Keresés

Vörös pigment eltávolítása hajból - így csináld!

A vörös pigment eltávolítása egyáltalán nem egyszerű, sok mindenre kell figyelni!

Ha valaki természetes vagy festett meleg árnyalatú hajat szeretne szőkíteni, hamvasítani, annak feltétlenül el kell távolítania a vörös pigmenteket a hajból. Ez azonban nem is annyira egyszerű, rengeteg szempontot figyelembe kell venni:

 • természetes vagy festett haj,
 • hosszú vagy rövid haj,
 • a haj igénybevettsége.

Ezek a tényezők mind-mind befolyásolhatják a kapott színeredményt és a haj egészségét. A témában Krekács Mónika fodrászmestert kérdeztük, aki azt is kifejtette, hogy mik a leggyakoribb hibák a művelet során. Na de kezdjük az elején:

Hogy kerülnek vörös pigmentek a hajba?

A meleg vagyis vörös, narancssárga, rezes és sárga pigmentek minden hajban jelen vannak bizonyos mértékben. Ha bármilyen oxidációs termékkel dolgozunk a natúr hajon, akkor az abban lévő pigmentek melegednek, színmélységtől függően természetesen változnak. Festett haj esetében a természetes pigmentek mellé mesterséges pigmenteket is beviszünk. A kettő együtt alkotja a haj színét.

Amikor tehát a szalonba érkezik egy festett hajú vendég, az első és legfontosabb dolog a konzultáció. A beszélgetés során meg kell tudnunk, hogy

 • mivel volt színezve a vendég haja (professzionális vagy drogériás termék), hiszen különböző viselkedésű pigmentekről beszélünk,
 • hányszor volt festve,
 • ugyanazzal a márkával volt-e festve minden alkalommal,
 • a festés technikája (tőfestés vagy teljes hossz),
 • fodrász végezte vagy ő maga

Ha nem megfelelő a festési technika vagy a termék, akkor kialakulhat ún. pigmentfelhalmozódás. Ilyenkor a haj egy területére több pigment kerül, amelyet természetesen nehezebb is eltávolítani. Ha a termék jó minőségű, könnyebb eltávolítani, hiszen máshol és máshogyan rakódnak le a hajban és nehezebben mozdulnak.

„Azt tapasztalom a munkámban, mintha a professzionális pigmentek okosabbak lennének.” – Krekács Mónika

A munka megkezdése

A konzultáció végeztével és minden megfelelő információk birtokában (írjuk is fel őket, ha lehet!), elkezdhetünk dolgozni a hajon. Hosszú haj és nagy színváltoztatás esetén végezzünk próbaszőkítést annak érdekében, hogy lássuk a pigmentek eloszlását a hajon. Ez azt a célt is szolgálja, hogy megtapasztaljuk mennyire könnyen jönnek ki a pigmentek, illetve hogyan változik a tónus. Ennek a végeredményt is jegyezzük fel magunknak.

Ez lesz az a szín, amit biztosan el tudunk érni. Ezt a vendég tudtára is adhatjuk, azonban ez egy választópont is. Ha a vendég ennél az árnyalatnál világosabbat szeretne, akkor dönteni kell: egy színmélységet visszalépünk a megfelelő árnyalat eléréséhez vagy mindenképp felvilágosítjuk a hajat a 9-es színmélységig. Itt azonban számít a haj egészsége is, illetve használnunk kell plexeket és hajszerkezet helyreállítókat. Ha nagyon sokat kell világosítani a hajon, akkor a szerkezetben olyan változások alakulnak ki, amelyek nehezítik a további kezelhetőséget.

Na de mi a divat? Hideg vs. meleg árnyalatok

Az utóbbi években nagy divat volt a hamvasítás, most azonban, mintha visszatérnének a divatba a melegebb szőke árnyalatok is. Erről is nyilatkozott Krekács Mónika:

„Egyre kevesebb szőke hajat árnyalok nagyon hideg színekre. Ősz hajú vendégeim is vannak még egy kevés természetes hajszínnel. Korábban ők is hamvasítást szerettek volna, most pedig előtérbe kerültek a lágyabb, melegebb színek. A nagyon hamvas árnyalatok valójában nagyon kevés embernek állnak jól.”

Otthoni hajápolás a festés után

Krekács Mónika az otthoni hajápolás fontosságát is kiemelte, ha a vendég nem szeretné látni a meleg tónusokat a hajában. Érdemes hamvasító sampont használni, valamint szükséges a hajápolás is minden egyes mosásnál.

„Többé nem kezelhetjük a hajat festettként, hanem immár szőkített és árnyalt, vagyis többszörösen igénybe vett. Mind a szalonban mind az otthoni hajápolás során szükség van a szerkezeti újjáépítésre.”

Krekács Mónika nagy hangsúlyt fektet az otthoni hajápolásra, hiszen a sok pénzért és sok idő alatt elért szép árnyalatot a vendégnek is fontos fenntartani. Megéri pénzt áldozni a minőségi samponra és ápolóra, hiszen így tartósabb lesz az árnyalat. Ha nem megfelelő terméket használ a vendég otthon, akkor könnyen fakóvá élettelené válik a szín, ami hajlamos a sárgulásra is. Fodrászként jó ötlet lehet egy vendégnyilatkozatot aláíratni a vendéggel, amelyben akár azt is rögzíthetjük, hogy csak bizonyos termékek használata mellett vállalunk garanciát a hajszínre.

Hol hibázhatunk?

Ha már a rossz színeredménynél tartunk, természetesen a fodrász is hibázhat, de mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ezt elkerüljük. A leggyakoribb hibák:

 • nem megfelelő konzultáció és kommunikáció (megfelelő kikérdezés),
 • színképzés és színkör tudásának hiánya,
 • termékhasználati hiányosságok (termékek összetevői és hatásai, megfelelő használat),
 • a korrigálás tudásának hiánya

Ha ezekkel nem vagyunk tisztában, akkor nagyon sok a hibalehetőség. Természetesen akkor is hibázhatunk, ha mindent tudunk, de akkor könnyebb korrigálni a hibát. Krekács Mónika kiemelte, hogy az általunk használt termékek változása, megújulása esetén azonnal menjünk oktatásra vagy továbbképzésre. Ha valaki egy általunk addig nem készített technikát kér, merjünk nemet mondani és szintén jelentkezzünk a következő oktatásra.

„Sokkal jobban megtérül, ha bevállalom, hogy valamit nem tudok elkészíteni, mint hogy elkészítem és rossz lesz a végeredmény.”

Portré: Krekács Mónika

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)