Keresés

„Amit szeretünk, azt nem szabad feladni” – 50 év után zárt be a miskolci fodrászüzlet

A bezárt fodrászat utáni lehetőségekről beszélgettünk.

Schmidtné Gál Gabriella fodrászmester, gyakorlati oktató 35 évig dolgozott a miskolci Modern Fodrász- és Kozmetikai Kisszövetkezetnél, amely szalon ötven évig töretlenül működött. Az energiaválság miatt azonban egymillió forint feletti összeget kellett volna költeni a fűtésre havonta. A szalonnak be kellett zárnia. A múltról és a továbblépési lehetőségekről kérdeztük a fodrászmestert.

Hogyan ismerkedtél meg a fodrász pályával?

A családom negyedik dinasztiájaként végzem a szakmát. A dédszüleim, akiknek Kolozsváron volt saját üzletük, a nagyszüleim és édesanyám is fodrász volt. A negyedik dinasztiában pedig a Skóciában élő nővérem is ezt a szakmát űzi. A kezdettől fogva imádtam bejárni a felmenők szalonjaiba. Soha nem éreztem nyomást, hogy ezt a szakmát válasszam, egyértelmű volt, hiszen ebben nőttem fel. Rengeteget tanultam tőlük, de aztán a nagyszövetkezetben ki is tanultam a szakmát. Itt azonban nem engedték, hogy rokon legyen a mester. Ugyanott dolgoztam, ahol nagyapám, de más mesterem volt. Munkaidőn kívül persze megosztott velem fogásokat, szerszámok használatára vonatkozó tanácsokat. Ezt a tudást pedig a mai napig kincsként őrzöm.

A szakma kitanulása után hol helyezkedtél el?

1987-ben végeztem, majd a Nagyszövetkezetnél kezdtem el dolgozni. Később aztán abba a szalonba kerültem, ahol édesanyám is volt, ami kivált a Nagyszövetkezetből. Mindenki egyéni vállalkozóként működött tovább. Ez pedig már az a szalon volt, amelyiket most megszüntetni kényszerültünk, a Modern Fodrász- és Kozmetikai Kisszövetkezet. 35 évig dolgoztam itt, a szocialista hangzású név pedig a rendszerváltás után is megmaradt. Amikor kiváltunk az anyacégből, sok mindennel fenyegették az üzletet, hogy tönkre fog menni és be fog zárni, de ez végül idén, azaz 2022. november 1-ig nem valósult meg.

A 35 év alatt mennyire cserélődtek a kollégák?

Annyira családias légkör volt, hogy szinte mindenki megmaradt. Amikor a bezáráskor elváltak az útjaink tizenketten voltunk. Akik itt maradtak, azok mind alapító tagok voltak: 65-75 évesen nyugdíj mellett dolgoztak, imádták a szakmájukat. Időközben több kollégánkat elveszítettük, a haláleseteket nagyon nehéz volt feldolgozni. Édesanyám például, aki szintén itt dolgozott, sajnos túl korán, egy orvosi műhiba miatt halt meg.

Egyébként a szalon egy szolgáltatóház része volt, ami több üzletnek, orvosi rendelőnek, patikának ad otthont. Egy elit lakóparkban helyezkedik el Miskolcon a megyei kórház mellett.

Miskolc már az ország keleti részéhez tartozik. Éreztétek bármikor is ennek hátrányát?

Volt összehasonlítási alapom, hiszen sokat jártam Budapestre, nagy példaképem, Fátrai Krisztina képzéseire. Ezeken a tanfolyamokon sokszor beszéltünk az árakról is, így tudtam a különbségeket, de ez a hétköznapi életben soha nem jutott eszembe. Elit és nagy vendégkörünk volt, orvosok, ügyészségi tagok, de a lakótelepen élők is hozzánk jártak.

Említetted, hogy bezárással fenyegettek benneteket. A rendszerváltással ezek a félelmek talán enyhültek, de most újra előkerültek a veszélyek: járvány, háború, energiaválság. Hogy éltétek meg ezeket?

