Keresés

Hajápolás nyáron - védelem a hőségben egyszerűen

A hajápolás nyáron is elengedhetetlen. Mutatjuk hogyan!

A nyári száraz és meleg időjárás testünk minden részére hatással van. A sok napsütést, UV sugárzást, szelet bizony fejbőrünk és hajunk is megszenvedi. Hogy is néz ki tehát a hajápolás nyáron?

Bármennyire is szeretjük a nyarat, vannak kellemetlen velejárói is. Egy tenger mellett, napozással töltött hét megviselheti a hajat is, de számos más is számításba jön. A nap által kibocsátott káros sugárzás káros a hajnak – főleg a kémiai szerekkel kezelt hajnak. A medencében található klór és a sós tengervíz is megteszi a hatását. Mit tehetünk hát hajunk védelme érdekében a nyári kánikulában?

Első és legfontosabb: megelőzés!

Egy sapka vagy kalap nemcsak a napszúrás ellen védhet, de hajunkat és fejbőrünket is óvja a kiszáradástól és az egyéb káros behatásoktól. Ez nyilvánvalónak tűnhet, a fejfedők esetében a haj óvása mégsem mindig jut eszünkbe.

Egy fejfedő sok mindentől megvédheti a hajat

Védenünk kell a hajunkat a sótól, klórtól és homoktól is. Különösen a szőke hajat, ez ugyanis klór hatására el is színeződhet. A sós víz és a klór kiküszöbölésének legegyszerűbb módja, ha hajat mosunk csupán tiszta vízzel. A haj csak egy bizonyos mennyiséget képes felszívni, így ha tiszta vízzel már megszívta magát, kevesebb klór és só fog bejutni.

Kencék a nyárra!

Ha kedvünkre való az eljárás, elsőként sok-sok kondicionálóval próbáljuk ki a hajápolást. Ez is segíti a táplálást és a hidratálást. Hetente vihetünk fel a hajunkra maszkot is, valamint rengeteg más nyári hajápoló termék közül választhatunk.

Sok szakember szerint kevés energiabefektetés is elegendő ahhoz, hogy a haj jó állapotban legyen. Nyaralás után is használhatjuk a heti maszkfelvitelt. Ez segít helyreállítani a haj eredeti állapotát. Nem gondolnánk, de UV-védő krém is létezik a hajunkra! Ilyet is igénybe vehetünk.

A legendás hair-stylist, Earl Simms a következő, otthon is elkészíthető receptet ajánlja:

  • Mossuk meg a hajunkat szokásunk szerint!
  • Szétnyomkodott avokádókból és 100%-os olívaolajból készítsünk pasztát!
  • Vigyük fel a hajra és hagyjuk rajta egy órát!

Ha ezután mossuk le samponnal és ha szükségesnek érezzük, kondicionálót is használhatunk. Végezzük el ezt a metódust hetente vagy kéthetente.

Ha sürgős felfrissülésre van szükség, tartsunk magunknál egy permetezőt, benne az alábbi keverékkel:

  • víz
  • aloe vera dzsúsz
  • avokádó olaj

Az argán olaj és a víz keveréke szintén hatásos lehet. Az vízzel felhígított almaecet pedig kiváló nyári kondicionáló lehet sürgős esetekre.

Sokszor egy spray is segíthet

Spóroljunk a szokásossal!

Meglepő lehet, de nyáron nem szabad sem túl sokat mosni a hajunkat és a szokásos szárítással is vigyáznunk kell. A túl gyakori hajmosás károsíthatja a fejbőr természetes zsírrétegét. Ez túlzott zsírosodáshoz vagy éppen szárazsághoz vezet, így azt hiszed, hogy még több mosásra van szükség. Ha mindenképp öblíteni kell, akkor azt tiszta vízzel tedd. Esetleg használhatsz házi készítésű, vagy természetes eredetű sampont.

A hajszárítót, ha mindenképp használni szeretnénk, állítsuk a legalacsonyabb hőmérsékletre. A nyári melegben óvnunk kell a hajat az extra hőtől.

Hajápolás nyáron: Irány a szalon!

Egyre több fodrászat kínál magas minőségű kezeléseket ezen a téren. Így a legegyszerűbb megoldás, ellátogatni egy szalonba. Itt rendbe teszik a hajunkat a hagymáktól a hajvégekig. És minél roncsoltabb volt, annál szebb lehet az eredmény is.

A hajápolás nyáron – és máskor is – nem feltétlenül olcsó dolog. Ha egy költséges nyaralást követően szalonra már nem futja, akkor maradjunk bátran a házi módszerek mellett. Egy kis hajolaj, kondicionáló vagy néhány avokádó és egy kevés almaecet is csodákra képes.

Felhasznált források: itt, itt

Képek forrása: itt, itt, itt