Keresés

FRISSÍTVE! Hajfestés előtt - tájékoztató és vendégnyilatkozat

Hajfestés előtt ez a vendégnyilatkozat megkönnyítheti a fodrász munkáját!

A vegyszeres kezelések, mint például a hajfestés, színezés, melír vagy balayage bizony általában a haj károsodásával járnak. Természetesen ma már a piacon számos kímélő márka és színező termék elérhető, illetve egyre többen fordítanak figyelmet a hajszerkezet újjáépítésére is. Mindezek ellenére sok fodrász szembesülhet azzal, hogy a vendég őt hibáztatja a haja károsodásáért. Lássuk mit is tehetünk!

Vegyszeres kezelések – tisztázd a lehetőségeket

Vegyszeres kezelések előtt mindig tisztázd a vendéggel, hogy mivel jár az adott folyamat. Egy festés vagy balayage elkészítése után a haj

  • szárazabb lehet,
  • töredezhet,
  • szerkezetében sérülhet

Ezeket jobb, ha elmondod a vendégnek, hiszen ezek még a legjobb kezelésekkor is előfordulhatnak a haj állapotának függvényében. A kockázat csökkentése érdekében dolgozz kímélő termékekkel és használj vagy ajánlj hajszerkezet helyreállító termékeket.

Allergiás reakciók a hajfestés során

A vegyszeres kezelések másik sarkalatos pontja az allergiás reakciók. 1954 óta minden esetben kötelező bőrpróbát végezni, hiszen az allergia vagy az érzékenység bármikor előjöhet még akkor is, ha addig semmi probléma nem volt egy adott termékkel. Korábban megírtuk, hogy egy új útmutatás is megjelent a bőrpróbára vonatkoztatva, amit érdemes szem előtt tartani.

Tájékoztató és vendégnyilatkozat

A korábban felvázolt eset elkerülése végett néhány fodrász nyilatkozatot írat alá a vendéggel. Ennek lényege, hogy a megfelelő információk megismerése után a vendég saját felelősségére veszi igénybe a vegyszeres szolgáltatást. Ez abban az esetben is hasznos lehet, ha valaki annak ellenére is elkészíttet egy kezelést, ha a fodrász szerint a haja nem megfelelő erre. (Bár ez utóbbi esetben azt javasoljuk a kollégáknak, fontolják meg alaposan, hogy valóban elkészítik-e az adott szolgáltatást.)

Íme egy tájékoztató minta, amelyet ki is nyomtathattok:

Fontos az is, hogy egy naplóba, vagy füzetbe vezesd a hajfestések előzményeit az alábbi adatok segítségével:

  • a vendég neve és címe,
  • a bőrpróba ideje,
  • a bőrpróba anyaga,
  • eredmény

Egy vendégnyilatkozat aláírásával pedig minden további kérdés tisztázásra kerülhet, amennyiben a vendég nem kívánja igénybe venni a bőrpróbát:

Köszönjük a nyilatkozat alapját Fábián Veronikának!

FRISSÍTVE!

Olvasóink megkérdezték, hogy jogilag teljes értékű-e a nyilatkozat. Kérdésünkkel felhívtuk a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarát, akik értésünkre adták, hogy bár a bőrpróba része a fodrászképzés tananyagának, mégis szabályozatlan terület.

Állításuk szerint a fodrász csak nehezen perelhető egy-egy elrontott kezelést követően, főleg ha a vnedég ragaszkodott hozzá. Azonban erről már csak magunk miatt is érdemes egy hasonló írásos lenyomatot megőrizni, így a nyilatkozat kitöltése mindenképp hasznos lehet.

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)