Keresés

Fodrász állás Neked – 5 lépés a tökéletes munkahelyért

Tippek a legtesthezállóbb fodrász állás megtalálásához!

Ha éppen szabadúszó vagy, esetleg most végezted el a fodrásziskolát, a munkakeresés bizony nem mindig egyszerű. Összegyűjtöttünk néhány tippet, hogy megtudd, melyik fodrász állás az igazán neked való.

Megfelelő fodrász állás a vágyad? Ezek a szempontok fontosak

Az ideális állás megtalálása nem könnyű feladat. Sokan heteket, hónapokat, extrém esetben akár éveket is töltenek a tökéletes állás megtalálásával. Ez a fodrászatban sincs másként. Általában nem találunk számunkra megfelelő állásajánlatot, vagy éppen annyi lehetőség van, hogy nem is tudunk választani belőle. Más esetekben egy-egy hirdetés nem teljesíti azokat az igényeinket, vágyainkat, amit a karrier során meg szeretnénk valósítani. Megfelelő fodrász munka pedig mindig akad bőven, néhány szempontot azonban nem árt figyelembe venni:

  • milyen életszakaszban és tudással kezdesz dolgozni,
  • miket vársz el az állástól,
  • milyen körülmények között szeretnél dolgozni,
  • mennyi pénzt szeretnél keresni és ezért mennyit vagy hajlandó dolgozni!

Tökéletes fodrász állás 5 lépésben: segítünk pár tippel, hogy ezt megtaláld!

A szaktudásodhoz megfelelő munkát válassz!

Egy-egy állás megpályázásakor nem mindegy, hogy milyen életszakaszban és mekkora tudással szeretnénk betölteni azt az állást. A munkaerőpiac erőssége, hogy külön csoportokra hirdet, azaz találhatsz pályakezdőként, pályaváltóként, újrakezdőként (pl. GYES miatt) vagy tapasztalt szakemberként is állást magadnak. Érdemes magad megfelelően pozícionálni, így könnyebb is a jelentkezés menete.

Ennek pedig előfeltétele, hogy tisztában legyél képességeiddel és határaiddal egyaránt!

Fodrász állás felvétel

Pályakezdőként egy ideig érdemesebb beérni kevesebbel. Tanulj bele a szakmába és a fodrászok gondolatvilágába. Ha pedig tapasztalt fodrász vagy, ne adj lejjebb abból, amiből továbbállsz. Keresd az új kihívásokat és a jobb lehetőségeket!

Jelöld ki a személyes céljaidat!

Ha egy állást be szeretnél tölteni, akkor előtte alaposan végig kell gondolnod, milyen vágyaid és igényeid vannak az adott ajánlattal kapcsolatban. Az erősségeiddel sem árt tisztában lenni, és azzal, hogy a fodrászat melyik ágával szeretnél foglalkozni a továbbiakban. A fodrász állások meghirdetésekor ugyanis előfordulhat, hogy a szalon kifejezetten női fodrászt, férfi fodrászt vagy esetleg gyerek fodrászt keres, mi több, ezeken belül szakosodott kollégákat.

Fontos, hogy tisztában legyél azzal, hogy mit várnak el tőled, illetve, hogy mi mit várunk el az adott szalontól vagy a munkánkkal kapcsolatban. Igyekezned kell úgy megválasztani a következő munkahelyedet, hogy ne fásulj bele az ottani feladatokba, hanem lehetőleg olyan helyen kezdj el dolgozni, ahol azzal foglalkozhatsz, amit szeretsz és ami az erősséged.

Ez a szempont nem csak a férfi- vagy női fodrászatra vonatkozik, hanem a hajvágás, a hajfestés, a balayage vagy bármi más speciális terület kiválasztására is. Olyan szalont érdemes választanod, ahol olyan szakemberekkel dolgozhatsz együtt, akiktől tanulhatsz és a közös munka eredménye nap mint nap inspirál.

A hajvágás az erősséged?

Mérd fel a körülményeket és a lehetőségeket!

Nem elhanyagolható szempont a szalon elhelyezkedése sem, illetve az, hogy milyen lehetőségeid vannak a fejlődésre, tanulásra és milyen stílusú az adott szalon. Egész más lehetőségeket nyújt(hat) például egy vidéki és egy fővárosi állásajánlat.

