Keresés

Miért őszülünk? - Szikriszt Joci válaszol

Sokakban merül fel: miért őszülünk? Szikriszt Joci válaszolt kérdéseinkre.

Az őszülés előbb-utóbb mindenki számára vet fel kérdéseket. A legtöbb embernél ez 50 éves kor felett érkezik el, a szerencsésebbeknek még 60 éves korukban is tartja a hajuk a színt. Egyeseknek azonban már akár a 30-as éveikben is elkezdődhet az őszülés.

  • Miért történik?
  • Hogyan zajlik ez a folyamat?
  • Mit tehetünk a késleltetéshez?
  • Vagy elkerülhetjük?
  • Érdemes-e felvállalnunk?

Ezekre a kérdésekre kerestük a választ Szikriszt József fodrászmesterrel.

Mi is tulajdonképpen az őszülés?

A ősz haj megértéséhez először meg kell értenünk, hogy miért van szín a hajban. A hajnak van egy látható és egy nem látható része, a gyökere. Ez a gyökér állítja elő a melaninokat, amiknek az arányától függ a haj színe. Ahogy a korban haladunk előre, a melanintermelés csökken, majd leáll. A melanin pedig fokozatosan ürül ki a hajból. Ezt nevezzük őszülésnek.

Ilyenkor egyébként egy szerkezeti változás is végbemegy a hajban. A haj középső és belső része, a medulla és a cortex egy egybefüggő légüres térré válik, a természetes pigmentek helyére levegő kerül. Ettől tűnik a haj fehérnek, ám valójában áttetszővé válik.

Miért őszülünk?

Milyen változásokkal jár ez a szerkezeti átalakulás?

Az ősz hajszálak teljesen más struktúrájúvá válnak a hajtömegben. Egyrészt a már említett légüres tér miatt, másrészt pedig, mert a kutikula – amely normál esetben 8-12 rétegből áll – elkezd megsokszorozódni, a rétegek akár meg is duplázódhatnak. Emiatt a haj fényvisszaverő képessége romlik, fénytelen lesz és a tapintása is durvábbá válik.

Az öregedő hajszálakból nem csak a pigmentek távoznak, hanem különböző lipidek és aminosavak is. Ezek hiánya okozza a textúraváltozást. Ez az őszülés kezdetekor nagyon látványos és a fodrászoknak is kihívás dolgozni vele. Ma már léteznek hajfiatalító hajfestékek, amelyek a pigmentek mellett a hiányzó lipideket és aminosavak is tartalmazzák, így lassítható a haj öregedése. A kollagént tartalmazó hajápolók használata is ajánlott, ez is fiatalítja a hajat, segít megkötni benne a nedvességet, így tovább marad puha.

Mitől függ, hogy az előbb említett textúraváltozás és az őszülés milyen életkorban történik meg?

Főleg a genetika számít, de az életvitel is nagyon fontos. Kutatások szerint az európai emberek első ősz hajszálai a 30-as éveik közepén jelennek meg. Az ázsiaiaknál ez a 30-as évek végén jellemző, az afrikai népek esetében pedig a 40-es évek közepén vagy végén.

Egyébként sok esetben az ázsiaiak és afrikaiak teljesen másképp öregednek. Nálunk a genetikára rásegít még a stressz és a dohányzás is. Illetve létezik egy legenda, hogy hirtelen sokk hatására vagy nagy trauma hatására nagyon rövid idő alatt meg lehet őszülni. Ezt a tudomány nem támasztja alá, de sokan tapasztaljuk, ezért nem mehetünk el mellette szó nélkül. Ez esetenként lehet egyetlen tincs is vagy akár a szemöldök egy szakasza.

Látunk olyan embereket, akik teljesen fehérre őszülnek, mások haja inkább szürke lesz. Ez mitől függ?

Ez egy optikai csalódás. A még pigmentált szálak között egyre több ősz hajszál jelenik meg, ez pedig fakítja az összképet. Ha külön-külön vizsgáljuk a két szálat, akkor a pigmentált szál teljesen ugyanolyan, mint azelőtt, de a fehér szálak fakítják a színt. A teljes fehérség leginkább genetika és idő kérdése.

Szerkezeti változás

Sokan festetik az ősz hajukat. Van különbség a fehér és az imént említett szürke haj festése között?

A teljesen fehér haj befestése teljesen más hozzáállást és folyamatot igényel, míg a pigmentált szálak ha sötétek, akkor például egy világosabb szín elérése érdekében először ki kell azokat világosítani. Ez pedig a fodrászoknak és a vendégeknek is nagy kérdés, hogy melyik fontosabb: a 100%-os őszfedés vagy a még pigmentált hajak világosítása. A kettő együtt nem megy.

