan lehetünk biztosak abban, hogy jól csináljuk? Ebben a cikkben a szakmabeli követőinktől kapott információk alapján válaszoljuk meg ezeket a kérdéseket.

A tökéletes hajszárítás titka a kívánt eredmény ismerése

Ahhoz, hogy a megfelelő technikákat tudjuk alkalmazni, muszáj tisztában lennünk azzal, milyen eredményt is szeretnénk elérni a szárítással. Vasalni szeretnénk utána a hajat? Talán a göndör tincseinket szeretnénk még inkább kiemelni? Ezek olyan kérdések, amikre mindenképp válaszolnunk kell, hogy azok alapján dolgozhassunk tovább.

A megtalált válaszok alapján kiválasztott körkefék sem mindegy alapon működnek, illetve Fodor Tímea fodrász szerint már a hajmosás nagyban befolyásolja a szárítás végkimenetelét, viszont a technika, amivel a frizurák készülnek, ugyanannyira fontosak, mint bármi más.

A hajszárítás az alapoknál kezdődik

A szárítás fortélyai

Hortobágyi Éva mesterfodrász (Éci Hajstúdió) szerint a tökéletes hajszárítás titka nem a termékekben, sokkal inkább a technikákban rejlik.

Első lépés az előszárítás, persze csak szükség esetén. Ez a haj vastagságától, sűrűségétől és állagától függ. Ebben a folyamatban még nem kell nagyon foglalkozni a kefék használatával. A lényeg, hogy a tincseket 60%-osra szárítsuk. Ezután a kért vagy meglévő frizurának megfelelően szétválasztjuk a hajat vékonyabb passzékra. Igyekezzünk a választékok alapján a lehető legpontosabban dolgozni, ezek ugyanis segítik a további munkát.

A szárítást mindig az alsó részeken kezdjük el, és úgy haladunk felfelé. Hosszabb haj esetén – ha a felső rész elkezd száradni -, érdemes kicsit újra nedvesíteni.

A tartós frizura titka, hogy a hajat nem 100%-ra, hanem 120%-ra szárítjuk. Ennek oka az, hogy a haj csak azután veszi fel formáját, hogy megszáradt. Ez azt jelenti, hogy amit mi száraznak érzünk, nem feltétlenül jelenti a haj végső formáját. Akkor marad tartós és fényes a frizura, ha hagyjuk, hogy a kutikula (a haj legkülső rétege) teljesen összezáródjon. Ezzel egy olyan hatást érünk el, mintha kipolíroznánk egy autót vagy fényesre törölnénk egy almát.

Egyéb tippek a tökéletes hajszárítás érdekében

#1 Tőemelés esetén a körkefét emeljük mindig az adott passzé fölé, és a tövétől haladjunk felfelé a hajvégek irányába!

#2 A tökéletes hajszárítás során a hajszárító levegőjével mindig szálirányban dolgozzunk! Ennek hatására a haj nem fog kiszöszösödni, tartósabb és fényesebb lesz.

#3 A hajszárító légáramlatát a körkefén lévő haj felső széléhez közelítsük, így a meleg levegő a hajszálak felső részét érintik majd! Ezzel a technikával a körkefe formája okán befordul a haj alsó irányába, a haj minden részét érinti. Ezzel azt is kikerüljük, hogy a haj szöszösödjön.

#4 Hullámosra szárítás esetén a kefét hagyjuk a hajban, hogy az kihűljön, és felvegye a körkefe formáját! Ez tartósságot eredményez. Érdemes a körkefét minden alkalommal csavarva kivenni, ezzel is hullámosabbá téve a tincseket.

#5 Ha a haj elkezd száradni a leválasztott passzban, munka előtt mindenképp nedvesítsük vissza a tincseket! A száraz hajból való szárítás nem ad tartós eredményt!

#6 Kertész Judit szerint a professzionális hővédők, más hajápolók használata kiemelten fontosak a hajszárítás során. A haj akkor marad egészséges, ha megvédjük a hőtől, amit külső behatásként kap. Legyünk tehát alaposak, és ne feledkezzünk meg a haj táplálásáról sem!

Köszönjük mindenkinek, akik megosztották velünk tudásukat, és segítették eme cikk megszületését! Az összes tipp elolvasását a Fodrászinfo Pro Facebook csoportban tudjátok elolvasni [ezen a linken]!

Képek: Pixabay