Keresés

Fodrász állás külföldön: Ausztria

Fodrász állás külföldön: Ausztria. Ebbe az országba vándorló fodrásszal beszélgettünk!

Legújabb sorozatunkban olyan magyar fodrászokat kérdezünk, akik külföldön dolgoznak vagy dolgoztak a szakmájukban. Kíváncsiak vagyunk az eltérésekre és különbözőségekre; a nehézségekre és segítségekre és leginkább arra: vajon külföldön tényleg kolbászból van a kerítés? Harmadik interjúalanyunk Sándor Ilona, aki jelenleg Ausztriában, Bécsben dolgozik. Fodrász állás külföldön: Ausztria.

  • Kiindulási hely: Szolnok  
  • Jelenlegi munkahely: Ausztria, Bécs  
  • Mióta vagy Ausztriában? 4,5 éve  

Szakmailag mennyire elismertek a magyar fodrásziskolák? Hol van a szakmai tudásunk a célország dolgozóihoz képest?

Ausztriában a vendégek szeretik a magyar fodrászokat, mert az átlag osztrák fodrászhoz képest magasabb a szakmai tudásuk. Az osztrák fodrászok sokkal konzervatívabb ízlésűek. Mivel Bécs nemzetközi város, itt rengeteg országból származó fodrász dolgozik. Az osztrák kollégákban van is némi féltékenység. Elég zárt közösség, nehezen engednek be a köreikbe. A saját oktatási rendszerüket tartják a favoritnak, mégis azt látom, hogy a tanulók gyengék, a harmadik év végén, még mindig nem tudnak semmit, csak nyájaskodni a vendégekkel, hogy borravalót kapjanak…

Mikor és miért mentél ki külföldre?

2014. március 2-án költöztem ki Bécsbe. Előző nap – szombaton -, még részt vettem az Amerikai Crew Magyarországi Finalisták versenyén. Vasárnap kiköltöztem, hétfőn már dolgoztam a szalonban és vártak a nyelviskolában is. Fejest ugrottam a mélyvízbe.

Mennyire ment könnyen a beilleszkedés?

A beilleszkedés könnyen ment, viszont fogalmam sem volt, hogy mi vár rám és milyen nehézségekkel kell szembenéznem. Alkalmazkodó vagyok és gyorsan tanulok. A kollégák, főnökök, vendégek is türelemmel, szeretettel viszonyultak hozzám és a gyenge nyelvtudásomhoz. Kisegített ebben a helyzetben a szakmai tudásom, a nyelvtanulás, a szakmai alázat. Őszintén, mindenkinek kötelezővé tenném, hogy pár hónapot külföldön dolgozzon.

Milyen gyorsan találtál magadnak munkát?

Én már másnap dolgoztam. Félévet várt rám a szalon az első e-mail után, amit írtam nekik. Én úgy kerestem munkát – visszagondolva óriási szerencsém volt -, hogy az interneten kifejezetten Revlonnal dolgozó bécsi szalont kerestem. Az elsőnek megnéztem a honlapját és elájultam a gyönyörűségtől. Írtam egy e-mailt, amelyhez csatoltam az önéletrajzomat és mellékeltem referenciaképeket is. Ezután megkérdeztem, hogy van-e lehetőség a szalonukban dolgozni. Két nap múlva jött a válasz, hogy igen. Ez augusztusban volt, de szóltam, hogy én csak márciustól tudnék menni. Mára nagyot fordult a világ, olyan sok bevándorló van, hogy társalgási szintű nyelvtudás és komoly referencia vagy ismeretség nélkül nem sok esély van itt munkát találni.

A hatóságok részéről milyen papírt kell beszerezned az elején, hogy munkát vállalhass? Központilag kaptál ehhez segítséget?

ALKALMAZOTT

Semmilyen engedély nem kell a munkába álláshoz, ha alkalmazottként szeretnénk elhelyezkedni. Természetesen a bizonyítványaimat, mesterlevelemet és egyéb dokumentumaimat lefénymásolta a szalon tulajdonosa. A lakcímbejelentés itt 3 napon belül kötelező, 3 hónap után pedig tartózkodási engedély szükséges, amihez a 3 hónapos bérpapír feltétel, hogy lássák, el tudod tartani magadat. Szükség van bankszámlanyitásra, ahová a fizetést utalják. A munkába állás után pár nappal már postázzák is a egészségbiztosítási kártyát.

