Keresés

A haj roncsolódása - Krekács Mónika válaszol

A haj roncsolódása számos ok miatt megkezdődhet!

Napjainkban szinte mindenkinek roncsolódik a haja valamilyen mértékben. Kinek az UV sugárzás és a nyári igénybevétel, kinek a vegyszeres kezelések, kinek a hőhatás miatt. Krekács Mónikát kérdeztük a haj roncsolódásával kapcsolatban.

A fodrászmester szerint a haj roncsolódásának lehetőségeit két csoportra oszthatjuk: vegyszeres kezelések általi és környezeti hatások általi roncsolódás.

Környezeti hatások

Nem megfelelő kozmetikumok

Gyakran előfordul, hogy a vendég nem megfelelő sampont vagy kondicionálót, maszkot stb. használ a haj mosásakor, ápolásakor. A megfelelő termékeket a fejbőr és a haj típusának megfelelően kell kiválasztani. A boltban, drogériában kapható termékek sem minőség, sem hatóanyag szempontjából nem érik el a professzionális szintet. Ilyenkor általában az emberek a termék illata alapján választanak, esetleg a ráírt szöveg alapján, de akkor sem lesz sikeres a végeredmény.

A vendégektől nem is várhatjuk el, hogy eligazodjanak a sokezer márka között, amelyeket a polcokon találnak. Ma már a professzionális piacon rendelkezésre állnak vegán, szulfátmentes, stb. termékek. Minden esetben fontos, hogy a vendég szakemberhez forduljon, megbeszélni a hajápolási szokásokat, hiszen így lehetőség van egy személyre szabott kezelés kialakítására.

Ha nem szakemberrel beszél a vendég, akkor gyakran találkozunk azzal a hibával, hogy megveszi a különböző fórumokon ajánlott, interneten talált vagy barátja által népszerűsített terméket, de sok esetben azt sem tudja, hogy azt higítani kellene, és mennyire. Pedig a higítás nagyon fontos dolog, hiszen ennek segítségével érhető el az ideális felviteli mennyiség, ph érték, valamint biztosan nem okozunk károsodást a hajban.

Egy konzultáció során kiderülhet, hogy valaki samponos kezelés után nem használ ápolót, nem zárja vissza a kutikulát, így lehetőséget ad a haj roncsolódására. Bár ez nem mondható súlyos károsodásnak, de kialakulhat szárazság, töredezés, fénytelenség. Ezek persze még visszafordítható folyamatok, de a legjobb ha elkerüljük a haj rugalmatlanságának kialakulását a hajtípusnak megfelelő hajápolók használatával. Ehhez is fontos a szakember segítsége, hogy a további romlás megelőzhetővé váljon.

UV sugárzás

Az UV sugárzás is megnyitja a kutikulát, ami a korábban már felvázolt problémákhoz vezet. Szerencsére sok termékben már megtalálható UV-szűrő, de ha valaki gyakran jár szoláriumba, érdemes arra az időre betakarnia a haját egy pamuttörölközővel és napozáshoz is erős védelemre van szükség. Léteznek olyan termékek is, amelyeket kifejezetten a nyári igénybevételre fejlesztettek ki (tengervíz, napfény, klóros víz).

Nyári igénybevétel

A tengervíz és a túl sok napfény kombinációja egyébként kifejezetten roncsolja a hajszálakat. Egy festett haj például két színmélységet is veszíthet, valamint szárazzá, törékennyé válik. Arról nem is szólva, hogy nyáron sokan szorosra felkötik a hajat. Ez is nagy kárt tehet.

Nem megfelelő eszközök

Az ápoló termékek elhagyása és a nem megfelelő kozmetikumok használata mellett a rosszul megválasztott eszközök miatt is bekövetkezhet a haj roncsolódása. Ilyenek például a beszárító kefe vagy a hajszárító, hajegyenesítő. Általában a hajszárítást mindenki szeretné gyorsan letudni, ezért a hajszárítót a legnagyobb fokozatra állítja, ez azonban hőkárosodáshoz vezet. Ráadásul egy fém körkefe, amely hő hatására túlmelegszik csak ront az állapoton. Érdemes például kerámia bevonatú kefét választani, amely kevésbé melegszik fel, nem tesz kárt a haj kutikula rétegében.

A frizurakészítés során magánemberként és fodrászként is fontos, hogy megfelelő hőszabályzóval rendelkező hajszárítót használjunk. Ezzel kb. 80%-ban szárítsuk elő a hajat, majd pedig formázzuk. Érdemes szárítás előtt ápolókat, fényvédőt, hajvégvédőt használni. Így elkerülhetjük az otthoni kezelés okozta töredezést.

Óriási probléma az is, ha nedves hajon használunk hajsimító vasat. Ez már nagymértékű károsodást okoz a kutikulában, erős hajápolásra van szükség a visszaállításhoz, de előfordul, hogy helyreállítani sem lehet (pl. szőkített haj esetén). Az ilyen haj további kezelésekor mindenképp egy már eleve sérült hajban kell gondolkodni. Ilyenkor ugyanis a kutikula hiányossá válik, ekkor pedig már számos kezelés nem hajtható végre.

A kutikula sérülése és a hajszál szakadása

Vegyszer okozta hajroncsolódás

Egészséges haj esetén

Ha a vendég egészséges hajjal érkezik a szalonba, akkor a szakembernek kötelessége azt egészségesen is tartani. Ha károsodott hajjal találkozunk az azt jelenti, hogy korábban valaki helytelenül alkalmazott rajta egy vegyszeres kezelést vagy az otthoni hajápolás okozta a károsodást.

Amennyiben az otthoni hajápolási szokások megfelelőek, akkor

  • a korábbi fodrász nem volt tisztában valamilyen anyag pontos használatával, technikáival
  • a korábbi fodrásznak nincsenek meg bizonyos ismeretei a vegyszeres kezeléseket illetően (nem feltétlenül a fodrász hibája)
  • a vendég korábban nyomást gyakorolt a fodrászra (pl. türelmetlenség).

Ezen pontok mindegyike súlyos károsodáshoz vezethet.

Roncsolt haj esetén

Szakemberként, roncsolt hajat látva minden esetben fel kell mérni, hogy a haj roncsolódása milyen mértékű. Van ugyanis az a károsodás, ahol már tilos bármilyen további vegyszert alkalmazni. Ha pedig egy szakember igazán felkészült, akkor el tudja mondani a vendégeknek, hogy milyen határokon belül mozoghat a kezelés.

A haj roncsolódása - mi a megoldás?

Krekács Mónika szerint fontos lenne, hogy a fodrászoktatás javuljon: "Mostanában a fogyjon a cucc jelenség van!"

A termékek, amelyeket a professzionális cégek kínálnak, azok valóban jók, de a használatuk mikéntje egyáltalán nem mindegy. Ehhez pedig a fodrászok nem mindig kapnak meg minden információt. Ilyenkor aztán különböző fórumokra fordulnak segítségért, ahol nem biztos, hogy megfelelő válaszokat kapnak.

Fontos, hogy a miértekre is választ kapjon mindenki. Ha ezek nem érkeznek meg, akkor a haj roncsolódása az ollóig vezet, a helyreállítási folyamat pedig hosszú.

Krekács Mónika

További fodrásztartalmakért böngéssz az oldalon, ha pedig tetszett a cikk, lájkold és oszd meg másokkal is! :)