Keresés

Bőrpróba a hajfestés előtt - itt az új útmutató!

A Cosmetics Europe a bőrpróba fontosságára hívja fel a figyelmet!

A Cosmetics Europe, vagyis a szépészeti iparágat képviselő európai szakmai szövetség új útmutatót adott ki a hajfestés előtti bőrpróbához. Ez az iránymutatás nem csak a hajfestékgyártók számára fontos, hanem minden fodrásznak is. A bőrpróba fontosságára talán már minden szakember odafigyel, az új útmutató azonban lehetővé teszi, hogy a tesztet minden márka esetében azonos módon lehessen elvégezni, legyen szó szalonszolgáltatásról vagy egy-egy festék otthoni használatáról. A végső cél pedig, hogy a gyártók ugyanazt az üzenetet közvetítsék a professzionális és otthoni termékek kapcsán: a bőrpróba fontosságát.

Bőrpróba – így csináld!

  1. Keverd össze a színezőt/festéket és az előhívót!
  2. Vigyél fel borsónyi mennyiséget az alkar belső oldalára!
  3. Vékonyan és egyenletesen oszlasd el 2*2 cm-es területen!
  4. 45 percig hagyd rajta anélkül, hogy hozzáérnél!

Természetesen akadnak fenntartások a szakmán kívülről. Egyes toxikológus tanácsadók szerint a hasonló bőrpróbák magukban is előidézhetnek allergiás reakciót, ezért helyteleníti a szalonoknak ezen módszerét. Az ilyen vélemények szerint az évek során folyamatosan alkalmazott bőrpróba túlzott kitettséget idéz elő, amely nagyobb eséllyel okozhat allergiás reakciót.

A gondolatmenetet természetesen értjük, de ezek a vélemények arra nem térnek ki, hogy milyen más technikával lehetne megállapítani, hogy valakinek lesznek-e előre nem látható problémái egy-egy festék használata után. Szerintünk ez inkább derüljön ki egy bőrpróba során, mint később, amikor a károsodást vagy az allergiás reakciót már nehéz visszaállítani.

De akkor mi is a valós probléma?

Az egyetlen probléma az új ajánlással, hogy egyaránt használatos a háztartásban használt és a professzionális hajfestékekre. Ezek között azonban talán mindenki érzékeli az összetételbéli és a legtöbb esetben minőségbeli különbséget is. Ennek fényében pedig az egységes útmutatás aggályossá válik.

Nick Plunkett, a Colourstart vezérigazgatója így nyilatkozott erről:

"Az összes hajfesték 40%-a professzionális, és jelenleg nagyon kevés színkezelés felel meg a biztosítási követelményeknek. Azok a változások, amelyek miatt az ügyfeleknek 45 percig kell a szalonokban tartózkodniuk egy teszt miatt, tovább súlyosbítják a problémát.”

A 45 perces várakozás valóban okozhat némi időkiesést a szalonban, ám aki ügyesen osztja be az idejét és a vendégeit annak ez valószínűleg nem okoz problémát. A vendégek egészsége pedig így kifizetődővé is válhat.

Forrás: HJI

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)