SAJÁT SZALON NYITÁSA

A szalonnyitás már egy másik történet. A bürokrácia nehézkes, a külföldiek elé rengeteg akadályt görgetnek. Egy évembe telt, hogy elfogadják a magyar mestervizsgámat azért, hogy ne kelljen németül újra vizsgáznom. Alkalmazottként dolgozom most is, de üzletvezetőként. Ez egy új szalon, januárban nyílt, a működési engedélyéhez szükség volt az én fodrász- és kozmetikus gewerbémhez. (Gewerbe: működési engedélyt jelent, ezzel lehetsz vállalkozó is, ennek birtokában van elismerve a mestervizsga, ami több fizetéssel jár: 300€-val több fizetés jár alkalmazottként is.) Bővebben, ehhez 3 éves nappali tagozaton végzett fodrászképzés, mestervizsga, Ausztriában minimum 6 év bejelentett munkaviszony, vagy az utolsó 10 évben 7 év igazolt magyarországi vállalkozás kell. Azonban említettem, hogy a magyar mestervizsgámat nem akarták elfogadni.

PAPÍROK HITELESÍTÉSE

Szükség van minden bizonyítvány Oktatási Hivatal általi hitelesítésére is, hogy meg tudjanak győződni arról, hogy a papírok eredetiek. Ide tartozik minden igazolás, bizonyítvány, friss erkölcsi bizonyítvány, mestervizsga részletezése hivatalos dokumentumban, hivatalos fordítások, és azoknak fénymásolatai. Ezekkel a papírokkal kell az illetékes önkormányzathoz bemenni. Ha szerencséd van csupán egy hónap, de ha nincs, akkor egy évig is elhúzódhat, mire mindent leellenőriznek. Ha mindent elfogadnak, akkor a levéllel például el lehet menni a kerületi önkormányzathoz, hogy az adott szalonban üzletvezetőnek nevezzenek ki. Tehát OKJ-s pár hónapos képzéssel csak alkalmazottként lehet elhelyezkedni.

Volt esetleg problémád fodrász-vendég viszonylatban a nyelvi akadályok miatt?

Általában türelmesen kezelték és kezelik a nyelvi nehézségeimet. Mikor kiköltöztem, nem beszéltem németül, csupán pár hónapig egy nyelvtanár vendégem segített heti 1-2 alkalommal felkészülni. Alapdolgokat tudtam, bemutatkozás, szakmai nyelv alapjai. De mint mondtam, már az első munkanapomon vártak a nyelviskolában, heti 5 nap 4 óra intenzív kurzussal. Mellette folyamatosan ment a szalonmunka, házifeladat, havi vizsga a nyelviskolában. 45 évesen nagyon nehéz volt egész nap a nyelvre koncentrálni, hogy megértsem mit mondanak, kérnek és tudjak válaszolni is. Ma már társalgási B2 szinten beszélek, írok és olvasok németül. A vendégek mindig megdicsérnek, hogy ahhoz képest mióta vagyok itt, jól beszélek már.

Milyen egy átlagos munkanap és milyen hosszú?

Egy átlagos munkanap a szalonban kedd-péntek 9-18 óráig, szombaton 9-13 óráig tart. A pihenő idő fél órát jelent. Erre azonban ritkán van lehetőség, örülünk, ha állva bekaphatunk pár falatot, vagy ihatunk egy kávét. Mindig van mit csinálni, pakolni, takarítani stb. A szalon, ahol dolgozom abból a szempontból is fantasztikus, hogy megkönnyíti a munkámat, mert a felszereltségéhez tartozik mosogatógép, mosógép és szárítógép is. A szalonban ózonos-ionos gőzbúrával dolgozunk, ami 11- 15 perc hatóidőt jelent, ezért egyszerre csak egy vendéggel foglalkozunk és teljesen rá koncentrálunk. A vendégeket mindenki magának írja be, az időbeosztás is sajátosan működik, ezért a kasszát is mindenki magának intézi. Szerencsés esetben 18 órakor bezárunk, de sokszor tovább bent szoktunk maradni. Ha befejeztük az utolsó vendéget, rendbe rakjuk a szalont. Ha két vendég között van egy kis idő, mindig van mit csinálni, mint a fehér fotelek tisztítása, anyagok megrendelésének összeírása stb.

