Keresés

Szikriszt József: "A JOICO egy életérzés"

Ezúttal Szikriszt József, a JOICO művészeti igazgatójával beszélgettünk.

Vannak olyan fodrászok, akiknek a neve egybeforr az általa képviselt márkával. Szikriszt József szerintünk egy ilyen név, nekünk ő jelenti a JOICO-t. Karrierjéről, a JOICO-ról és az újonnan érkező termékek, például a Lumi 10 elterjesztéséről vagy a K-PAK sikereiről a Fodrászinfó Podcast legutóbbi epizódjában beszélt.

“Valami rendes szakmád is legyen fiam…”

Talán sok fodrásszal megesett, hogy a szülők nem akarták, hogy ezt a pályát válassza, hiszen nem teljesen stabil a megélhetés: függ a vendégek számától és persze a szolgáltatás minőségétől. Szikriszt Józseffel is ez történt, bár első helyen jelölte meg az Erzsébet Királyné Szolgáltató- és Kereskedelmi Szakközépiskola fodrász szakát, a szülei bíztak benne, hogy nem nyer felvételt. Persze a fodrásziskola mögött két másik iskola is állt a sorban, ahol „normális szakmát” tanult volna. Még szerencse, hogy a sors másképp hozta.

Matula Tímea szárnyai alá került tanulóként, aki rögtön versenyekre is küldte. Ennek persze voltak költségei, amiket tanulóként nem volt könnyű megfizetni. Tímea már akkor megismertette Jocival a JOICO márkát, amelynek színeiben el is kezdett versenyezni a márka támogatásával. Ezen sikerei után ő is jogosan érezhette, amit mi, hogy neve egybeforr a JOICO-val.

Talán sikerült a rendes szakma… 😉

Szikriszt József a színpadon, munka közben

Oktatási sikerek és nehézségek Joci életében

A JOICO akkori disztribútora, Temesvári Károly már idejekorán tanítani hívta és külföldi továbbképzésekre küldte Jocit, aki visszatérve a nála sokkalta idősebb fodrászokat kezdte oktatni. Ez persze nem volt könnyű, hiszen huszonéves fodrászként sokak nem hitték róla, hogy bármi újat tud mutatni.

Pedig a rengeteg nemzetközi továbbképzésnek köszönhetően Joci a hajfestés specialistája lett. A JOI Color System már abban az időben is egy nagyon komoly, coloristnak való hajfestékrendszer volt. Az oktatásokon pedig nagy figyelmet szenteltek ennek és annak is, hogy ezt tovább tudják adni a későbbiekben.

Szikriszt József ma is a JOICO-t választaná

Joci számos márkát tisztel, tesztel és szeret a piacon, de a szívéhez természetesen a JOICO áll a legközelebb. Az alapító Steve Stefano rájött, hogy lebontott emberi hajakkal lehet csak igazán helyreállítani a frizura állapotát, ez a keratin protein, amely azóta szinte minden JOICO termékben megtalálható. Joci pedig a technológiával kapcsolatos miértekre is választ kapott, így bele is szeretett ebbe a módszerbe.

Sok fodrász a hajápolással kevésbé foglalkozik, de Joci és a JOICO az egészséges haj márkájaként kezdte hirdetni magát, az elmúlt 15 év pedig megerősítette abban, hogy jó utat választottak.

Megújulás a hagyományok megtartásával

A JOICO folyamatosan megújul, de sosem dobja ki a régi technológiákat. Ugyanazt a sampont árusítják, mint amit Stefano a ’70-es években megalkotott, de időről-időre, a technológia fejlődésével párhuzamosan a termékek folyamatosan fejlődtek. Korábban a japán Shiseido, később pedig a Henkel tulajdonába került a JOICO, ezek a cégek pedig további kutatásokat és fejlődési lehetőségeket biztosítottak.

Ezeknek köszönhetően jött létre például a K-PAK kezelés, amely a piacon egyedülálló hajújraépítési rendszer. Ezt még sok esetben olyan fodrászszalonok is alkalmazzák, akik egyébként nem a JOICO termékeivel dolgoznak. Ez is bizonyítja azt, hogy a hatása nem marad el. A JOICO Defy Demage kezelése is hódít a fodrászok körében, amely a hajfestés elő- és utókezeléseként használható. Védi a hajat és színstabilizáló funkcióval is bír. Ez a két kezelés, akkor is működik, ha nem a JOICO termékeivel kombináljuk őket – bár elsősorban arra lett kifejlesztve. A végeredmény pedig nem csak a fodrászt, de a vendéget is lenyűgözi.

Szikriszt József természetesen mozog a színpadon és a bemutatók világában

Szikriszt József teszteli az új termékeket

Mint a JOICO művészeti igazgatója, Joci a szalonjában mindig lehetőséget kap arra, hogy tesztelje a később piacra kerülő termékeket. Fontosnak tartja azonban, hogy a fodrászok más márkákkal is jól tudjanak dolgozni, így ő például a Verotrade égisze alá tartozó többi márka termékeit is rendszeresen kipróbálja.

Ilyen például a KEUNE, ahol Joci szintén segít a háttérben és segít eligazodni az oktatófodrászoknak a KEUNE világában, amiben a sok éves rutinja már megvan a JOICO-val.

Tesztelései nemzetközi szinten is feljegyzésre, majd bemutatásra kerültek, ami éppen a pandémiának volt köszönhető. Mikor körülöttünk minden országban zárva tartottak a fodrászatok, Magyarországon szabadon lehetett dolgozni, s ekkor Jocinak jött a lehetőség, hogy a JOICO Lumi 10 fő tesztelője legyen. Ezzel kapcsolatban mindent fel kellett jegyeznie (a munkafolyamattól a vedégreakciókon át mindent), majd ezt a nemzetközi bemutatón prezentálnia is kellett.

Magyar és nemzetközi fodrászokat is oktat

Joci a JOICO hatására tanult meg angolul, addig egy szót sem beszélt ezen a nyelven. Most pedig már szinte bármilyen nemzetközi partnerrel folyékonyan tud kommunikálni. Sőt, néhány szomszédos országba ő vitte el a saját tematikájukat, annak érdekében, hogy például a Lumi 10 sikeresen el tudjon terjedni.

A sikeres bemutató titka – mint mondja, – a jó felkészülésben van mind itthon, mind egy nemzetközi előadás esetében. Hetek felkészülését igényli, hogy a szakmai nyelv is tökéletes legyen az adott előadásra. A külföldi partnerek pedig nagyon hálásak azért, ha egy külföldi oktató országhatárokon utazik át egy bemutatóért.

A JOICO egy életérzés

A vendégeket sokszor megérinti a JOICO hatása, de nem lehet őket elsőre a márkához láncolni. Egy kezelésért hálásak, de nem feltétlenül maradnak a márkánál. Ha már nagyobb a baj sok esetben visszatérnek és olyankor már maradnak a minőség mellett.

A fodrászok között sem mindenki nyitott a JOICO-ra. Egy szegmensről van szó, az egészséges hajra vágyó fodrászok szegmenséről. Ez pedig nemzetközileg is ugyanígy megfigyelhető. A JOICO egy életérzés. Ahogy a vendégek is, úgy a fodrászok is egy másik márka használata után rendszeresen visszatérők lesznek. A JOICO pedig mindig ugyanazt a jó minőséget hozza.

Videóinterjú Szikriszt Jocival

További fodrásztartalmakért böngéssz az oldalon, ha pedig tetszett a cikk, lájkold és oszd meg másokkal is! 🙂

Képek: JOICO, Szikriszt József