Keresés

Hamvas hajszínek Szikriszt Jocival - „A szőkítés levetkőzteti a hajat, a toner felöltözteti.”

Még több infó a hamvas hajszínek eléréséről és otthoni ápolásáról.

A hamvas hajszínek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, hátrányaikra azonban kevesen figyelnek fel. Az eligazodásban Szikriszt Joci mesterfodrász volt segítségünkre.

Talán nagy számnak tűnhet, de a szalonba betérő vendégek 90-95%-a hamvas szőke hajszínt szeretne. A nagy számok törvénye alapján azonban nem valószínű, hogy ez mindenkinek jól is fog állni. A vendégek többsége olvasta valamelyik női magazinban, hogy a hamvas szőke hajszín nagy trend. Arra azonban kevesen figyelnek, hogy esetenként öregíthet is. Bizonyos kor után nem érdemes hideg színeket hordani. A meleg szín deríti az arcot és fiatalít. Idősebb korban inkább erre van szükség.

Ha egy vendég hamvas szőke hajszínt kér a szalonban, az első dolog, amit meg kell vizsgálnunk, hogy az ő esetében ez indokolt-e. Ilyenkor elsősorban a bőrszínt vizsgáljuk: jól áll-e neki a hideg szín vagy egy melegebb tónus illik jobban?

Szikriszt Joci az alábbi hasonlattal él:

“A szép szőke haj olyan, mint egy drága autó: nem egyszer fizetsz rá egy nagyobb összeget, hanem fenntartási költségei is vannak. A szőkítési eljárás nagy odafigyelést igényel mind a szalonban mind otthon, hiszen egy nagyobb volumenű kezelésről van szó.”

Hamvas hajszínek – két alapfogalom

Két nagyon fontos dologgal kell tisztában lennünk, ha szőkítésről beszélünk: a színkörrel és a szőkítési alap táblázattal:

A színkört a három alapszín és a további kevert színek alkotják. Ez azért fontos, mert szőkítés során sok esetben semlegesítenünk kell a nem kívánt meleg tónusokat. Az emberi haj a sárga, a piros és a kék színekből áll. Ezek arányából alakul ki a pontos hajszín.

Színkör: a fodrászok segítsége

Színkör

A szőkítési alap táblázat a haj visszamaradt pigmentjeinek színváltozását mutatja a feketétől a szőkéig. Az 1-es a legsötétebb, a 10-es a legvilágosabb árnyalat. Létezik 11-es és 12-es, ún. mesterséges színmélység is. Világosítás során a hajból kieső első szín a kék, a sárga és a piros megmarad, amit mi általában együttesen narancssárgának látunk. További világosításkor a piros esik ki, megmarad a sárga, ezzel kell a legtöbbet küzdenünk. A semlegesítéshez pedig a színkör a legnagyobb segítségünk.

Szőkítési alaptáblázat

A szőkítési folyamat

Szőkítéskor az első dolog, hogy megállapítsuk a vendég kiindulási hajszínének színmélységét. Ez határozza meg, hogy milyen módszerrel fogjuk elérni a kívánt eredményt:

KLASSZIKUS HAJFESTÉK

A klasszikus hajfestékek kb. 3-4 árnyalatnyi világosításra képesek. Ha tehát 10-es színmélységet szeretnénk, akkor a festéket 8-as vagy esetleg 7-es eredeti színmélységtől felfelé használhatjuk. A világosítási képesség kiszámításakor mindig bele kell számolnunk a kiindulási árnyalatot is.

HIGH LIFT

Ennek a festéknek már négy, esetenként öt árnyalatnyi világosító ereje van. Általában 7-es, ritkán már 6-os színmélységtől is jól tudjuk használni. A hajszál vastagsága mindig befolyásolja a világosítási képességet. A vastag szálú hajban több a meleg pigment, emiatt nehezebb világosítani.

Az eddigi felsorolás azt jelentené, hogy 6-os színmélységű vendég esetében nem lehet elérni a 10-es színmélységet. Ez részben igaz is, hajfestékkel ugyanis valóban nem lehet. Ilyenkor előszőkítést igényel a haj.

SZŐKÍTŐPOR ÉS TONER

Ebben az esetben szinte teljesen mindegy milyen a kiinduló színmélység. A szőkítőpor képes akár 10-es színmélységig is szőkíteni. A kiindulási szín függvénye, hogy milyen erős szőkítőport és előhívót kell használnunk. Számít a hatóidő, valamint esetenként a fejbőr hője is. A gazdag anyaghasználat is segíti a világosítást.

