Keresés

Az otthoni hajápolás fontossága

Matos Tekla colorist hívta fel figyelmünket a hajápolás fontosságára.

A hajápolás sok szempontból rendkívül fontos. Szakmai szemmel nézve, egy rossz samponválasztás tönkreteheti a végeredményt. Ennek pedig egyenes következménye, hogy a vendég szemében rossz szakemberek leszünk. Manapság egyre több vendég igényli a szőkítést és a balayage-t, a szőke örök divat. Ami viszont megváltozott: egyre ritkítjuk a szalonlátogatásokat. Általában olyan kezelést választ a legtöbb vendég, amivel nem kell minden héten fodrászhoz menni, hiszen ott a munka, ott a család és az én-idő.

Ez természetesen egyrészt azt jelenti, hogy több vendéget fogadhatunk rövidebb kezelésekre, a legtöbben azonban tartós kezelésekre, hosszantartó színekre vágynak. A régi időkben sok ember hetente vagy akár hetente kétszer is járt fodrászhoz egyszerű mosásra és szárításra. Ez ma már átkerült az otthoni hajápolás rutinjába, így pedig kikerült a szakemberek felügyelete alól. Így azonban fodrászként az otthoni hajápolást kell segíteni, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy milyen hajra melyik sampont vagy balzsamot választja a vendég.

Hogyan edukáljuk a vendéget?

Szükséges, hogy először is megvizsgáljuk a haj és a fejbőr állapotát. Nemcsak a hajjal kell törődnünk, hanem a fejbőrrel is, hiszen azzal is történhetnek változások, amelyek hatással vannak a hajra. Fontos az is, hogy kikérjük a későbbiekben a vendég véleményét az általunk ajánlott termékről. Ez hasonló egy orvosi konrollhoz: lehet, hogy előbb-utóbb le kell cserélni az addig bevált terméket. Változnak az életkörülmények, a termékeket különbözőképpen kell használni, sőt egy-egy probléma megoldódhat a kezelés során, emiatt pedig változtatni kell.

Matos Tekla elsődleges problémaként a termékek helyes használatát említi.

„Sok esetben a vendégek nem mernek visszajelezni, hogy egy termék esetleg nem megfelelő. A kommunikáció rendkívül fontos: bizalmat szeretnék generálni és kérem őket, hogy jelezzék a változásokat annak érdekében, hogy sikeres legyen a kezelés.”

A fodrásszal történő konzultáció során előfordul, hogy előjön a mondat: „nekem erre nincs időm.” A piacon azonban rengeteg márkának van olyan terméke, amely gyorsan fejti ki hatását. Erre egyre több igény is van, a márkák pedig erre reagálnak. A termékajánlás során fontos meghallgatni az igényeket. Ha valakinek a hajápolás egy rituálé, amit szeret, akkor ennek megfelelő termékeket ajánljunk. Úgy kell összerakni egy hajápolási szettet, hogy a haj és a vendég igényeit is szem előtt tartjuk.

A hajápolás fontossága – első a kommunikáció

A piacon, mint fentebb is írtuk rendkívül sok márka elérhető. Az azonban, hogy számunkra mi a legmegfelelőbb, a szakember tudja megmondani. Tekla szerint sok ember önbizalomhiányos vagy testképzavarral rendelkezik. Ha csupán rosszul ítéli meg a haja állapotát, máris rossz terméket választhat.

„Sok esetben nekünk szakembereknek is nehéz a valós probléma megtalálása. Ilyenkor is fontos, hogy ismerjem az otthoni rutinját: hányszor mos hajat, mennyire szárítja meg, jár-e sportolni (pl. uszodába). Szakemberként a mi felelősségünk, hogy érdeklődjünk a vendég állapotáról és annak megfelelően ajánljunk terméket.”

Néhány tipp: ezeket kérdezzük a konzultáció során!

A konzultáció Tekla szerint sok esetben nem megfelelő. Célirányos kérdéseket kell feltenni annak érdekében, hogy számunkra fontos válaszokat kapjunk. Ehhez azonban le kell ülni és végiggondolni, hogy mik is ezek a kérdések. A másik kulcsfontosságú kérdés a visszajelzés hiánya. Természetesen időt vesz igénybe, de fontos, hogy minden vendéggel beszéljünk a tapasztalatokról. Ezekre a körülményekre érdemes rákérdezni a konzultáció során:

  • életkörülmények,
  • egészségügyi állapot,
  • pontos hajápolási rutin és annak folyamata,
  • egyéb szokások (pl. sport)

Matos Tekláról

Matos Tekla a Wella Professionals oktatófodrásza és coloristja. Többször hangot adott már annak, hogy a fodrászat egy közös munka a vendéggel és egy folyamatos tanulás. Ennek jegyében igyekszik folyamatosan naprakésznek lenni az otthoni hajápolás témakörében is:

„Bár Wella-val dolgozom, szeretem más márkák aktuális termékeit is megismerni. Képben kell lenni, hogy mik az opciók, amikkel a vendég is találkozhat. Szeretek a nemzetközi fodrászoktól tanulni, kíváncsi vagyok, hogy ki, mit és hogyan használ.

Oktatóként azt is észrevettem, hogy vannak olyanok, akik rosszul használják a saját terméküket (adott esetben sok éve). Ezért is fontos az oktatás: a megszokott anyagok változnak, megújulnak és érkeznek új technológiák. Ha pedig ezeket nem ismerem, nem feltétlenül tudok megfelelően kommunikálni és jó terméket ajánlani.”

Portré: Matos Tekla

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)