Ha szeretnél fejlődni (márpedig ez fodrászként, hogy lépést tarts a divattal szinte elengedhetetlen), olyan helyet érdemes választanod, ami arra sarkall, hogy részt vegyél oktatásokon, bemutatókon (lehetőség szerint a cég által fizetve) illetve nem elhanyagolható szempont az előrelépés lehetősége sem. Senki sem szeretne évekig csak segédként dolgozni, érdemes tehát erre is odafigyelned!

A szalon stílusa is fontos kérdés lehet, ha hosszú távú munkában gondolkozol. És ezt miért ne tennéd, mikor vendégeid is a stabilitást igénylik! Egyáltalán nem mindegy, milyen stílusú szalonban és milyen emberek között dolgozol. Önazonos ugyanis csak akkor tudsz maradni, ha a munkahelyed passzol a személyiségedhez, értékeiddel hasonlót képvisel. Ennek hiányában nehéz lehet a kiteljesedés!

Fontos a stílus

Ha mindezekre kíváncsi vagy, akkor nem árt, ha felkészülsz és az állásinterjún te irányítod a beszélgetést. Kérdezz rá a fejlődési lehetőségekre! Hamar ki tud derülni, hogy az adott szalon segíteni fogja-e az utadat, vagy más szalon után kell keresgélned.

Kérdezz rá a munkaviszony mikéntjére és a pénzügyekre!

A mögöttünk álló néhány év változásai megtanítottak miket arra, hogy a világ egyik pillanatról a másikra hatalmasat tud változni. Fontos tehát mérlegelni azt is, hogy milyen állással járunk a legjobban.

Sokan csak utolsó szempontként tartják ezt számon, vagy éppen nem mernek róla beszélni vagy kérdezni. Pedig a bérezés igenis fontos kérdés. Nem árt már a munkaviszony előtt tisztázni, hogy teljes- vagy részmunkaidőről, székbérlésről vagy bejelentett állásról van-e szó. Ez nem csak az adott pillanatra nézve fontos kérdés, de gondolnunk kell a későbbi takarékoskodásra és a nyugdíjas éveinkre is.

Bár bátorságot igényel, de fontos, hogy megkérdezzük az állásinterjún, hogy mennyit kereshetünk gyakornokként, aztán későbbiekben tapasztalt munkatársként stb. Jó szakember jó bérezést igényel, a munkáltatóval pedig nem mindig könnyű megegyezni az anyagiakat illetően.

A tökéletes fodrász állás megtalálásához egy újabb tipp: hallgass a megérzésedre!

Menj el több állásinterjúra, hiszen nem árt, ha biztosra mész, és egy-egy szalon látogatásakor mindig tartsd szem előtt az első megérzésedet. A környezet is megmutatja, hogy mi a helyes út, ha pedig látod a vörös vészvillogókat, akkor azonnal állj tovább! Így nem lesz részed felesleges idő- és energiapazarlásban.

És hidd el, az idő megnyitja a következő kaput, és eljön számodra az az állás, amire eddig vártál. Éppen ezért nagyon fontos, hogy legyen róla egy egészen világos képed, mit is szeretnél. Azért, hogy ezt mindig szem előtt tartsd, írd le magadnak és tedd ki az otthonodban jól látható helyre, hogy mindig szem előtt legyen. Majd ha megtaláltad az állást, tekints rá a lapra és nyugtázd megelégedéssel, hogy megteremtetted magadnak!

Fodrászállás szakembereknek – Facebook-csoport álláskeresőknek

Ha még nem lennél tagja, gyorsan jelentkezz a Fodrászállás szakembereknek csoportba. Ezt a felület a Fodrászinfó hozta létre, ezzel is segítve a különböző tudású szakemberek munkakeresését. Nem árt gyakran látogatnod, hiszen eredményesebb lehet, mint egy Google keresés:

  • személyes: a posztolóval azonnal kapcsolatba tudsz lépni!
  • könnyen találsz véleményeket, értékeléseket, tapasztalatokat egy-egy szalonnal kapcsolatban!
  • állandóan frissül, mindig érkeznek újabb és újabb munkalehetőségek!

Hirdetők figyelem! Kérjük, olvassátok el cikkünk korábbi részeit és ti is azoknak megfelelően hirdessétek magatokat! Így nagyobb az esélye, hogy megfelelő szakembert találtok!

Képek: Pexels