Fő különbségek a szőkítési eljárásokban

A hajfesték és a high lift tartalmaz pigmenteket. Semlegesíti a nem kívánt szőkítési alapot, azonnal képes tonizálni. A szőkítés csupán kivilágosítja a hajat, a tonizálást nekünk kell végezni.

“A szőkítés levetkőzteti a hajat, a toner felöltözteti.”

Léteznek kifejezetten a hajtövek szőkítésére alkalmas készítmények is, például szőkítő krémek. Ezek a fejbőrrel érintkezve a lehető legkevesebb irritációt okozzák. Szőkítőporos munka során fontos, hogy a lehető leggyengébb előhívóval dolgozzunk. 1,5-6%-os erősségű készítményeket kifejezetten a hajtövek világosításához javasoljuk. A 6% egy európai uniós szabvány maximuma (ennél erősebb előhívót szőkítő porral keverve tövekre ne tegyünk). Hajfestés esetén minden esetben a 12%-os, 40 volumenes előhívóra van szükség. Ez fogja adni a világosításhoz elegendő erőt.

Hamvas hajszínek – Ezek a leggyakoribb hibák

A festékek zöld, kék és lila pigmenteket tartalmaznak. Ezek semlegesítik a piros, narancs és sárga pigmenteket.

  • a zöld a pirosat
  • a kék a narancssárgát
  • a lila a sárgát

Az egyik legsúlyosabb hiba, ha valaki ezen pigment tartalmú hajfestékekből csupán egyetlen árnyalatot választ ki. Ilyenkor értelemszerűen csak a választott szín komplementertónusa esik ki a hajból. Ha például csak zöld pigment tartalmú festéket használunk, akkor az a piros árnyalatot ugyan kiüti, de a narancs és a sárga árnyalat megmaradhat. Ilyenkor egy rezes színt kapunk. Szükségünk van a zöld, kék és lila pigmentek keverésére ahhoz, hogy egy valóban semleges szőke árnyalat legyen a végeredmény.

Kiindulási színmélység meghatározása

Szintén gyakori hiba, ha nem a megfelelő kiindulási alapra visszük fel a festéket. Ha például a festékünk gyárilag 7-es színmélységtől világosít, de 6-os hajra visszük fel. Ilyenkor persze a végeredmény nem lesz tökéletes. Természetesen fontos a pigmentek keverési aránya a haj színéhez igazodva.

Szőkítés során nem csak a haj pigmentjei sérülnek, de a haj szerkezete is. Ezért szőkítés után érdemes egy keratin protein tartalmú pakolást felvinni a hajra. Erre nem csak a haj egészsége miatt, de a tartós színeredmény miatt is szükség van.

Ezután kezdhetjük el a tonizálást. Megvizsgáljuk, pontosan melyik színmélységig jutottunk el a szőkítéssel, majd ennek megfelelően használjuk a pigmentek keverékét megfelelő mennyiségben. Ebben rejlik a leggyakoribb hiba, hogy nem megfelelően állapítjuk meg a színmélységet. (Nagy segítség a szőkítési alaptáblázat).

A kapott szőkítési alap meghatározása

Hogyan javítsuk ki a hibát?

Ha tonizálás után észrevesszük, hogy nem a kívánt eredményt értük el, még változtathatunk a pigmentek arányán, érdemes a legsötétebb színhez igazodva kiválasztani a színmélységet. De ha nem megfelelően világosítottunk, akkor az újraszőkítés is jöhet szóba, de ez általában nagymértékben károsítja a hajat.

A hamvas hajszínek otthoni ápolása

A hajunkban a hideg pigmentek sérülnek a leghamarabb. Ezek általában külső hatásokra – például UV sugárzás vagy gyakori mosás – reagálva is eltűnhetnek. Ilyenkor érdemes hamvasító samponokat és balzsamokat használni. Természetesen ebben az esetben is érdemes megnézni, hogy pontosan milyen pigmentek vannak a samponban (LILA!) A piacon már elérhetők a különböző hideg pigmentekkel rendelkező termékek.

Hajmosás után mindig alkalmazzunk szerkezet helyreállító kezelést az egészséges haj és a tartós szín érdekében.

Végeredmény

További fodrásztartalmakért böngéssz az oldalon, ha pedig tetszett a cikk, lájkold és oszd meg másokkal is!

Képek és szakmai segítség: Szikriszt József