Milyen a vendégek hozzáállása a szakemberekhez?

A vendégek elismerik a tudásomat, hallgatnak rám, rá tudom beszélni őket a számukra legmegfelelőbb frizurára, színre és hajápolásra. Rendszeresen hallom vissza, hogy soha senkitől nem kapott még ilyen széleskörű magyarázatot, hogy mi állna neki a legjobban.

…és hozzád, mint bevándorló?

Mint bevándorló, a vendégek részéről csak pozitív hozzáállást tapasztaltam. Szinte mindenki járt már Magyarországon, ismer pár szót, van magyar munkatársa, evett már magyar ételt, sőt van olyan is, akinek például a felmenői között az egyik nagyszülő magyar volt.

Lelkileg mennyire megterhelő egy másik országban élni, távol a szeretteidtől?

Lelkileg nem túl megterhelő, mert három óra alatt Pesten vagyok. Mielőtt kiköltöztem, már a megelőző három évben egyedül éltem, ugyanis a gyermekeim Szolnokról Pestre költöztek. Itt egy év után lett egy kapcsolatom, boldog, kiegyensúlyozott a magánéletem. Közben két unokám is született, az ő hiányuk viszont nagyon fájó, még akkor is, ha sokat is vannak nálam. Viszont azt gondolom, hogyha Szolnokon élnék és dolgoznék, akkor sem lenne több időm.

Piszkos anyagiak: megélhetés szempontjából milyen választás külföldön fodrászként dolgozni?

Bécs drága város. A fodrászok keveset, általában minimálbért keresnek. Ez heti 40, napi 8 órás munkaviszony mellett nettó 1300 €. De itt az adózás, járulék fizetés miatt, nem szeretnék csak 20-30 órában foglalkoztatni, főleg eleinte, ami jelentősen kevesebb fizetéssel jár. Nekem január óta, mióta az új szalonban dolgozom, nettó 1500 € a fizetésem + a borravaló. Ausztriában azonban van 13. és 14. havi fizetés is, júniusban és decemberben dupla fizetést kapunk. Viszonyításképp a 44nm-es lakás bérleti díja 800€, a bérlet havi 50€, és az élelmiszer is nagyon drága.

Az alap dolgok mellett van lehetőséged félretenni? Valóban kolbászból van a kerítés?

Még nem jutottam el odáig, hogy félretegyek, ugyanis feléljük a jövedelmünket. Itt a normális élethez két fizetés kell, párban könnyebb az élet, egyedül nehéz boldogulni. Akiknek a gyerekeik, unokáik, idős szüleik támogatásra szorulnak, vagy otthoni hiteleik vannak, azoknak ugyanolyan nehéz itt is. De ismerek még gyermektelen, jól kereső (2000-3000€/fő) párokat is, akiknek arany életük van és tudnak spórolni.

Tervezed, hogy hazaköltözöl?

Nem tervezem a hazaköltözést, ki is jelentkeztem Magyarországról, mert itt van az állandó bejelentett lakcímem. De ha felkérést kapok, szívesen lépek színpadra, tartok workshopot, vagy megyek magam is tanulni. Nem szakítom meg a szakmai és baráti köröket. Az első évem ugyan keserves volt, a következő kettő pedig nehéz, de 2018 meghozta az áttörést. Most már szakmailag és anyagilag is jó helyen vagyok.

Fodrász állás külföldön: Ausztria

  • Szakmai kihívás 1-10? 7
  • Előzetes elképzelésekhez mérten 1-10? 6
  • Szalonban a hangulat 1-10? 10
  • Munkatársak 1-10? 10
  • Vendégkör 1-10? 9

Fotó: Sándor Ilona Hair and Make-up

ISMERSZ OLYAN FODRÁSZT, AKI BELEILLIK A KÉPBE ÉS SZÍVESEN MESÉLNE KÜLFÖLDI ÉLMÉNYEIRŐL?

Ajánld neki sorozatunkat és a jelentkezést: kozosseg@fodraszinfo.com