Keresés

Kamera a szalonban – mik a szabályok?

Nem minden esetben helyezhető el kamera a szalonban! Íme a lehetőségek!

A digitalizáció és a mesterséges intelligencia folyamatosan fejlődik. Ezzel azonban együtt jár az adatvédelem minden eddiginél nagyobb fontossága és az elővigyázatosság. A digitalizáció jegyében egyre többen kamerázzák be a szépségszalonokat, fodrászüzleteket. Fontos azonban, hogy ezt szabályok betartásával, körültekintően végezzük, ugyanis komoly következményei lehetnek a szabálytalanságnak.

A témával kapcsolatban megkerestük a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot, válaszaikat a cikkben közöljük!

Harmincmilliós bírság egy szépségszalonban

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) 30 millió forintos bírságot szabott ki, egy a GDPR számos követelményét sértő budapesti szépségszalonra. A szalon ugyanis szabálytalan adatkezelési gyakorlatot alkalmazott:

 • 32 db kamerát üzemeltetett a szalonban, amelyekkel nemcsak megfigyelte az alkalmazottakat és a vendégeket, de hangrögzítésre is sor került, amelyről nem tájékoztatták az eset résztvevőit
 • nem adott részletes, a szabályoknak megfelelő tájékoztatást a kamerás adatkezelés körülményeiről
 • nem határozta meg megfelelően az adatkezelés jogalapját.

A NAIH a céltalan megfigyelést a tisztességes adatkezelés elvét sértő gyakorlatként értékelte, ráadásul a vendégek a kezelések során hiányos öltözékben voltak láthatóak, illetve egészségügyi adatok (pl. várandósság) kezelésre is történt a vendégek előzetes hozzájárulása nélkül.

A céltalan megfigyelés sérti a tisztességes adatkezelés elvét.

Az eset körülményeivel kapcsolatban felkerestük a hivatalt, akik az alábbiakat közölték:

„A bejelentések szerint a hangfelvétel készítésének a célja, hogy ellenőrizzék a kezelést végző munkatársakat, valamint információkat szerezzenek a vendégekről, és ezen információk alapján még több kezelést és arcápoló terméket adjanak el nekik. A Hatósághoz érkezett bejelentések arra is kitértek, hogy a szépségszalon olyan ajánlási gyakorlatot folytat, melynek során arra kérik vendégeiket, hogy adják meg ismerőseik nevét és elérhetőségeit, majd ezen adatok felhasználásával ingyenes kezelést ajánlanak az így megkeresett érintetteknek.

A Hatóság az ügyben hatósági ellenőrzést indított és ennek során helyszíni szemlét tartott a szépségszalonban, majd a tapasztalatok alapján hivatalból adatvédelmi hatósági eljárást indított. A Hatóság az eljárás során megvizsgálta a szalonban elhelyezett kamerák által készített felvételeket, a vendégadatbázist, valamint több alkalommal nyilatkozattételre hívta fel a szépségszalont üzemeltető társaságot.

A tényállás tisztázását követően a Hatóság megállapította, hogy a társaság a munkavállalókat és a vendégeket is kirívóan jogsértően figyelte meg, többek között mivel a hangrögzítés, a hangfelvételek készítése nem volt jogszerű, továbbá a kamerafelvételek munkavállalók általi felhasználása illetve a hozzáférés módja és belső szabályozása sem volt megfelelő. Megállapításra került továbbá, hogy a szépségszalon vendégadatbázisának kezelése és a vendégek adatainak marketing célú felhasználása sem felelt meg az adatvédelmi előírásoknak. A szépségszalon mindezek mellett az érintettek megfelelő tájékoztatását is elmulasztotta az adatkezelései vonatkozásában.

A Hatóság megállapította továbbá, hogy az ügyfélajánlási gyakorlat szintén nem elfogadható és mivel a szépségszalon a konzultációs lapokon és az adatbázisában jogszerűtlenül kezelt a különleges, egészségügyi adatokat, a Hatóság emiatt is elmarasztalta.”

Dr. habil Péterfalvi Attila

a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke

Nem mindegy hol kamerázunk!

Kamera a szalonban – mit kell tennünk?

A NAIH felhívta a figyelmet néhány fontos szabályra, amelyeket minden esetben be kell tartani, illetve kiemelt néhány körülményt, amelyek esetében tilos a kamerahasználat:

„A munkavállalók munkaviszonnyal összefüggő megfigyelése kapcsán ugyanis alapvető követelmény, hogy kamerákat a munkavállalók és az általuk végzett tevékenység elsődleges, kifejezett megfigyelése céljából működtetni nem lehet. Egyértelműen tilos továbbá a rejtett kamera használata is.

A munkahelyi kamerás megfigyelések alkalmazásának másik fontos feltétele, hogy semmiképp nem lehet kamerát elhelyezni olyan helyiségben, amelyben a megfigyelés az emberi méltóságot sértheti, így különösen az öltözőkben, zuhanyzókban, az illemhelyiségekben és ennek megfelelően – a Hatóság megállapításai szerint – a kezelőhelyiségekben és a fodrászszékek fölött sem. A vendégeknek az ilyen módon történő megfigyelése ugyanis önmagában jogellenesnek minősül és emiatt nem elfogadható gyakorlat.

Vagyonvédelmi célból a Hatóság általában elfogadhatónak tartja a kamerás megfigyelés alkalmazását a raktárhelyiségekben, a be- és kijáratoknál illetve a rakodóhelyiségek vonatkozásában, amennyiben az intézkedés arányos és más módon nem lehet megfelelő védelmet biztosítani a vagyontárgyak eltulajdonítása ellen.

Mindebből kifolyólag a kamerák kihelyezése a kezelőkben, vagy például a fodrászszékek felett két okból sem elfogadható gyakorlat; egyrészt a kezelések intim természetéből kifolyólag a vendégek emberi méltóságára való tekintettel, másrészt a kozmetikusok, fodrászok munkájának folyamatos megfigyelésére és – ezáltal – a munkavégzésük, viselkedésük befolyásolására, kontrollálására való alkalmassága miatt.”

Dr. habil Péterfalvi Attila

a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke

Tilos kamerát kihelyezni a fodrászszékek fölött!

Összefoglalva

Amennyiben kamerákat szeretnénk használni a szalonban

 • helyezzünk ki „kamerával megfigyelt terület” feliratú jelzéseket a megfelelő helyekre
 • az adatkezelés jogalapját minden esetben megfelelően kell meghatározni és dokumentálni
 • kameránként határozzuk meg és válasszuk ki az adatkezelési célt
 • tájékoztassuk a munkavállalót és a vendéget az adatkezelés körülményeiről
 • a gyakorlat legyen összhangban a GDPR dokumentációval
 • kamerát helyezhetünk be- és kijáratokhoz, raktárakba

Tilos a kamera a szalonban

 • a dolgozók kifejezett megfigyelésére
 • ha az emberi méltóságot sért (pl. öltözőben, zuhanyzóban, kezelőhelyiségekben stb.)

Reméljük, hogy mindenki számára hasznos információkkal szolgál az eset. Kamerák beszerelése előtt tehát mindig érdemes tájékozódni az aktuális jogszabályokról és a kameraelhelyezés lehetőségeiről.

További fodrásztartalmakért böngéssz az oldalon, ha pedig tetszett a cikk, lájkold és oszd meg másokkal is! 🙂

Felhasznált forrás: Portfolió