Az ősz hajszálak esetében több pigmentet szükséges használni. Szinte minden márkánál elérhetők ilyen termékek, ezekbe már a gyártás során több pigment kerül. Ilyenkor azonban a még nem ősz hajszálakon sötétebb árnyalat lesz látható. Ez nem kiküszöbölhető, a fodrászoknak helyesen kell megválasztani az őszfedő festéket, lehet, hogy a többletpigment miatt egy árnyalattal világosabbat kell használnunk.

Világosítás esetében pedig érdemes két lépésben dolgozni: először világosítani, aztán festeni. Egy lépésben ugyanis az a nehézség áll fenn, hogy minél magasabb százalékú az előhívó, annál kisebb a pigmentlerakódás. Ezért kell megbeszélni a vendéggel, hogy mi a prioritás. Ha a vendég mindenképpen ragaszkodik a világos színhez 100% őszfedéssel, akkor nem ússzuk meg az elővilágosítást. Fontos azonban, hogy ezt a beszélgetést a fodrász vezesse, mert a vendég nincs tisztában a színelmélettel és nem ismeri a részleteket.

Mi a helyzet az ammóniával? Említetted korábban a hajfiatalító hajfestékeket, ezek tartalmaznak ammóniát?

Nem az a kérdés, hogy az ammónia szárítja-e a hajat vagy sem. Az a fontos, hogy mennyi ammónia van az adott festékben. A hajfestés tekintetében az ammónia a legbiztonságosabb lúgosító és vannak olyan márkák, amelyek épp a szükséges mennyiséget használják belőle.

A kérdés fontos része az, hogy a vendég érzékeny-e az ammóniára. Az érzékenyek miatt van helyük a piacon az ammóniamentes termékeknek, de ez csupán a vendégkör kis százalékát érinti. Nekem 20 év alatt három ilyen vendégem volt. Az ammónia jó lúgosító, sokéves tapasztalat van mögötte, amire lehet alapozni.

Miért őszülünk?

Egyébként az a hatóanyag, amely az ammóniamentes termékek legtöbbjében megtalálható, az is az ammónia egy származéka. Ráadásul sok esetben ez többet árthat a hajnak, mert ezek a hatóanyagok a teljes festési folyamat alatt jelen vannak a hajban, szemben az ammóniával, mely a festési folyamat első öt percében dolgozik, majd elillan (ezért kellemetlen szagú a festék az elején).

Hogyan kezelik a fodrászok az festetlen ősz hajat?

A fejbőr tetején időről-időre összegyűlhet faggyú, emiatt az ősz haj sárgás színűvé válik. Ez nem túl szép, erre általában hamvasító samponokat szoktak ajánlani. Ez jó ötlet, de szalonban adjunk többet a vendégnek. Egy mélytisztítás leszedi a felhalmozódott faggyút, így eleve tisztább hajszálakkal dolgozhatunk, azokat hamvasíthatjuk, majd végül valamilyen keratin proteint pótló balzsamot vihetünk fel, ami pótolja a lipideket és aminosavakat.

A hamvasító samponok lila pigmenteket tartalmaznak, ezek semlegesítik a sárgulást a hatóidő alatt. Fontos tudni azonban, hogy ezek a samponok képesek túlpigmentálni. Ilyenkor lesz lilás színű az ősz haj.

Otthon hogyan kezelhető az ősz haj?

Hamvasító sampon használata előtt érdemes hajat mosni az általában használt samponnal is, hiszen a pigmentes samponok tisztító hatása gyengébb. Második mosásra válasszuk a hamvasítót, de olyan sampont vegyünk, ami valóban lila pigmenteket tartalmaz. A kék és kékeslila árnyalat nem jó megoldás. Az is fontos, hogy többször próbáljuk ki, hogy mi az a mennyiség, ami az adott hajnak elég és nem lesz lila.

Nem is szükséges minden alkalommal használni a hamvasítót, elegendő lehet heti egyszer-kétszer. Azt is érdemes kipróbálni, hogy a hamvasítót a normál samponhoz keverve használjuk. Így egy olyan mixtúrát kapunk, amely pigmenteket is tartalmaz, de tisztít is.

Szikriszt Joci

Megjelent egy kampányt, ami az ősz haj meghagyását hirdeti. Erről mit gondolsz?

Valóban megfigyelhető egy ilyen trend, ami mögött rengeteg ok meghúzódhat. Fontosnak tartom kiemelni, hogy az ősz hajról a médiában látható képek beállítottak. Sminkesek, fodrászok és világosítók állítják be.

Ha egy vendégemnek meghagyjuk az ősz haját, akkor hétfő reggel nem úgy fog állni, mint a képen, amit látott. Természetesen vannak olyanok, akiknél ez működik egy jó vágással, de a legtöbb vendéget öregíti. Egy idősödő arc esetében a színekkel érdemes játszani, főleg meleg árnyalatokkal. Egy épp aktuális trend kipróbálása előtt tehát fontoljuk meg, hogy az valóban jól állhat-e.