Keresés

Fodrász akarok lenni: újratervezés felnőtt fejjel

Sokan kimondtuk már felnőtt fejjel is: fodrász akarok lenni!

Felnőtt fejjel kitaláltam: fodrász akarok lenni! Az újratervezés hogyan lehetséges 2022-ben?

Ezt a mondatot sokan kimondtuk már, azóta sikeres fodrászok. Én pl. 1992 -ben.

Te mikor tervezted újra az életed? Senkinek nem volt egyszerű, az első Felnőttképzési törvény 2001-ben született meg, az első szakképzési törvény pedig 1993-ban. És ennyit erről, most azt írom le, hogyan legyél

  • MA szakember,
  • méghozzá INGYENES képzésen,
  • ahol még NEKED FIZETNEK, ha tanulsz.

Fodrász szeretnél lenni? Lássuk a lépéseket

Röviden és hiányosan: „Az állam mindenkinek adott két OKJ -t ingyen” – most lehetőséged van ismét:

  • 2 SZAKMÁT ingyen kitanulni, akkor is, ha az előző rendszerben már éltél a jogoddal,
  • ALAPSZAKMA lett a fodrász is (tehát nincs OKJ felejtsük el )– Most már csak szakiskolában folyhat az oktatás!

Mit kell ehhez tenned?

#1 lépés

Az elhatározás, és keresd elő az érettségi bizonyítványod. (Ha nincs – ne keseredj el, keress egy esti gimnáziumot, és végezd el 1-2 év alatt akár egyéni tanrend kérésével, levelezőn vagy távoktatásban.)

#2 lépés

Elméleti szakiskola keresése a következő tanévre https://ikk.hu/terkep (szakmát keresel (fodrász) – megyét jelölsz – és megtalálod a felsorolásban azt az Intézményt, ami jogosítással bír, hogy fodrászt képezzen belőled. Aki nincs fent, azzal ne foglalkozz. (Most én sem írnék róluk.)

#3 lépés

Vedd fel a telefont, vagy írj emailt, és iratkozz be a kiválasztott suliba. Diákigazolvány nappali oktatáson szokott lenni, estin és egyéni tanrend alapján nincs, de lehetnek eltérések, a választott iskolánál. Kérdezz rá, részletes tájékoztatást kapsz mi is náluk a szokásrend.

#4 lépés

Az oktatás szeptembertől kezdődik. Az első félévében „csak iskolába kell járni”, és januárban Ágazati Alapvizsgát kell tenni. Minden suli maga állítja össze, nincs központi előírás csak ajánlások, és témakörök. Ha sikeres Alapvizsgát tettél, és még mindig a fodrászat vonz (mert itt még lehetsz kozmetikus technikus; kéz-és lábápoló technikus; kézápoló és körömkozmetikus; vagy speciális lábápoló szakirányon továbbtanuló) de, ha továbbra is fodrász akarsz lenni

akkor a FODRÁSZMESTERT kell keresni, mely szakma a területileg illetékes (megyei) Kamaránál Akkreditált Duális Képzőhelyként MINŐSÍTVE van már. CSAK vele lehet Szakképzési Munkaszerződést kötni.

Ami munkaviszonynak számít (A szerződés a Mester (E.V., Kft., Bt.) és a tanuló között köttetik csak 2 eredeti példányban készül, és nem kell leadni sem az iskolának, sem a kamarának ellenjegyzésre, szívesen kérik most is, de nincs jogszabályban, hogy adni kell.)

A gyakorlaton napi 8 órát kell dolgoznod. Munkabér jár érte. Nettó: 81.859 Ft (2022.04 hó. saját adat) (Ezt a Mester majd 45-60 nap múlva vissza is tud igényelni, vagy adójóváírás lesz belőle. Technikai részletekért a Mesterek keressék a kamarai képzési tanácsadójukat, és könyvelőjüket, vagy a https://dualis.mkik.hu/kalkulator oldalon a Normatív költség kalkulátort.

Fodrász szakképzés felnőttek számára

Ha mester vagy

Gyere az Alapszakmák Gyakorlati Oktatói zárt Facebook csoportba, ahol tudunk segíteni, érdekképviseletet és munkacsoportot szeretnék létrehozni.

Ha (leendő) tanuló vagy és kérdésed maradt

Kérdezz itt, vagy jelölj engem a Monart Cservákszalon oldalon, a szakiskolák megosztásával szoktam segíteni a tanulás tervezését.

Apró betűs: Olyan Mestert keress, akinek a szakmai munkásságát ismered és tiszteled, személyiségét tolerálod, bírod és elfogadod a kritikát a magasabb cél érdekében. A közös munka komoly dolog, nem barátkozás, hanem munkakapcsolat a cél, hogy felkészülésed sikeres legyen. Önvizsgálat legyen, és ha helyére tetted a dolgot, utána már csak az utolsó lépés van hátra…

#5 lépés

Tedd oda magad 100%-ban! Tervezz! Készülj! Modellezz! Járj bemutatókra! Alakítsd a Vendégköröd! Akciózz! Ismerkedj! Barátkozz! Akard ezt az egészet zsigeri szinten, higgy magadban! 1,5 éved van arra, hogy megvesd a lábadat a szakmában. Járj szakmai képzésekre – mert sok cég tart alapbemutatókat – szakiskolásoknak. Nézz utána a támogató rendszerüknek, oktatásaiknak – kedvező anyagszerződéseiknek, szakmai útjaiknak stb. A havi jövedelmedből vegyél eszközt, minőségi anyagokat, spórolj a majdani székbérletre, vállalkozás alapítására, könyvelőre, reklámra stb.

“Fodrász akarok lenni” még mindig így gondolod? Akkor ezt se feledd: vizsga után már minden nap élesben fog menni, dolgozni kell napi 6-8 órát folyamatosan. A költségeidet 20-25 munkanap alatt kell előteremteni mindenre. A felsoroltakra nemigen marad időd, vagy pénzed, vagy egyik sem.

Ne feledd, a Mestered csak azt tudja ápolni, ami Belőled fakad. A vizsgafeladatok bemutatása, megtanulása csak az alap, ha már az is nagyon nehezen megy, ne várj csodát, tanulj mást – a tehetséget, kreativitást, szorgalmat, kitartást, alázatot, emberközpontú gondolkodást Te viszed a munkahelyedre, ebből építünk fel Téged. E köré fog épülni a sikeres vállalkozásod is.

Ha én fodrász akarok lenni és most kezdeném, biztosan így indulnék neki… Remélem segítettem az újratervezésben!

Írta: Cservák Mónika (Fodrászmester – műszaki szakoktató -duális képzőhely vezető, Felnőttképzési szakértő FSZ/2021/000155 )

Képek: Fodrászinfó

További cikkekért böngéssz az oldalon! :)