Keresés

Kucsera Zsolt tippjei: első alkalom új fodrásznál

A konzultációtól a merészségig: Kucsera Zsolt fodrászmester tippjei!

Az első alkalom az új fodrásznál minden vendég számára nagyon izgalmas. Jobb lesz-e az új, mint a régi fodrász? Vajon elégedett leszek? Ugye nem fogja elrontani? Ha ezek a kérdések benned is felmerültek, íme néhány tipp Kucsera Zsolt fodrászmestertől, a L’Oréal Professionnel nagykövetétől: ezeket mondd el a fodrászodnak, hogy elkészíthesse a számodra legmegfelelőbb frizurát.

Kucsera Zsolt segít: első alkalom új fodrásznál

Elolvasva ezt a sort talán a lelkes izgalom mellé neked is megérkezik az a pici bizsergés a hasadba: milyen is lesz ez? Ebben benne vannak a korábbi rossz tapasztalatok, csalódások és minden pozitív érzelem is. De most vajon milyen lesz? Mire számíthatsz? És hogyan készülj az első találkozásra? Ebben segít nekünk Kucsera Zsolt fodrászmester, aki virtuálisan fogja a kezünket és bíztat: természetesen minden rendben lesz.

1. tipp: konzultáció

Az első alkalom a fodrásznál a vendégnek és a fodrásznak sem könnyű, hiszen csak a vendég aktuális megjelenésével találkozunk, előzetes tapasztalatunk nincs. Ebből azonban nem vonható le következtetés, ezért mindenképpen szükséges egy mélyebb, átfogó beszélgetés. A vendég a kérdések hatására általában több dolgot is elmond magáról, így a hajával dolgozni készülő szakember jobban megismerheti újdonsült vendége világát. Egy fodrásznak pedig nem csak az a feladata, hogy egy megfelelő hajviseletet készítsen a vendégnek, hanem, hogy olyan frizurát alkosson, amit a székében ülő otthon is el tud készíteni.

Fontos tehát, hogy egy új fodrásznak mindent őszintén elmondjunk a hajunk történetével, állapotával és az érzéseinkkel kapcsolatban.

„A szalonomban dolgozóknak általában betanítok egy néhány perces kérdéssort, amely alapján elindulhat egy beszélgetés a vendéggel. Ennek segítségével megismerhető a vendégek igénye, hajviseleti szokásai, illetve a szakembereim mindeközben felmérik a haj állapotát is.” – mondta el Kucsera Zsolt.

2. tipp: pontos kérdés, pontos válasz

Az első és legfontosabb kérdés: miben segíthetek? Ezen a kérdésen általában meglepődnek a vendégek, ezzel pedig elindulhat a kommunikáció. Hiszen ez nem egy szokványos kérdés a fodrásztól.

A következő kérdésünk: szeretne változtatni a frizuráján, és ha igen, milyen mértékű legyen a változás? Az is fontos, hogy

  • milyen érzései vannak a frizurájával kapcsolatban és
  • miért szeretne rajta változtatni.

Ezek alapján a vendég elmond egy problémát, amelyet a fodrászoknak, elsősorban a vendég igényeit szem előtt tartva meg kell oldani.

Kucsera Zsolt fodrászmester jól ismeri a vendégek igényeit

KUCSERA ZSOLT SZERINT LÉTEZIK KÉT ÁRTALMAS KÉRDÉS IS, AMELYEKET A FODRÁSZOK FELTESZNEK A VENDÉGEIKNEK:

  • Mennyit vágjak belőle?
  • A szokásos legyen? (törzsvendégeknél)

Kucsera Zsolt szerint ezek nem segítik megismerni a vendég problémáit és nem irányítanak azok megoldása felé! Ha pedig a vendég szájából az hangzik el, hogy rád bízom, akkor sem szabad, hogy a fodrász a saját ízlésére hallgasson. Meg kell ismerni a vendég igényeit, ehhez pedig kellenek a kérdések, amelyekre a vendég válaszol.

„Az sem a legjobb megoldás, hogyha csak a vendég mondja el, hogy mit szeretne. Ő csak egy érzést, egy problémát fest le. Sok vendég azonban nem is tudja, hogy a hajából mi mindent lehet kihozni. Itt kerül képbe a fodrász szakmai tudása, ami alapján ő meg tudja ítélni a szóba jövő fazonokat és frizurákat. Ebben a pillanatban pedig ismét fontossá válnak a kérdések.” – vélekedik Zsolt.