Ez az 50 éves üzlet a járványig sosem volt zárva. Az egy hónapos legkeményebb karantén alatt zártunk csak be, nem kerestünk kiskapukat, betartottuk a törvényt. De ez sem vetette vissza a forgalmunkat az újranyitás után. Most azonban az energiaválság miatti bezárás nagy zúgolódást váltott ki a vendégeink körében. Érdeklődnek és nem tudják elhinni, hogy ez történik. Ez a legrosszabb “szenzáció”.

Milyen lehetőségeid voltak a továbblépésre? Hogyan kerültél a jelenlegi munkahelyedre?

Láttam, hogy jelen esetben a közművekkel folytatott tárgyalásnak semmi értelme. Kaptunk egy ajánlatot, hogy a nagy összegű számlákat havi lebontásban fizessük, de ez sem volt járható út. Abszurdabbnál abszurdabb megoldások is érkeztek. 35 év munkaviszonnyal, mesterdiplomával új munkahely után kellett néznem, végig jártam a miskolci fodrászüzleteket szabad hely után érdeklődve. Végül megtaláltam a helyemet, „A Szalon-ban”, amelynek egy pedagógus a tulajdonosa, akiknek most szintén nem a legegyszerűbb a helyzete.

Nekem is van három tanulóm, akiknek az elhelyezkedése kétséges volt, de nem akartam leadni őket. Nem csak magamnak kerestem tehát állást, hanem nekik is. Két helyen szóba sem álltak velem ilyen tekintetben, de itt szívesen láttak minket.

A jelenlegi helyzet számos fodrászszalont érinthet. Próbálkoztatok nyitvatartási vagy munkaórabéli változtatásokon?

Más a helyzet, ha egy önálló üzletről beszélünk. Ez egy szolgáltatóház. Próbáltunk beszélni a többiekkel a lehetőségekről, de nem lehetett kiválni a közös rendszerből. Ha nem dolgozunk, nem tartunk nyitva, a fűtés akkor is megy. Az orvosi rendelő pedig bele sem ment volna, mert a betegeket természetesen nem vizsgálhatják csökkentett fűtéssel.

Tudsz valami bíztatót mondani azoknak, akik hasonló cipőben járnak?

Amit szeretünk, azt nem szabad feladni. A vendég számít ránk, a vendégnek frizurára van szüksége. Ha a szíved vérzik a múltad miatt, akkor is tovább kell menni. De a vendég utánad fog menni, keresni fog téged, nem érdekli, hol lesz a következő helyed.

Lassan a századik tanulót adom a szakmának. Közülük szerencsére sokan a szakmában is maradnak, így már én sem éltem hiába!

Schmidtné Gál Gabriella portré

MINDEKÖZBEN ÍRORSZÁGBAN:

Az ír kormány, a 2023-as költségvetés részeként bejelentett néhány olyan intézkedést, amelyek segítenek az ír vállalkozásoknak átvészelni az energiaválság okozta nehéz időszakot. A támogatások között szerepel egy vállalati energiatámogatási rendszer, amely a vállalkozások téli energiaköltségeinek fedezésére szolgál.

Az új programban, azok a vállalkozások vehetnek részt, amelyek megfelelnek az adószabályoknak, és amelyeknél az energiaköltségek jelentősen megemelkedtek. A programot az adóhatóság kezeli, a vállalkozásoknak pedig regisztrálniuk kell egy rendszerbe és azon keresztül kérelmet benyújtani.

Az ír kormány arról is döntött, hogy a vendéglátásra jelenleg vonatkozó 9%-os ÁFA kulcsot nem hosszabbítja meg, így például a fodrásziparban is jövőre ismét 13,5% lesz az ÁFA. Az Ír Fodrászok Szövetsége kérelmezte a 9%-os adókulcs fenntartását.

Láthatjuk, hogy bár az energiaválság sok helyen problémákat okoz, néhány kormány igyekszik a vállalkozókra nézve is hasznos döntéseket hozni. A gazdaság további működése ugyanis minden kormány érdeke.

Néhány, a körülményeket javító intézkedésnek pedig sok országban örülnének!

További fodrászati tartalmakért böngéssz és olvass az oldalon! 🙂

Kitekintésnél felhasznált forrás: HJ Ireland

Képek forrása: Dublin Live