Amint a fodrász megismerte a válaszokat, akkor érdemes még érdeklődnie az otthoni hajápolási szokásokról is. Vannak olyan vendégek, akik profi hajápolási és szárítási rutinnal rendelkeznek. Az ő esetükben a fodrász is lehet merészebb.

3. tipp: vigyünk képeket vagy sem?

„Én nem szeretem, és nem is kérek képet. Esetleg a konzultáció vagy beszélgetés után. A kép egyrészt befolyásolhat engem, másrészt a képen szereplő frizura a modell hajához van igazítva. Ha megfelelő a beszélgetés, akkor nem is biztos, hogy szükség van a képre.” – mondta el a mesterfodrász.

Kucsera Zsolt egy hajvágás bemutatón, munka közben

A sikeresség megítélése nehéz kérdés. Ha a vendég mosolyog a székben és nézegeti magát, akkor vélhetően boldog és elégedett. De van olyan ügyfél, aki nem meri megmondani a fodrászának, ha valami nem tetszik. Pedig nagyon fontos lenne, mert lehet, hogy még ott helyben lehet rajta változtatni. Érdemes mindig őszintén megfogalmazni érzéseinket, ez egy közös tanulás mindkét fél számára.

„Mindannyian hibázhatunk, vagy túlzásba vihetjük a szakmaiságot. Ez nem mindig találkozik a vendég igényeivel. A vendéget pedig mindig meg kell hallgatnunk” – emelte ki Zsolt.

Pro tipp fodrászoknak: egy fodrásznak sosem szabad a szívére venni, ha egy vendég elmondja a véleményét. Ha számunkra negatív vélemény érkezik, azt is építő jelleggel kell kezelnünk.

+1 tipp: légy merész, egy életed van!

Egy törzsvendég esetében a fodrász már ismeri a hajápolási, hajviseleti szokásokat és a haj állapotát, ellenben az első alkalommal. Itt a bonyodalomhoz általában a ragaszkodás vezet. Ennél a pontnál kerülhet elő ismét a „csak a szokásos” frázis.

A mesterfodrász elmondta, ha a vendég nem kéri, akkor ritkán mer javasolni teljesen új fazont. Sokan egyáltalán nem mernek új formát kérni. Esetleg néhány alkalmi rávezetés után szánják rá magukat kisebb változtatásokra.

Törzsvendégként azt is érdemes elmondani fodrászunknak, hogy mi történt a hajunkkal az elmúlt hónapban, pl. nehezen fésülhető, itt-ott lelapul, stb. és ehhez hasonló hasonló gondokat. Ez alapján mérhető fel a következő lépés vagy az esetleges változtatás mértéke.

„Egy másik jelenség, amivel többször találkoztam: eljön egy vendég az igényeivel, amin már az első percben látom, hogy nem lesz neki jó. És itt jöhet a dilemma: kielégítem a vendég igényeit, vagy megpróbálom meggyőzni a vendéget egy másik lehetőségről. Ez utóbbiban esetlegesen benne van, hogy neki nem fog tetszeni és elveszíthetek egy vendéget. Éppen ezért fontos, hogy mindent előre megbeszéljünk. Itt is a legfontosabb a kommunikáció. Vágás közben már a legtöbb esetben nem érdemes nagyon változtatni azon, amit elkezdtünk.” – részletezte Zsolt.

Sikeres fodrász-vendég viszonyban a legfontosabb a kommunikáció

Első alkalom a fodrásznál: 3+1 tipp

  • Kommunikálj a fodrásszal!
  • Érzéseidet, tapasztalataid a hajaddal kapcsolatban fejtsd ki.
  • Mondd el, pontosan miért és milyen mértékben szeretnél változtatni!
  • Légy nyitott a fodrász javaslataira és merész az új formákat illetően. (De merj nemet mondani, ha valamit nem érzel magadénak.)

Kucsera Zsolt weboldala IDE KATTINTVA  érhető el!

Képek: Kucsera Zsolt

Ha hasznosnak találtad a cikket, lájkold és oszd meg! 🙂